hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Neyzen Tevfik sinemada

    Neyzen Tevfik sinemada
    expand

    Neyzen Tevfik'in hikayesi kısa film olarak sinema perdesine aktarıldı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Taşlamalarıyla bilinen neyzen ve şair Neyzen Tevfik'in hikayesi kısa film olarak sinema perdesine aktarıldı. Filmde Neyzen Tevfik'i, Bülent Emin Yarar canlandırıyor.

    Aylin Ünsal Yılmaz'ın yönetmenliğini üstlendiği 'Intermezzo' filmi, Neyzen Tevfik'in 'Seyyar Kalenderlik Mektebi'nin kapılarını aralıyor. Filmde Neyzen Tevfik'i, usta oyuncu Bülent Emin Yarar canlandırırken, 1930'ların sanat ortamı, yeraltı dili ve yaşam üslubu hayat buluyor.

    Beş aylık bir ön hazırlık sürecinin ardından iki günde çekilen filmin kadrosunda, Alper Saldıran, Barış Aytaç, Mert Asker, Berk Sezenler, Barış Gönenen, Meltem Yılmazkaya gibi oyuncular yer alıyor. Yapımcılığını 34Solo ve Sugar Rush Films'in üstlendiği 'Intermezzo'nun senaryosu Nurten Meriçer'e ait. Filmin görüntü yönetmenliğini ise Burak Turan üstleniyor.

    Dönemin gazetecisi Fikret Adil'in çalışmalarına yansıyan kişi ve olaylardan esinlenilerek yazılan filmde 1930'ların atmosferinin yanı sıra Asmalımescit'i mesken edinen dönemin entelektüellerinin bilinmeyen dünyası da yansıtılıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Sesime Gel" 31 Ekim'de sinemalarda

    Neyzen Tevfik kimdir?

    Tevfik Kolaylı ya da yaygın bilinen adıyla Neyzen Tevfik, taşlamalarıyla tanınan Türk neyzen ve şairdir. Taşlama kitaplarının yanı sıra, çeşitli taksimler ve saz semailerinin bestecisi olarak da bilinir.

    Osmanlı döneminde istibdata karşı, Cumhuriyet yıllarında ise devrimlere karşı gelenlere karşı hicvini kullanmış; haksızlığa, yolsuzluğa ve yozlaşmışlığa karşı şiirler yazmıştır. Birçok defa tutuklanmış, ama kısa süre sonra serbest bırakılmıştır.

    Bektaşi tekkesine mensup olmuş, hayatının büyük bölümünü İstanbul'da çeşitli hanlarda geçirmiştir. Son dönemlerinde Bakırköy Akıl Hastanesi'nde kendine ayrılan 21. koğuşta kalmıştır. 1930'larda kısa süreyle kendine bağlanan aylık haricinde düzenli bir geliri olmamıştır ve hayatı boyunca epilepsi nöbetleri ile uğraşmıştır. 1953 yılında vefat etmiştir. 

    Şiir kitapları

    Hiç, 1919
    Azâb-ı Mukaddes, 1949

    Besteleri

    Nihavent Saz Semaisi
    Şehnazbuselik Saz Semaisi
    Taksimler taş plak

    ''Bana Masal Anlatma'' efsaneleri bir araya getiriyor

    Jehan Barbur 25 Eylül'de garajistanbul'da

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow