hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Pizza ve makarna hariç İtalya hakkında bilmeniz gereken 10 şey

    Pizza ve makarna hariç İtalya hakkında bilmeniz gereken 10 şey
    expand

    İtalya sadece pizza, makarna, kapuçino, Verdi, Kolezyum ya da modellerden ibaret değil. Derdiniz sadece spagetti yemek, operaya gitmek ya da Roma kalıntılarını görmekten fazlaysa İtalya hakkında bilmeniz gereken 10 şey daha var.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    1- Kompliman

    İtalyanlar güzeli sever. Bunu dile getirmekten de hiç çekinmez. Ancak unutmayın ki İtalyanlar güzele hükmetmeyi de sever. İtalyanlar güzele güzel demeyi sever ve güzelin onun olması için her şeyi yapar.

    2- Termal banyolar, hamamlar

    İtalya'da soyunacağınız bir yer varsa o da ülke çapında 380'i aşan termal banyolar ve hamamlardır. Spa'lardan çamurdan köpüğe kadar onlarca seçenek sunulur. Ischia, Tuscan, Bormio ve Garda Gölü civarı en iyi seçenekleri barındırıyor.

    3. Lanet okuma.

    İtalyanlar ağızlarını geleni söylemek le de ünlü. CNN'de yer alan habere göreyaratıcı küfürler etmek İtalya'da bir çeşit sanat bile sayılabilir. En çok domuzları ve anotamik özellikleri barındıran bu lanetlemeler bölgelere göre değişkenlik gösterebilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    4. Plaj manyaklığı!

    İtalyan uzun bir sahil şeridine sahip. 27 deniz parkı olan ülkede yazın sıcaklıklar 30 derece civarında seyrediyor. İtalya sularında köpek balığı ya da zararlı olabilecek diğer etkenlere de pek rastlanmıyor. Üstelik ödüllü 248 plajı var.

    5. Mantar gibi biten hükümetler

    İkinci Dünya Savaşı'nın bitiminden bu yana İtalya'da 62 kez hükümet 38 kez de başbakan değişti. Berlusconi 3 kez Başbakanlık yaptı. Hiçbir başkanın görev 5 yılı aşamadı.
    Bunun en önemli sebebi bir başka Mussolini'nin tekrar ortaya çıkabileceği korkusu. Bu nedenle Anayasal sistem birçok kısıtlamayla dolu. Sonuçta hükümetler kısa ömürlü ve değişken oluyor.

    6. Volkanlar

    İtalya'da 10 aktifi volkan bulunuyor. Yani ülkede nereye gitsen bir volkan tehdit ediliyorsun.
    Avrupa'nın en büyük yanardağı Etna en bilineni. Vezüv'ü de unutmamak lazım.

    7. Tatlılar

    İtalya deyince hamur işlemi gelmiyor akla. Tatlılar da en az pizza ya da makarna kadar meşhur.

    Elma payı, dondurma, tiramisu, cannoli, Napolitan, biscotti spumoni, tartufo, zeppole ve daha fazlası. Birçoğunun ismine zaten aşinayız. Ülkede gazeteler tatlı tarifleriyle dolu. Hal böyleyken İtalyanların yemekten sonra tatlı olarak bunca çeşite rağmen meyve ya da çikolatayı tercih ettiğini de belirtelim.

    8. Mağaracılık

    Karstik yapısı nedeniyle İtalya gezegende en çok mağaraya sahip ülkelerden biri. 35 binden fazla mağara keşfedilmiş. Binlercesi de suyun altında.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dünyada girişi mümkün bilinen ün büyük mağara olan Grotta Gigante de bu ülkede. İmparator Tiberius'un yüzmeye gittiği Capri'deki Blue Grotto da bahsedilmeye değer bir başka mağara.

    9. Spor otomobiller

    Sadece 2012 yılında 7 bin lüks araç atan Ferrari mi diyelim, Audi tarafından satın alınsa da bir İtalyan olan Lamborghini'yi mi diyelim. Yoksa Alfa Romeo veya Maserati mi diyelim. İtalya deyince spor otomobiller cenneti de demiş oluyorsunuz.

    10. Nehir gezileri

    İtalya'da yapılacak binlerce aktivite var. Bunlardan göze batan biri de nehir cruise'ları. Po Nehri, Venedik Lagünü, Manuta, Padu ve Verona.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow