hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İshal olanlar havuza girmesin

    İshal olanlar havuza girmesin
    expand

    İshal olan kişilerin havuz, SPA ve kaplıcalar gibi dar alanlardaki sulara girmesinin, diğer kişilere dizanteri, tifo ve hepatit gibi mikroorganizmaları bulaştırma riskini artırdığı bildirildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Gazi Üniversitesi (GÜ) Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi, Türk Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Erişkin Bağışıklama Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Esin Şenol, eğlenmek, dinlenmek ya da iyileşmek için girilen havuz, SPA ve kaplıcalardaki suların, fazla kişiyle paylaşıldığı için enfeksiyon riski taşıdığını belirtti.

    İnsan vücudundaki mikroorganizmaların suya geçeceğine dikkati çeken Prof. Dr. Şenol, "Su ile temas sonrası mide-bağırsak sistemi, cilt, kulak, solunum sitemi, göz, santral sinir sistemi ve yara enfeksiyonları gibi çok sayıda hastalık insanlara bulaşabilmektedir" dedi.

    Özellikle havuz , SPA ve kaplıcalarda hastalık riskinin denizlerden daha yüksek olduğunu söyleyen Prof. Dr. Şenol, şöyle konuştu: "Havuzlar, göller, insan dışkısı ile atılan, dizanteri ve tifo etkeni, hepatit etkeni mikroorganizmaların bulaşmasında rol oynayabilmektedir. Sularda bulunan mikroorganizmalar kişilerin yüzmesi sırasında en çok su yutulması, bunun dışında solunum veya suyla temas sonucu gerçekleşmektedir.

    İshal olanlar havuza girmesin

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    100 yaşına kadar yaşamanın 7 formülü

    "İshali olan havuzu kullanmasın" 

    Havuz, SPA, kaplıca suları ile en çok ishal etkeni mikroorganizmalar bulaşmaktadır. Özellikle ishali olan kişilerin havuzu kullanmaları, havuzdan kaynaklanan ishallerin en önemli nedeni olmaktadır. İshal olmayan bir kişide bile deride, görünmeyen şekilde 0,14 gram kadar dışkı bulunabilmektedir. İshalli bir kişinin dışkısında ise milyonlarca mikrop bulunmaktadır."

    Prof. Dr. Şenol, havuzlardaki, sürekli filtre sistemleri ve suların dezenfeksiyonun bu olasılığı azalttığını fakat tamamen ortadan kaldırmadığını belirterek, ABD'de Hastalık Önleme Merkezi tarafından 1995-2004'te yürütülen çalışmada su kaynaklı hastalıkların yaklaşık yüzde 60'ında iyi bakım yapılmış su teması ile gerçekleştiğinin tespit edildiğini dile getirdi.

    Detoks etkisi gösteren besinler

    Klorlama tüm mikroorganizmaları öldürmeye yetmiyor

    Bakımı en iyi şekilde yapılan havuzlarda bile hastalık kaynağı olabileceğini kaydeden Prof. Dr. Şenol, "Havuzların, SPA'ların yürütülmesinden sorumlu kurumlar ve kullanan kişilerin, riski azaltmak konusundaki en önemli sorumlulukları, riski oluşturan faktörleri bilerek gerekli önlemlerin uygulanmasıdır. Bu tür yerlerde, el yıkamak, çocuk bezi değiştirmek gibi donanımlar için kolay ulaşılabilir ve ayrı yerler olması gerekir" ifadesini kullandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Buzun cilde faydaları

    İshal olanlar havuza girmesin

    "Havuz suyu berrak olmalı"

    Prof. Dr. Şenol, havuzdan kaynaklanan bu tür hastalıkların önlenmesiyle ilgili şu önerilerde bulundu: "İshaliniz varken yüzmeyin, yüzerken su yutmayın, her tuvalet sonrası ellerinizi yıkamak gibi yüzme öncesi duş alın. İyi hijyen kurallarına uyun, havuz, deniz kenarlarında çocuk bezi değiştirmeyin.

    Özellikle çocuklar havuza girmeden sadece su ile değil sabunla da yıkanmalıdır, çocuklar sık sık tuvalete götürülmelidir, açık veya kanayan yaranız varken yüzmeyin. Denizler, havuz, SPA ve kaplıcalardan daha güvenlidir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Buna karşın insan dışkısının veya hayvan atıklarının karıştığına ilişkin şüpheniz varsa girmeyin. Havuz suyu berrak ve temiz olmalıdır. Havuzun tabanı net olarak görülmelidir, koku olmamalıdır. Klorlamanın tüm mikroorganizmaları öldürmeye yetmediğini unutmamalıyız."

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow