hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Sıcak havalar suç oranını artırıyor

    Sıcak havalar suç oranını artırıyor
    expand

    Başkent Üniversitesi Adana Hastanesi Psikiyatri Bölümü Uzmanı Dr. Ümit Aslaner, sıcak havaların bazı ruhsal hastalıkları tetiklediğini söyledi. Aşırı sıcakların “Öfke kontrol bozukluğuna" yol açtığını aktaran Aslaner, “Bu nedenle, yaz mevsiminde suç oranlarında artış görülmektedir"dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Öfke kontrol bozukluğunun sıcak havaların tetiklediği ruhsal sıkıntılardan birisi olduğunu ifade eden Dr. Ümit Aslaner, “Bu mevsimde, aşırı sıcak havalar nedeniyle insanlarda tahammül azalır. Sıcak nedeniyle olaylardan daha çok etkilenirler ve aşırı tepkiler verebilirler" diye konuştu.

    Aşırı sıcakların uyku bozukluklarına da yol açtığını kaydeden Aslaner, “Uykuya dalabilmek için normalde ışığın azalması ve vücut ısısının da bir parça düşmesi gerekir. Sıcak hava bunları önlediği için bu konuda güçlük yaşanabilir.

    Kalça kırığına bağlı ölüm riski erkeklerde daha yüksek

    Sıcak havalar suç oranını artırıyor

    Panik atak sıklaşabilir

    Özellikle panik atak geçiren hastaların sıcak havada nem oranının artışına büyük duyarlılık göstererek gerildiklerini  ve panik bozuklukların görülme sıklığının arttığını anlatan Psikiyatri Bölümü Uzmanı Dr. Ümit Aslaner şöyle devam etti:

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    “Mevsimlerin insan ruh hali üzerindeki etkileri geçmiş uzun yıllardan beri bilinen bir durumdur. Bu etkiler aslında insan dışındaki diğer canlılarda da birtakım fiziksel ve ruhsal değişimler yaratır. Sıcak havalarda yeterli sıvı alınmaması özellikle yaşlı hastalarda bilinç bulanıklığı ve bazı davranış bozukluklarına  yol aıabilir. Tansiyon düşebilir. Bazı psikiyatrik ilaçlar da tansiyon düşürdüğünden baş dönmesi, göz kararması ortaya çıkabilir"

    Ameliyat sırasında ve sonrasında müzik dinlemek "acıyı hafifletiyor"

    Sıcak havalar suç oranını artırıyor

    İstek azalır, enerji kaybolur

    Sıcak havaların birçok psikiyatrik hastalığın görülme sıklığını arttırdığını bildiren Uzman Dr. Ümit Aslaner, “Sıcak havalar, aşırı terleme gibi değişimlerin etkilediği bireylerde  istek azalması, enerji kaybı, keyifsizlik gibi depresif belirtilerin ortaya çıkmasına da zemin hazırlamaktadır. Dolayısıyla çok sıcak hava ile birçok psikiyatrik hastalığın görülme sıklığı arasında önemli bir bağlantı bulunmaktadır" dedi. 

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow