hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Documentarist'ten uluslararası yeni bir ödül: FIPRESCI

    Documentaristten uluslararası yeni bir ödül: FIPRESCI
    expand

    7-12 Haziran'da 7'incisi gerçekleşecek olan DOCUMENTARIST İstanbul Belgesel Günleri, bu sene ilk kez bir FIPRESCI jürisi ağırlıyor. Polonya'nın konuk ülke olduğu festivalde, Suriye filmlerine de özel bölüm ayrılıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Documentarist İstanbul Belgesel Günleri, bu sene 7'inci kez 7-12 Haziran 2014 tarihlerinde gerçekleşecek.

    İtalya'dan Festival dei Popoli, Polonya'dan Krakow Film Festivali, Hollanda'dan EYE International ve Uluslararası Eleştirmenler Birliği (FIPRESCI) ile yaptığı işbirliği sonucu uluslararası boyutunu daha da genişleten festival, ilk kez bir FIPRESCI Jürisi ağılıyor. Böylece Uluslararası Film Eleştirmenleri Federasyonu'nun Türkiye'de jüri verdiği üç festivalden biri olacak.

    Polonya'nın konuk ülke olduğu festivalin bu seneki programında, Suriye filmlerine de özel bölüm ayrılıyor.

    Polonya Başkonsolosluğu ve Krakow Film Festivali işbirliği ile gerçekleşen "Mercek Altında: Polonya" başlıklı bölümde, ülkenin en kıdemli belgesel festivali olan Krakow'da son 40 yılda ödül almış belgesellere de yer ayrılacak. Bu ülkeden Andrzej Fidyk ve Pawel Lozinski başta olmak üzere pek çok konuk da ağırlanacak.

    Festivalde, 3 yıldır kanlı bir savaşın içinde yaşayan Suriye'ye de özel bir bölüm ayrılıyor. Suriyeli belgeselcilerin yakın dönemde yaptığı, çatışma koşulları altındaki gündelik hayata tanıklık eden, ayrıca yaşanan sürece Suriyelerin nasıl baktığını gösteren filmlerden bir seçki festivalde seyirciyle buluşacak.

    Avrupa'nın ve İtalya'nın en eski belgesel festivali Festival dei Popoli ile işbirliği çerçevesinde başlatılan Yaratıcı Belgesel Geliştirme Atölyesi, festival haftası içinde de devam edecek. Bu kapsamda İtalya'dan Alessandra Celessia ve Festival dei Popoli yetkilileri İstanbul'a konuk olacak.

    Her zamanki gibi Türkiye'de son bir yılda yapılan belgeselerden geniş bir seçki festival programının ana bölümlerinden birini oluşturuyor.

    Bunlardan yönetmenin 1. veya 2. filmi olanlar Johan van der Keuken Yeni Yetenek Ödülü'ne aday olacak.

    Bu seneki ödül jürisinde Deniz Akçay, Işıl Baysan Serim, Ufuk Emiroğlu ve Senem Aytaç gibi isimler yer alıyor.

    FIPRESCI jürisinde ise Şili'den Pamela Biénzobas, Danimarka'dan Steffen Moestrup ve Türkiye'den Özge Özdüzen görev alacak.

    Eleştirmenler jürisi, uluslararası filmlerden oluşan bir seçkiyi değerlendirip bir filme FIPRESCI Eleştirmenler Ödülü takdim edecek.

    Bu arada, 12 Haziran'da ödüllerin açıklanacağı festival kapanış gecesinde Türkiye'de ilk kez European Souvenirs Canlı Sinema Performansı gerçekleştirilecek.

    Açık hava gösterimlerinin de gerçekleşeceği Documentarist 7. İstanbul Belgesel Günleri, Hollanda Başkonsolosluğu, Polonya Başkonsolosluğu, Fransız Kültür Merkezi, SALT ve Armada Hotel'in de dahil olduğu pek çok kurumun desteği ile gerçekleşiyor.

    Film gösterim mekanları ise Fransız Kültür Merkezi, SALT Beyoğlu, Aynalıgeçit Etkinlik Mekanı ve Dutch Chapel.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow