hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Altın Portakal'da yarışacak en iyi 15 kısa film belli oldu

    Altın Portakalda yarışacak en iyi 15 kısa film belli oldu
    expand

    51. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali Ulusal Kısa Film Yarışması'nda yarışacak 15 film belirlendi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yapılan açıklamaya göre, 51. yılında "gelenekten geleceğe" söylemiyle yola çıkan Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde Ulusal Kısa Film Yarışması bölümünde yer alacak kısa filmler belli oldu.

    Genç yönetmenlerin dünya çapında festivallerden ödüllerle dönen, yurtiçinde önemli başarılara imza atmış ya da yönetmeninin ilk sinema tecrübesinde etkileyici bir dil oluşturduğu filmlerden oluşan Kısa Film Yarışması'na 245 kısa film başvurdu.

    Bunlar arasından yarışacak 15 film, Alper Özyurtlu, Burak Göral ve Melikşah Altuntaş'tan oluşan ön jüri tarafından seçildi.

    Altın Portakal Film Festivali Ulusal Kısa Film Yarışması, kısa filmin uzun metraja doğru giden yolda bir basamak değil, kendine has bir anlatım tarzı ve format olduğu anlayışının derinliğini yansıtıyor.

    Türkiye'nin taşrasındaki insan öykülerinden yakın siyasi tarihimize, komşu ülkelerde süren yaşamlardan kadın erkek ilişkilerine uzanan geniş bir temalar yelpazesine odaklanan kısa filmler, Altın Portakal'ın bütün yıl iletişimde kalmak istediği genç kuşağın bakış açısını gösteriyor.

    Yapılan seçim sonucunda Ulusal Kısa Film Yarışması'nda yarışacak filmlerin ismi ve konusu ile yönetmenlerinin ismi şöyle:

    Yönetmenliğini Orhan İnce'nin üstlendiği "Adem Başaran" , 1993'te mecburi göç sonrası küçük bir çocuğun, değişen yaşam koşullarıyla mecbur bırakıldığı bir seçime odaklanıyor.

    Hasan Serin'in yönetmenliğini üstlendiği "Ağrı ve Dağ", Ağrı Dağı'nın eteklerinde bir köyde zorlu kış, köy ve aile koşullarında okula gidip eğitim görmeye çalışan bir kız çocuğunun ve köy ahalisinin bir gününü anlatıyor.

    Van'ın bir köyünde yaşayan 11 yaşındaki Rojhat'ın hikayesini anlatan "Berfeşir/Dondurma", yönetmenliğini Serhat Karaaslan'ın üstlendiği duygusal bir komedi.

    Yunus Yıldırım'ın yönetmenliğini üstlendiği "Berxen Kulek/Topal Kuzular", Doğu Anadolu'nun dağlık bölgelerinde yaşayan göçer Avjin ile Neco'nun zorlu yolculuklarını konu alıyor.

    "Bir Fincan Türk Kahvesi", Nazlı Eda Noyan ve Dağhan Celayir'in, animasyon ile kısa film dillerini birleştiren ve bir ailenin öyküsü üzerinden Türkiye tarihine uzanan, Türkiye - Fransa ortak yapımı yenilikçi bir kısa film.

    Deniz Özden imzalı "Bir Maç "Günlüğü", seyircisini heyecanlı bir maçın orta yerine bir kıraathaneye dört dakikalığına çivileyen ve tek bir plan sekanstan oluşan şaşırtıcı bir kısa film.

    Mekan olarak çoğunlukla bir kütüphaneyi merkez alan ve içinden duygusal çalkantılar yaşayan bir kahraman çıkaran "Dün Bugün Yarın", Anıl Kaya imzalı.

    Deniz Artagan'ın yönetmenliğini yaptığı "İlerideki Kavşak", otuzlu yaşlarındaki başarısız bir yazarın ıssız bir yolda ilerlerken aniden karşısına çıkan otostopçuyla baş etmesini konu ediyor.

    Mert Gökalp imzalı "İrme", yarattığı görsel dille öne çıkan ve ele aldığı hikayeyi tansiyonu düşmeyen sualtı çekimleriyle birleştiren bir gerilim.

    Cevahir Çokbilir'in yönettiği ve bir annenin 12 Eylül Askeri darbesi sonrasında cezaevinde olan oğluyla ilişkisini anlatan "Nar Zamanı", etkileyici sinema diliyle dikkat çekiyor.

    12 yıldır atanmayı bekleyen ve hayat karşısında yalnız kalmış öğretmen Baki'nin hikayesini anlatan "Öğretmen"in yönetmeni Baran Gündüzalp.

    Cüneyt Karakuş'un yönettiği "Suret", bir şemsiye fabrikasında kalite kontrol yapan ve günün birinde aşka düşen başkahramanının hikayesini anlatıyor.

    Pınar Yorgancıoğlu'nun yönettiği "Şafak Vakti", saflığıyla alay konusu olan Zülküf'ün, rutinleşen yalnızlığının köye gelen gizemli kadına duyduğu ilgiyle sona erişini anlatıyor.

    Can Eskinazi'nin, Barış Bıçakçı'nın aynı adlı öyküsünden uyarladığı ve Ankara'da bir gece vakti karşılaşan iki arkadaşın hikayesini anlatan "Yaz gecesi gökyüzü", sakin oldukları kadar karmaşık bir dinamiğe sahip karakterlerinden güç alıyor.

    Derya Durmaz'ın, Türkiye - Ermenistan sınırında geçen bir küçük insan öyküsüne odaklanan filmi "Zıazan", siyasetin yarattığı sınırlar ve kirliliğin, çocuk dünyasının saflığı ve temizliğiyle oluşturduğu kontrasta dikkat çekiyor.

    51. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali, 10-18 Ekim tarihlerinde gerçekleştirilecek.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow