hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    33. İstanbul Film Festivali başladı

    33. İstanbul Film Festivali başladı
    expand

    İstanbul Kültür Sanat Vakfı'nca (İKSV) düzenlenen 33. İstanbul Film Festivali, Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'ndaki açılış töreniyle başladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sunuculuğunu Meltem Cumbul'un üstlendiği açılış töreninde, festival için özel olarak hazırlanan tanıtım filminin gösterimi yapıldı. Törende ayrıca, başta 10 yıldır festivalin sponsorluğunu üstlenen Akbank olmak üzere festivalin gerçekleştirilmesine katkıda bulunan kurum ve kuruluşlara teşekkür edildi.

    Festival bölümlerinin tanıtıldığı açılış töreninde ilk olarak, Türkiye'de sinemanın 100. yılına özel olarak hazırlanan "Bu İkiliye Dikkat" bölümü sunuldu. Ardından festivalin Altın Lale Uluslararası ve Ulusal Yarışma filmleriyle FACE Sinemada İnsan Hakları Ödülü için yarışacak filmler takdim
    edildi.

    Törende, Alain Resnais ve Tuncel Kurtiz gibi geçtiğimiz günlerde yaşamını yitiren sinema dünyasının unutulmaz isimleri anıldıktan sonra festivalin "Sinema Onur Ödülleri", Türk sinemasına yıllar boyu emek vermiş 6 değerli isme sunuldu.

    Festivalin ilk Onur Ödülü, tiyatro ve edebiyat alanında verdiği eserlerin yanı sıra Düttürü Dünya, Çöpçüler Kralı, Hababam Sınıfı, Postacı, Kapıcılar Kralı gibi birçok filmin senaryosuna imza atan, Türkiye sinemasına yıllar boyu emek vermiş senarist Umur Bugay'a verildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ödülü, Bugay'ın yıllar boyu senaristliğini üstlendiği Yazlıkçılar ve Bizimkiler dizilerinin
    oyuncularından Meral Çetinkaya takdim etti.

    Yılmaz Güney'in menajeri olarak başladığı sinema kariyerinde kısa sürede Türkiye sinemasının en başarılı yapımcılarından biri olarak önemli işlere imza atan, Yılmaz Güney ile birlikte kurucusu olduğu Güney Film'in ardından Umut Film'i kuran, Yılanı Öldürseler, Muhsin Bey, Umut gibi birçok filmin efsane yapımcısı Abdurrahman Keskiner'e ödülünü, başarılı oyuncu Menderes Samancılar
    verdi.

    Festivalin üçüncü Onur Ödülü ise Cazibe Hanımın Gündüz Düşleri, Fazilet, Rumuz: Goncagül ve Mum Kokulu Kadınlar gibi filmleriyle hafızalarda yer etmiş yönetmen, senarist ve yapımcı İrfan Tözüm'e verildi. Ödülü, Tözüm'ün İkili Oyunlar filminde birlikte çalıştığı tiyatro ve sinema oyuncusu Zeliha Berksoy takdim etti.

    İrfan Tözüm adına ödülünü, eşi Melike Tözüm aldı. Başta Sezen Aksu, Nil Burak, Onno Tunç, Ajda Pekkan ve Melike Demirağ olmak üzere, çok sayıda müzisyenle çalışmış, Fahriye Abla, Muhsin Bey, Anayurt Oteli, Arabesk, Ağır Roman ve Teyzem gibi filmlere besteleriyle hayat veren
    Attila Özdemiroğlu'na Sinema Onur Ödülü'nü, uzun yıllar birlikte çalıştığı Melike Demirağ takdim etti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    16 yaşında başladığı sinema serüvenine, Türk sinemasının "altın çağı" olarak kabul edilen 60'larda, yılda 24 film gibi rekor bir sayıyla devam eden; Yılmaz Güney'den Halit Refiğ'e, Atıf Yılmaz'dan Metin Erksan'a, Ömer Kavur'dan Feyzi Tuna'ya, Türk sinemasının usta yönetmenlerin neredeyse hepsiyle çalışmış ünlü oyuncu Sevda Ferdağ'ın ödülünü, yazar Selim İleri verdi.

    Festivalin son Onur Ödülü, Türk sinemasının vazgeçilmez karakter oyuncularından, 200'e yakın filmde rol almış, Namus Uğruna'nın yakışıklı delikanlısından, Hanım'ın duygusal kaptanına, Güle Güle'nin Celal'ine birbirinden farklı rollerde aynı ustalığı sergileyen oyuncu Eşref Kolçak'a takdim edildi.

    Kolçak'a ödülünü, Güle Güle filmindeki rol arkadaşı, usta oyuncu Yıldız Kenter takdim etti.

    Açılış töreninin ardından 33. İstanbul Film Festivali, ünlü İngiliz yönetmen Stephen Frears'ın, başrollerini Steve Coogan ve Judi Dench'in paylaştığı, birçok dalda Oscar adayı olan son filmi Philomena / Umudun Peşinde'nin gösterimiyle başladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İstanbul'da 16 gün sinema var

    Bugün gerçekleştirilecek ilk gösterimlerle başlayacak 33. İstanbul Film Festivali, 20 Nisan'a kadar Beyoğlu Atlas, Beyoğlu Beyoğlu, Pera Müzesi, İstanbul Modern, Citylife City's, Ortaköy Feriye ve Kadıköy Rexx olmak üzere 8 salonda izleyicilerle buluşacak.

    Festival, sinemaseverlere 20'nin üzerinde bölümde 200'ü aşkın filmin yanı sıra usta sinemacıların katılacağı söyleşiler, atölye çalışmaları ve sinema dersleriyle dolu dolu iki hafta yaşatacak.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow