hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Rahim ağzı kanseri belirtileri ve rahim ağzı kanserinden korunma yolları

    Rahim ağzı kanseri belirtileri ve rahim ağzı kanserinden korunma yolları
    expand

    Düzensiz âdet dönemlerindeki ara kanamalar, ağrılı cinsel ilişki ve sonrasında kanama gibi belirtilerle kendini belli edebilen rahim ağzı kanseri kadınlarda en sık görülen kanser tipleri arasında yer alıyor. Kadınlarda en sık görülen kanserlerden olan rahim ağzı kanseri gelişimindeki en önemli risk faktörü ise uzun süreli HPV enfeksiyonu olarak gösteriliyor. Peki çoğu zaman geç belirti veren rahim ağzı (serviks) kanserinden nasıl korunacaız?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Düzensiz adet dönemlerindeki ara kanamalar, ağrılı cinsel ilişki ve sonrasında kanama gibi belirtilerle kendini belli edebilen rahim ağzı kanseri kadınlarda en sık görülen kanser tipleri arasında yer alıyor. Rahim ağzı kanseri gelişimindeki en önemli risk faktörü ise uzun süreli HPV enfeksiyonu olarak gösteriliyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü’nden Doç. Dr. Mesut Polat, “Rahim Ağzı Kanseri Farkındalık Ayı”nda rahim ağzı (serviks) kanseri ve korunma yolları hakkında bilgi verdi. 

    Birçok kadının karşılaştığı HPV neden kansere dönüşüyor?Kadınlarda en sık görülen kanserlerden biri olan rahim ağzı (serviks) kanseri, genellikle 50 yaş ve üzerinde ortaya çıkıyor Ancak son yıllarda genç kadınlar arasında da sık yaşanmaya başlanan rahim ağzı kanserinin neredeyse tümünden HPV (Human Papilloma Virüsler) sorumlu.

    Aslında birçok kadın hayatının bir döneminde HPV ile karşılaşıyor ve bağışıklık sistemi yardımı ile HPV yeniliyor. Ancak bazı durumlarda HPV virüsü bağışıklık sisteminden güçlü olabiliyor. İşte bu durumlarda HPV virüsü rahim ağzı kanserinin ortaya çıkmasına yol açıyor.
    HPV kaynaklı rahim ağzı kanseri belirtileri

    Rahim ağzı kanseri gelişmesindeki en önemli risk faktörü uzun süreli HPV enfeksiyonu. HPV enfeksiyonunun uzun süreli olmasının en önemli nedenleri ise; sigara kullanımı, bağışıklık sisteminin zayıf olması ve genital enfeksiyonlar olarak gösteriliyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bu belirtilerin bir veya birkaçı bir arada bulunabiliyor. Ancak yine de bu belirtilerin bulunması rahim ağzı kanseri anlamına gelmiyor. Ancak pek çok farklı kadın hastalığına da işaret edebilen bulguların yaşanması durumunda zaman kaybetmeden kadın hastalıkları ve doğum doktoruna muayene olunması ve servisk kanseri bakımından ayırıcı tanının yapılması hayati önem taşıyor.

    HPV’ye yönelik geliştirilen koruyucu (proflaktik) aşılar ile birincil korunma sağlanmaktadır. Özellikle HPV bulaşması olmadan korumaya başlayarak rahim ağzı ve diğer HPV’ye bağlı kanserler ve öncü lezyonların oranını azaltma hedeflenmektedir. HPV aşısı içerdiği HPV tipine karşı %100 koruma sağlamaktadır.

    Tedavi hastaya göre belirleniyorRahim ağzı kanserinin tanısı biyopsi ile konulmaktadır. Rutin jinekolojik muayene esnasında rahim ağzında görülen şüpheli lezyondan biyopsi yapılarak teşhis konulabilir. Ancak bazı hastalarda jinekolojik muayene sırasında şüpheli lezyon görülmemesine rağmen yapılan smear testleri anormal olabilir.

    Bu durumda rahim ağzının 6 – 40 kat büyütüldüğü kolposkopik inceleme ile teşhis konulabilmektedir. Rahim ağzı kanserini tedavisini belirleyen en önemli etken kanserin evresidir. Klinik muayene ve radyolojik görüntülemeler ile hastalığın evresine karar verildikten sonra tedavi planlanmaktadır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Erken evre rahim ağzı kanseri tanısı almış hastalarda temel tedavi cerrahidir. Geç evre olarak değerlendirilen rahim ağzı kanserinin tedavisinde ise radyoterapi ve kemoterapi öncelikli olarak uygulanmaktadır. Ancak erken evre olup, cerrahi tedaviye uygun bulunmayan hastalara da radyoterapi ve kemoterapi uygulanabilir. 

    Rahim ağzı kanserinden korunmada tek eşlilik ve korunmalı cinsel ilişki çok önemlidir. Sigaradan uzak durmak, sağlıklı beslenmek, vücudun vitamin - mineral dengesine dikkat etmek HPV ile mücadelede büyük yer tutmaktadır. Rahim ağzı kanser şüphesi bulunsun ya da bulunmasın her kadının düzenli jinekolojik muayenelerini olması ve smear testlerini yaptırması gerekmektedir.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow