hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Musa Kızıldeniz'i nasıl yardı?

    Musa Kızıldenizi nasıl yardı
    expand

    Ünlü yönetmen Ridley Scott'ın 12 Aralık'ta gösterime girecek olan "Göç: Tanrılar ve Krallar" (Exodus: Gods and Kings) filmi, kutsal kitaplardaki tüm mucizelerin en ünlü olanıyla açılıyor: Kızıldeniz'in yarılması.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ancak Kızıldeniz'in yarılma sahnesi bu defa Cecil B. DeMille'in 1956 yapımı "On Emir" filmindekinden çok farklı.

    İlk filmde Musa rolündeki Charlton Heston asasıyla denizi yarmış, Yahudiler iki tarafta oluşan dev su duvarlarının arasından karşı kıyıya geçmişlerdi. Musa'nın suların geri dönmesi için yaptığı işaretle de peşlerinden gelen Firavun'un savaş arabaları sulara gömülüyorlardı.

    Ridley Scott, yeni filminde Musa'nın mucize müdahelesine bel bağlamak yerine bu sahneye daha gerçekçi  ve doğal bir açıklama getirdiğini söyledi.

    Scott, suların yarılmasını bir deprem sonrası oluşan tsunami ile açıklamaya karar verdi.

    Tsunami sahile ulaşmadan önce kıyıdaki sular çekiliyor ve dev dalga gelmeden önce deniz yatağı açığa çıkıyor.

    6. Hangi İnsan Hakları? Film Festivali başlıyor

    Ancak hikayenin bu versiyonu ile de sorunlar olduğu ileri sürüldü. Tsunami öncesi suların geri çekilmesinin sadece 10 ya da 20 dakika sürdüğü ve bunun Yahudilerin kuruyan deniz yatağından geçebilmesi için yeteri kadar uzun bir süre olmadığı belirtildi.

    Bilim adamları, Kızıldeniz'in ortasından geçici bir yol açılmasına neden olabilecek çok daha iyi bir doğal açıklamanın bulunduğunu belirttiler.

    Doğal olarak gerçekleşen bir gelgit olayının Musa tarafından bilindiğini, Musa'nın bu gelgit olayının ne zaman olacağını tahmin edip ona göre planlama yapmış olabileceğini ileri sürdüler.

    Musa Kızıldenizi nasıl yardı

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow