hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Erzincan'da Alevi ve Sünniler birlikte oruç açtı

    Erzincanda Alevi ve Sünniler birlikte oruç açtı
    expand

    Erzincan'da Gülbank Alevi Bektaşi Eğitim Kültür ve Dayanışma Derneği tarafından düzenlenen iftar yemeğinde alevi ve sünni vatandaşlar birlikte oruç açtı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Geçit Beldesinde düzenlenen iftar yemeğine Vali Abdurrahman Akdemir, Belediye Başkanı Cemalettin Başsoy, Erzincan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İlyas Çapoğlu, İl Emniyet Müdürü Doğan İnci, İl Müftü Vekili Harun Özkan, Alevi Bektaşi Eğitim Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Zülfü Aras, Alevi dedesi  Ahmet Uğurlu, alevi ve sünni vatandaşlar katıldı.

    İftar öncesi ilahiler okunmasının ardından  ezan ile birlikte  Alevi Dedesi Ahmet Uğurlu tarafından dua edildi ve oruç açıldı. Ahmet Uğurlu Hazreti Muhammed'in 'insanların en hayırlısı insanlara en hayırlı olanıdır' sözünü anımsatarak "Yüce peygamberimizin uyarıları ile olgunlaşmak, insanı sevmek, insana hizmet etmek amacına ulaşmakla olur. Bugün bunun sırrını çözemeyenler, gerçeği göremeyenlerdir. Cenab'ı Allah'ın varlığını kelime kalıplarına sığdırarak anlatmak gaflet olur. Deniz testiye sığar mı hiç" diye konuştu.

    Oruç tutarken sahura kalkmak şart mı?

    Müftü Vekili Harun Özkan, "Bir anne babanın çocukları arasında bile farklı düşünceler, farklı anlayışlar olması muhakkaktır. İnsanlar robot değildir. Fıtratları gereği farklı düşüncelere sahip olmaları gayet tabiidir. Şunu unutmamak gerekir ki; ışığımız aynıdır. Işığın etrafında ki farklı renklerdeki camlardan bakan ecdadımız, alimlerimiz o ışığı farklı yorumlamış, farklı görmüşlerdir. Kimi kırmızı, kimi mavi, kimi sarı ama neticede hepsinin gördüğü ışık aynıdır. Önemli olan farklılıklarımızı değil, müşterek yanlarımızı canlı tutmak. Bin yıldır yaşadığımız bu topraklarda kardeşlik duygusu içinde yaşamaya devam etmeliyiz" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Belediye Başkanı Cemalettin Başsoy ise yaptığı konuşmada asırlardır alevi ve sünni kardeşliğini bozmak amacıyla ciddi çalışmalar yapıldığına dikkat çekerek "İşin aslını benimsemiş kanaat önderleri olduğu müddetçe bu kardeşlik bozulmayacaktır. Alevi-sünni kardeşliğinin en güzel örneklerinden birini yaşıyoruz. Bizler bu gün olduğu gibi yarın da birlik ve beraberlik içerisinde bir devlet, bir bayrak ve bir vatan üzerinde birlikte yaşmaya devam edeceğiz. Bu birliğimizi hiç kimse bozamayacak" diye konuştu.

    Vali Abdurrahman Akdemir de vatan topraklarında alevi ile sünnilerin yüzlerce yıl kardeşçe yaşandığına vurgu yaparak "Bizim birliğimizi ve beraberliğimizi kıskananlar, bizleri ayırmaya çalışmışlardır. Ramazan ayı barış ve huzurun olduğu bir aydır. İnşallah bu ayı manasına ve anlamına uygun yaşarız. Bizler Yunus Emre'nin, Mevlana'nın Hacıbektaş Veli'nin Pir Sultan Abdal'ın torunlarıyız, farklılıklarımızı zenginliğimiz olarak görüp ilelebet yaşatacağız" dedi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow