hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Dünyanın gözü bu aşıda!

    Dünyanın gözü bu aşıda
    expand

    Dünya genelinde çok sayıda kişinin ölümüne yol açan akciğer kanserine karşı Küba'da geliştirilen aşıda son aşamaya gelindi. Aşı, kemoterapide olduğu gibi bütün hücreleri değil sadece kanserli hücreleri yok ediyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Akciğer kanseri en yaygın kanser türü. 2012'de kanserden ölenlerin sayısı 8 milyon 200 bindi. Ölümlerin 1 milyon 590 bini akciğer kanseriyle ilişkiliydi.

    Hastalığa yönelik olarak Küba'da geliştirilen aşıda sona yaklaşıldı. Aşının gönüllü hastalara yapılan uygulamasına ilişkin "Faz 3" test sonuçları, 2015 yılında açıklanacak.

    Kübalı bilim insanları, Dünya Sağlık Örgütü'nün tavsiyeleri doğrultusunda aşı çalışmalarına ağırlık verdi.

    Aşının bileşeninde tümör antijenlerini bulunuyor. Kanserli tümör ile ilgili molekül bulunuyor ve tümöre özel aşı hazırlanıyor. Aşı da sadece tümöre saldırıyor.

    Havana Moleküler İmmünoloji Merkezi Direktörü Luis Enrique Fernandez Molina'ya göre, aşının uygulandığı hastaların genel durumunda iyiye gidiş söz konusu. Bir yan etkiyle de karşılaşılmadı.

    Ancak molina yine de uyarıyor; kanser için evrensel bir aşı yok. Şu aşamada onkolojide uygulanan  bu aşı, kanser gelişimini önleyen değil, tedavi edilmesine yardımcı olan aşı. Bu yavaş ilerleyen bir süreç ve aşı uygulananlar da ileri derecede akciğer kanseri hastaları.

    Havana İmmünoloji Merkezi Direktörü Molina, "Aşı uygulanan hastaların genel durumunda iyiye gidiş söz konusu, hastaların yüzde 20'sinde sağkalım görüyoruz" diyor.

    Küba, yaklaşık 20 yıldır bu amaçla biyoteknoloji alanında önemli yatırımlar gerçekleştirdi. Bir milyar Amerikan dolarını araştırma ve geliştirme yatırımlarına ayırdı.

    Geliştirilen ilk akciğer kanseri aşısı 2008'de ruhsatlandırıldı. 2013'te ise ikinci aşı Racotumomab geliştirildi ve bugüne kadar 600'dan fazla hastada kullanıldı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow