hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Sıcaklarda yaz ishallerine dikkat"

    Sıcaklarda yaz ishallerine dikkat
    expand

    Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Hastalıkları Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Raşit Vural Yağcı, yaz aylarında ishallerden korunmak ve bağırsak dengesini sağlamak için doğal yoğurt, ayran, peynir ile yanında taze mevsim meyvelerinin tüketilmesi gerektiğini bildirdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Prof. Dr. Raşit Vural Yağcı, yaptığı yazılı açıklamada, yaz sıcaklarında hem yetişkinlerde hem de çocuklarda ishal ve bağırsak rahatsızlıklarının arttığını, özellikle küçük çocukların bağışıklık sistemini koruması gerektiğini belirtti.

    Temizlik ve beslenme alışkanlıklarına yazın daha fazla özen gösterilmesi gerektiğine işaret eden Prof. Dr. Yağcı, mevsim normallerinin üstünde seyreden hava sıcaklıklarında yetişkinler ve çocukların risk altında olduğunu, besinlerin çok çabuk bozulup bakterilerin kolayca üreyebildiğini kaydetti.

    Sıcaklarda yaz ishallerine dikkat

    Üniversite hastanelerindeki düğüm çözülüyor

    Çocuklarda hijyen temizliğine dikkat!

    Özellikle el temizliğine dikkat edilmesi gerektiğine dikkati çeken Prof. Dr. Yağcı, şunları kaydetti: "Ailelerin çocuklarına her gün hatta çok nemli ortamlarda günde 2 defa ılık banyo yaptırmalarını tavsiye ediyoruz. Çocukların el temizliklerine dikkat etmeli ve beslenme öncesi ellerini güzelce yıkamaları için onları teşvik etmeli, temizliklerinden emin olmalıyız. Besin olarak öncelikle sıcak ile vücutlarından kaybettikleri suyu düşünerek bol sıvı özellikle su tüketmelerini sağlamalıyız. Bazı anneler çok su içerse yemek yemiyor diye suyu az içiriyorlar. Bu yanlış bir uygulamadır. Açıkta satılan gıdalar sakıncalıdır. 0-3 yaş çocuğuna meyve dışında pişmeden verilecek gıda önermiyoruz. Özellikle ev dışında salata tüketilmesini önermiyoruz. Mayonez, ketçap, hardal, krema gibi soslar sağlıksız oldukları gibi yazın çok daha kolay enfekte olabilirler. Bunları tüketenlerde ciddi yaz ishalleri, gıda zehirlenme riskleri yüksektir."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sıcaklarda yaz ishallerine dikkat

    Karaciğeri temizleyen besinler

    Antibiyotiklerden uzak durun

    Yaz sıcaklarında özellikle sindirimi kolay, serin ve sıvı ağırlıklı besinlerin tercih edilmesi gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Yağcı, bağırsak bakterilerini güçlendirmek ve hastalıklara karşı daha güçlü savunma yapabilmek için bakteri içeren fermente ürünlerin de tüketilmesi gerektiğini vurguladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Prof. Dr. Yağcı, "Yaz aylarında ishallerden korunmak ve bağırsak dengemizi sağlamak için doğal yoğurt ve ayran, peynirler yanında taze mevsim meyveleri her gün tüketmeli. Antibiyotiklerden uzak durmak özellikle yaz aylarında daha da önemlidir. Yazın antibiyotik kullananlar çok daha kolay bağırsak sorunları ve ishaller yaşayabilmektedir. Ayrıca bizim sağlığımız için çalışan dost bakterileri de öldürdükleri için de rastgele antibiyotik kullanılmamalıdır" ifadelerini kullandı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow