hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Yılan sokması ve akrep ısırmalarına dikkat

    Yılan sokması ve akrep ısırmalarına dikkat
    expand

    Gazipaşa Toplum Sağlığı Merkezi sorumlu hekimi Fırat Köse, yılan sokması ve akrep ısırmasına karşı vatandaşları uyarırken, bebek ve çocukların otluk ya da sazlık arazide yalnız bırakılmaması gerektiğini söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Son dönemde aşırı sıcak nedeniyle yılan ve akrep gibi zehirli hayvan ısırma vakalarına karşı vatandaşı uyaran Gazipaşa Toplum Sağlığı Merkezi sorumlu hekimi Fırat Köse, zehirli yılan ısırması ve akrep sokmalarının özellikle çocuklar için öldürücü etkiye sahip olduğuna dikkati çekti. Köse, "Vatandaşlarımızın bu nedenle çok dikkatli olmaları gerekiyor. Yılan ısırması ve akrep sokmalarından korunmak için, akrep ve yılan yuvalarından, özellikle kaya, ağaç kovuğu ya da oyuklardan uzak durulmalı, halkımız kamp, piknik ya da çalışma alanlarında dikkatli olmalıdır" dedi.

    Dünyada ilk kez 8 yaşındaki çocuğa çift el nakli yapıldı  

    Ayakkabı giymeden içine bakılmalı

    Otluk ya da sazlık arazide bebek ve çocukların kesinlikle yalnız bırakılmaması, arazide çıplak ayakla gezmelerine ve kuş ya da diğer hayvan yuvalarına ellerini sokmalarına izin verilmemesi gerektiğine işaret eden Fırat Köse, "Arazi yürüyüşlerinde kapalı ayakkabı ya da bot giyilmeli, yerde uyumamaya özen gösterilmelidir. Yıkıntılar, kuytu yer ve çatlaklar, evlerdeki yüklükler akreplerin sık bulunduğu yerlerdir. Özellikle bu yerlere dikkat edilmelidir. Akrep kesinlikle ele alınmamalı ve akrebin fazla olduğu yerlerde ayakkabı giymeden önce içerisine bakılmalıdır. Geceleri açık alanlarda kontrollü olarak ateş yakılmalı ve gece yürüyüşlerinde aydınlatıcı kullanılmalıdır" diye konuştu. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Çocuklarda konuşma terapisi  

    En yakın sağlık kuruluşuna gidin 

    Akrep sokması ve yılan ısırmasında yapılması gereken ilk işlemin hasta ve ısırılan organın hareketsizliğinin sağlanması olduğunu vurgulayan Fırat Köse, şöyle dedi: "Vücudun hareketsizliği zehrin yayılımını yavaşlatır. Isırılan bölgenin sabun ve su ile bolca yıkanması gerekir. Akrep ve yılan sokmalarında yaranın üzeri temiz bir bezle örtülmeli, akrep tarafından ısırılan yerin yukarısına sıkı olmayan, iki parmağın altından geçebileceği kadar sıklıkta bir bandaj uygulanmalıdır. Akrep ve yılan sokmalarında hasta derhal ve zaman kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna götürülmelidir." 

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow