hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Astımdan korkmayın

    Astımdan korkmayın
    expand

    Sağlık Kontrolü'ne konuk olan Yeditepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Alerjisi Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Reha Cengizlier, çocuklarda görülen astımın artık çok kolay kontrol altına alındığını ve korkulmaması gereken bir hastalık olduğunu söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Prof. Dr. Reha Cengizlier şöyle konuştu:
    "Özellikle çocukluk döneminde tamamen iyileşmeden bile bahsedebiliyoruz. Çünkü artık nelerin bunu tetiklediğini, nelerin daha iyi geldiğini, nelerin kötü geldiğini çok iyi biliyoruz. Bu nedenle erken teşhisle, tedaviyle kesinlikle korkulmaması gereken bir hastalık."

    Kronik hastalıklar kategorisine giren astım tedavisinin sürece yayıldığını kaydeden Cengizlier, her kronik hastalık gibi astımın da zaman zaman alevlenmeler, zaman zaman yatışmalar  şeklinde seyrettiğini belirtti. Cengizlier, "İşte bu alevlenmeler döneminde ona yönelik veya yatışmalar döneminde koruyucu amaçlı çeşitli yaklaşımlar ki bunlar ilaçlar veya başka yaklaşımlar olabilir. Bu şekilde çocukların uzun süreli takibi ve bu takip sırasında da her ne kadar çocuksa da anne babanın da olayın tamamen içerisinde olması anne babayla tam uyum içerisinde çalışılması başarıyı etkileyen faktörlerdir." dedi.

    İlaçların doğru ve düzenli kullanımı konusuna da değinen Cengizler şöyle devam etti, "İlaçların etkili alınabilmesi için bir takım aracı cihazlar kullanıyoruz. İşte bu aracı cihazlar, gerek ilaçların çok küçük de olsa varolan yan etki ihtimalini ortadan kaldırmak, gerekse çok daha küçük dozlarla solunum yoluna direkt ulaşarak etkili tedavi yapması açısından çok gerekli ve değerlidir. Çocuğun yaşına hastalığına, kullandığı ilaca göre uygun aracı cihazlar kullanılarak, ilaçların düzenli kullanımı çok önemli. Çünkü bazı ilaçlar var ki sadece çocuk hasta olduğu zaman değil, çocuğun iyi olduğu zamanlarda da hem koruyucu hem tedavi edici amaçlı kullanılır. Bazı ilaçlarsa çocuğun sadece şikayetleri döneminde eklenerek şikayetlerin rahatlaması sağlanır. İşte ailelere bu eğitimin verilmesiyle ilaç kullanımı konusundaki uyum başarıyı çok etkiler." 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ÇOCUKLARDA ASTIM NASIL TEŞHİS EDİLİR?

    ASTIM NASIL BİR HASTALIKTIR? 

    ASTIM NASIL KONTROL ALTINA ALINIR?

    ASTIM HASTALARI, EVCİL HAYVAN BESLEYEBİLİR Mİ?

    ASTIM İLAÇLARI BAĞIMLILIK YAPAR MI?

    ÇOCUKLARDA KONTROL EDİLMEYEN ASTIM, BÜYÜMEYİ ENGELLER Mİ?

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow