hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Miraç bebek", ana kucağına hasret kaldı

    Miraç bebek, ana kucağına hasret kaldı
    expand

    Kocaeli'nde Doğan çiftinin anne karnında 4 aylıkken hidrosefali hastası olduğunu öğrendiği, "belki sağlıklı doğar" ümidiyle dünyaya getirdiği "Miraç bebek", kafatasında su toplandığı için 6,5 ayda 8 ameliyat geçirmesine rağmen sağlığına kavuşamadı. Yavrularını bir kez olsun kucaklarına alamayan Doğan çifti, bebeklerinin özel hastanede yapılacak ameliyatla şifa bulabilmesi için 12 bin liraya ihtiyaç duyuyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kocaeli'nde hidrosefali hastası olarak dünyaya gözlerini açan, 6,5 ayda 8 ameliyat geçirmesine rağmen ana kucağına hasret kalan "Miraç bebek", özel hastanede takılacak şantla (kafatasında biriken beyin/omurlik sıvısının deri altından hortumla karın boşluğuna atılmasını sağlayan tüp) sağlığına kavuşacağı günü bekliyor.

    Kartepe ilçesi Şirin Sulhiye Mahallesi'nde akrabalarına ait evde yaşayan 28 yaşındaki fabrika işçisi Metin ve 27 yaşındaki eşi Emine Doğan, anne karnında henüz 4 aylıkken bebeklerinin hidrosefali (beyinde su toplanması) hastası olduğunu öğrendi. Genç çift, "belki sağlıklı doğar" diye kürtaj yaptırmayarak, oğullarını dünyaya getirdi.

    Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Tıp Fakültesi Hastanesinde geçirdiği 8 ameliyata, kafasına defalarca şant takılmasına rağmen Miraç bebek, sağlığına kavuşamadı. 6,5 aydır hastaneler adeta evleri gibi olan Doğan çifti, özel hastanede yapılacak ameliyatla çocuklarını kucaklarına alacakları günün hayaliyle yaşıyor.Anne Emine Doğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bebeği  doğduğunda kafasının normalden büyük olduğunu, doğumundan 37 gün sonra ilk ameliyatını geçirdiğini söyledi. Kafasına takılan şantın uyum sağlamadığını, enfeksiyon kaptığına dikkati çeken anne Doğan, 6,5 aydır evladının başında beklediğini, 8 kez ameliyat geçirmesine rağmen sağlığına kavuşamadığını anlattı. Geçirdiği ameliyatların epilepsiyi tetiklediğini, bebeğinin sara nöbetleri geçirdiğini belirten Doğan, şunları kaydetti:

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "12 bin liralık şant takılması gerek"

    "Şu an enfeksiyonu var. Geçince tekrar şant takılacak. Bebeğimin kafası büyüyor, sürekli sıvı üretiyor. Şu an başında hortum var. Günlük 1 litreye yakın sıvı boşaltıyorum. Doğduğunda zeka olarak özrü yoktu çocuğumun ama sürekli ameliyat olduğu için 'zeka bakımından özürlü kalabilir 'dediler. Doktorlar,beynindeki sıvının aktığı damarın tıkalı olduğunu, tek tedavisinin şant takmak olduğunu söyledi. Devlet, bu cihazı karşılıyor ama onlar da enfeksiyona karşı dirençli değilmiş. Sürekli bozuluyor. Tekrar tekrar taktılar, olmadı. Epilepsi yüzünden sağ göz kapağında hasar kaldı. Ağladığında ya da uyuduğunda sağ gözü açık kalıyor. İstanbul'da özel hastanede şant 12 bin liraya takılıyormuş ama bizim bunu karşılayacak durumumuz yok."

    "Evin yolunu unuttuk"

    Altı aydır evin yolunu unuttuğunu ifade eden Doğan, "Yoğun bakımda makineye bağlıyken emziremediğim için emme refleksini kaybetti. Şu an ağzını da kullanamıyor. Burnundan hortumla mama vererek besliyorum" dedi.Tek isteğinin bebeğinin iyileşmesi olduğunu aktaran Doğan, "Bebeğimi 6 aydır kucağıma alamadım, annelik duygusunu tadamadım. Enfeksiyon geçince yeniden şant takılacak ama yine uyum sağlamazsa diye korkuyoruz. İstanbul'daki hastaneye bizi götürebilirler, bebeğimizin tedavisi için. Cumhurbaşkanımız RecepTayyip Erdoğan, "3 çocuk" diyor ama biz bir çocuğumuza bakamıyoruz. Cumhurbaşkanımızın bize yardımcı olmasını istiyorum. Sadece bebeğimizin sağlığına kavuşmasını istiyoruz, başka beklentimiz yok. Hayırsever iş adamlarından,sanatçılardan yardım bekliyoruz" çağrısında bulundu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Maddi gücüm olsa hemen ameliyat ettiririm"

    Baba Metin Doğan da 6 aydır hastanede olduklarını, bebeklerinin üst üste 8 ameliyat geçirmesine rağmen iyileşemediğini söyledi. Fabrikada işçi olarak çalıştığını anlatan Doğan, şöyle devam etti: "İşe gidiyorum, işten çıkınca da hastaneye geliyorum. Kıt kanaat geçinebiliyoruz. Bin 350 lira maaş alıyorum. Yarısı düğünümüzde çektiğimiz krediye kesiliyor. Maddi durumumuz bozuk. İstanbul'da özel hastanede daha kaliteli ve enfeksiyona karşı dayanıklı şant takıldığını duyduk. Maddi durumumuz iyi olsa hiç düşünmeden alıp götüreceğim. Büyüklerimizden çocuğumun tedavisi için yardım bekliyorum."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Enfeksiyon tedavisi sonrası yeniden ameliyat edilecek"

    KOÜ Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Araştırma Görevlisi Dr. Sefa Kazancı da Miraç Doğan'ın şant enfeksiyonu nedeniyle 34 gündür antibiyotik tedavisi gördüğünü, şant revizyonuyla klinik iyileşme sağlanabileceğini vurguladı. Bebekte ayrıca beslenme sorunu bulunduğuna işaret eden Kazancı, mama takviyesi yaptıklarını dile getirdi."Şant, yeniden revize edilirse, yerine takılırsa klinik durumunda bir nebze iyileşme sağlanabilir" diyen Kazancı, "İlk önce enfeksiyonun temizlenmesi lazım. Daha sonra yeniden operasyonla şant takılması lazım çünkü çocuğun kafası sürekli su topluyor. O suyu dışarı akıtıyoruz. Beyin-omurilik sıvısındanörnekleme yapıyoruz. Mikrobun durumunu takip ediyoruz" bilgisini paylaştı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow