hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Hay Way Zaman" 17 Ekim'de sinemalarda

    Hay Way Zaman 17 Ekimde sinemalarda
    expand

    50. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde Ulusal Belgesel Film dalında Jüri Özel Ödülü alan "Hay Way Zaman-Dersim'in Kayıp Kızları" belgesel filmi 17 Ekim Cuma günü vizyona giriyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "İki Tutam Saç-Dersim'in Kayıp Kızları" belgesel filminden sonra bulunan yüzlerce kayıp kızdan biridir Emoş Gülver...

    Köklerinden koparıldığında henüz 5-6 yaşlarındadır.

    Devlet tarafından yüzlerce Dersimliyle birlikte Harçik suyu kenarında öldürülmeye götürülür. O ölümün ne olduğunu bilmeden oyun oynamaktadır. Makineli tüfekler kurulur ve yüzlerce kişiyle birlikte ailesi öldürülür.

    O bir çalının dibinde sağ kalır. Yaralı abisiyle ölülerin içinden çıkıp köylerine giderken yolda abisini de kaybeder. Abisinin kan kaybından öldüğünü ancak büyüdüğünde anlayacaktır. Onun travmalı hafızasında hala yaralı abisinin kan kokusu vardır.

    74 yıl sonra 83 yaşında kızıyla birlikte köklerini aramaya karar verir. Filmde 1938 Dersim Katliamı'nda ailesi yok edilen dilinden, inancından, tarihinden, kültüründen koparılan bir kız çocuğunun köklerini arama yolculuğu, hafıza dirilmesi, bulma ve buluşma hikâyesi anlatılıyor.

    İnsan hatırlayarak mı arar, arayarak mı hatırlar?

    Annesinin çocukluğunu arama ve köklerini bulma yolculuğuna eşlik eden Emoş'un kızı Serpil ise "Ben kimim'' ve "Annem neden bunları yaşadı?" sorusuna yanıt ararken; gördüğü coğrafyayı, tanıdığı toplumu, ilk kez öğrendiği gerçekleri, köksüzlüğün ve kimsesizliğin travmatik çözümlemesini yapmakta; düşünce ve duygu dünyasındaki fırtınaları, değişimi anlatmaktadır.

    Emoş ve Serpil, Dersim'e, köklerine doğru yolculuğa çıktıklarında, ailesinden birilerini bulabileceklerini aklından geçirmemişlerdi. Uzun araştırmalar sonucu bulunan amcaoğlu Kamer (Hüseyin) Kaçar onları sabırsızlıkla beklemektedir. İzleyici, biri Kırmanc - Alevi, diğeri Türk ve Sünni iki amca çocuğunun 74 yıl sonra ilk buluşmalarına, dokunmalarına, sorgulamalarına, sessiz çığlıklarına ve yaşananlara dair ağıtlarına tanıklık edecek.

    Faillerden itiraflar ve yüzleşme çabası; Dersim Katliamı'nda görev yapmış, bugün 100, 105 yaşlarda olan askerlerin dehşet verici tanıklıkları ve bugün hissettikleri paralel kurguyla anlatılarak tarihsel hakikatin bütün boyutlarıyla anlaşılmasını sağlamaya çalışmaktadır.

    50. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde Ulusal Belgesel Film dalında Jüri Özel Ödülü alan "Hay Way Zaman-Dersim'in Kayıp Kızları" belgesel filmi 17 Ekim 2014 tarihinde aşağıdaki sinemalarda vizyona girecek:

    * Büyülü Fener Kızılay -Ankara
    * Beyoğlu Pera Sineması-İstanbul
    * Cinetech Korupark -Bursa
    * Şehir Sineması -Diyarbakır
    * Kanatlı Cinema Pink - Eskişehir
    * Moda Sahnesi / Sinema- Kadıköy -İstanbul
    * Metro City Cinema Pink- Levent - İstanbul
    * Sinema 62 - Dersim -Tunceli

    Hollywood filmlerinde köpek balığı etkisi!

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow