hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Berfo Ana" belgeseli gösterime girdi

    Berfo Ana belgeseli gösterime girdi
    expand

    12 Eylül darbesi sonrası kayıp yakınlarının sembolü olarak tanınan ve yaklaşık bir yıl önce hayatını kaybeden Berfo Kırbayır'ın yaşamını ve oğlunu bulmak için mücadelesini anlatan, "33 Yıllık Direniş, Berfo Ana" isimli belgeselin Diyarbakır'da gösterimi yapıldı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    13 Eylül 1980 tarihinde gözaltına alındıktan sonra kaybolan oğlu Cemil Kırbayır'ın bulunması için 33 yıldır mücadele eden ancak bir yıl önce İstanbul'da 105 yaşında hayatını kaybeden "Berfo Ana'nın hayatını anlatan yönetmenliğini Veysi Altay'ın yaptığı geçen yıl Kayapınar Belediyesi tarafından gerçekleştirilen 3. Filmamed Belgesel Film Festivali'nde "Film Projesi Destekleme Ödülü" alan ve belediyenin desteğiyle çekimleri yapılan belgesel Berfo Kırbayır'ın ölümünün birinci yılında gösterime girdi.

    Kuzey Amerika'nın ilk Türk belgesel ve kısa film yarışması niteliğindeki 8. Boston Belgesel ve Kısa Film Yarışması'nda özel mansiyona değer bulunan belgeselin Kayapınar Belediyesi Kültür Merkezindeki gösterimine BDP Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak, BDP Genel Başkan Yardımcısı Meral Danış Bektaş, Kayapınar Belediye Başkan vekili Mahmut Dağ katıldı.

    Belgeseli izleyen davetliler duygulu anlar yaşadı.

    BDP Genel Başkan Yardımcısı Kışanak, belgeselin ardından yaptığı konuşmada, bölgede çok sayıda ailenin yaşadığı dramın ve acının "Berfo Ana" şahsında bir kez daha yaşandığını söyledi.

    "Berfo Ana kayıp yakınlarının sembolü, aynı acıyı ve kaderi yaşayan insanımızın sesi ve soluğu oldu. Bu belgesel ile 'Berfo Ana' ölümsüzleşti" diyen Kışanak, belgeselde emeği geçenleri kutladı.

    Kışanak, Berfo Ana'nın son nefesine kadar kayıp çocuğunun kemiklerini istediğini kaydederek, "Şimdi bu isteği yerine getirmek ve kaybedenlerden hesap sormak lazım. Bu vasiyetin yerine getirilmesi lazım" dedi.

    Belgeselin yönetmeni Altay ise, bölgede çok sayıda kişinin cenazesinin nerede olduğunun bilinmediğini ifade ederek, "Annelerin çocuklarının acılarını yaşayacağı mezarı yok. Bu annelerden biri de Berfo Ana'dır. Bu dramı belgelemek benim için bir borçtu" diye konuştu.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow