hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Tan Gazetesi 1935-1945 Sergisi Tan Evi'nde açılıyor

    Tan Gazetesi 1935-1945 Sergisi Tan Evinde açılıyor
    expand

    "Yokuşun Başı- Demokrasi Mücadelesinde Tan Gazetesi 1935-1945" konulu sergi İstanbul Cağaloğlu Tan evinde açılıyor. Sergiye Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'de destek veriyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Tan Gazetesi'nin ve matbaasının 4 Aralık 1945 yılında tahrip edilip yağmalanmasının 69. yıldönümünde "Yokuşun Başı- Demokrasi Mücadelesinde Tan Gazetesi 1935-1945" konulu bir sergi düzenlendi. Sergi, Cağaloğlu'nda Halil Lütfü Dördüncü İş Hanı'nda bulunan Tan Evi'nde 4 Aralık Perşembe günü saat 18.00'de açılacak.

    Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ve Halil Lütfü Dördüncü İşhanı işbirliği ile hazırlanan sergi; TÜYAP, Türkiye Yayıncılar Birliği ve Sirkeci Mansion Hotel'in desteğiyle gerçekleşti. Tarih Vakfı tarafından hazırlanan serginin küratörü Gökhan Akçura, tasarımcısı Mehmet Ulusel.

    Sergi, tarihe "Tan Baskını" olarak geçen basın tarihinin en aci olaylarından biriyle, gazetenin demokrasi ve basın özgürlüğü mücadelesine odaklanıyor. Sergi kapsamında basın yayın tarihi konulu panel, konferans, belgesel gösterimi gibi pek çok yan etkinlik düzenlenecek Sergi 31 Mayıs'a kadar sürecek.

    Reuters yılın magazin fotoğraflarını seçti

    Tarihte Tan baskını

    Tan Gazetesi, 1935 yılında Ali Naci Karacan, 1936'da Ahmet Emin Yalman'ın başyazarlığında yayımlandı. Zekeriya Sertel ve Halil Lütfi Dördüncü, Yalman'ın ortaklarıydı. 1938 sonunda Ahmet Emin Yalman'ın ayrılmasıyla Zekeriya ve Sabiha Sertel tarafından yönetilen gazete, İkinci Dünya Savaşı yıllarında tek parti rejimi altındaki Türkiye'de savaş karşıtı ve anti-faşist demokrasi cephesinin bayraktarlığını üstlendi. 1945 yılında doruğa çıkan tepkiler, 4 Aralık 1945'teki baskınla noktalandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sabiha ve Zekeriya Sertel yargılandılar, beraat ettiler ama ülkeyi terk etmek zorunda kaldılar. Halil Lütfi Dördüncü, Tan Gazetesi'ni aralıklarla birkaç kere daha çıkardı. 6 Ocak 1959'da, hemen yanındaki binada meydana gelen patlama sonucunda Tan Matbaası binasının da yıkılmasıyla Tan Gazetesi, tarihin tozlu sayfalarına karıştı.

    Tarihte iz bırakanlar

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow