hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Geçmeyen baş dönmesi migren habercisi olabilir

    Geçmeyen baş dönmesi migren habercisi olabilir
    expand

    Memorial Ataşehir Hastanesi Nöroloji Bölümü uzmanı Zeynep Aydın Özemir baş dönmesinin yanı sıra baş ağrısının da olmasının migren habercisi olabileceğini söyledi. Özemir, "vestibüler migren" olarak adlandırılan bu rahatsızlığın farklı hastalıklarla karıştırılabildiği için tedavisinin güç olabildiğini vurguladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Memorial Ataşehir Hastanesi Nöroloji Bölümü uzmanı Zeynep Aydın Özemir, en sık karşılaşılan sağlık problemlerinden biri olan baş dönmesinin pek çok sebebi olabildiğini belirterek, "Baş dönmesine baş ağrısı da eşlik ediyorsa bu durum migrene işaret edebilir" dedi.

    Farklı hastalıklarla karıştırılabildiği için tedavisinin güç

    Nöroloji Uzmanı Zeynep Aydın Özemir, baş ağrısının, migrenin en rahatsız edici özelliği olduğunu ifade etti. Vestibüler migren türünde ise en rahatsız edici durumun baş ağrısı değil baş dönmesi olduğunu kaydeden Özemir, şunları söyledi:

    "Baş dönmesi ataklarının süresi değişkenlik göstermektedir. Hastaların yüzde 30'unda ataklar birkaç dakika, yüzde 30'unda birkaç saat, yüzde 30'unda ise birkaç gün devam etmektedir. Geriye kalan yüzde 10 oranında hastada ataklar, baş ve göz hareketleri ile tetiklenir ve birkaç saniye sürer. Baş ağrısı şikayetlerine baş dönmesi, dengesizlik ve göz kararması eşlik ediyorsa mutlaka doktora başvurulmalıdır."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Migreni tetikleyen faktörlerden kaçınmak mümkün

    Migrenli hastaların yaklaşık yüzde 35'inde zaman zaman vertigo veya denge ile ilgili sorunlar görüldüğünü anlatan Özemir, "Bunlar, migren atağı öncesinde, sonrasında veya sırasında ortaya çıkabilir. Vestibüler migren, migren gibi ataklar halinde ortaya çıkan bir hastalıktır. Bir kişiye 'vestibüler migren' tanısı koyabilmek için, vertigonun altında başka bir hastalık yatmadığına emin olunmalıdır.

    Örneğin; labirentit, vestibüler nevrit, akustik nöroma, meniere hastalığı, orta kulak iltihabı gibi hastalıklar uygun tanı yöntemleri ile ayırılmalıdır. Bununla beraber, vestibüler migren hastalarına farklı ve yanlış tanılar da konulabilmektedir. Kulak burun boğaz ve nöroloji doktorlarının bu konuda birlikte çalışması bu hastalığın tanısı ve tedavisinde fayda sağlamaktadır" diye konuştu. Migren koruyucu tedavisinde kullanılan ilaçların vestibüler migren koruyucu tedavisinde de kullanılabildiğini kaydeden Özemir, şu tavsiyelerde bulundu:

    "Tedaviden önce bu rahatsızlıktan korunma çok önemlidir. Bazı yiyecekler, çevresel faktörler, hormonal değişimler, hava değişiklikleri hem migren hem de vertigo için benzer şikayetler oluşturur. Bu nedenle migreni tetikleyen faktörlerden kaçınmak vestibüler migrenden korunmada da etkili olacaktır. Örneğin çikolata, kakao, bakla, kuru fasulye, mercimek ve soya ürünleri, çeşitli deniz ürünler, sakatatlar, alkollü içecekler, hazır et ve tavuk suyu tabletleri, konserveler, çağ kahve ve asitli içecekleri, incir, kuru üzüm, papaya, avokado, muz ve kırmızı erik, fıstık ezmesi gibi migreni tetikleyebilecek yiyecek ve içecekler konusunda dikkatli olunmalıdır."

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow