hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Google ve YouTube engellenmedi

    Google ve YouTube engellenmedi
    expand

    İstanbul Sulh Ceza Hakimliği, şehit Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz'ın rehin alınması görüntülerini yayınlamaya devam ettiği gerekçesiyle arama motoru Google ve YouTube'a verdiği süre doldu. YouTube içeriklerine erişim engelledi, Google da arama sonuçlarından çıkarttı. Böylece her iki site de yayınına devam etti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Mahkeme her iki siteye de bu içerikleri kaldırması için 4 saat süre vermişti. Gece 01.30'da süre biterken her iki site de açık kaldı.

    Google'ın avukatlarından Gönenç Gürkaynak gece 12.00 sıralarında bir tweet atarak "Uyumaya gidiyorum. Bu da beni iyi tanıyanlara "Google bu akşam kapanacak mı?" meselesinde ne noktaya gelindiğini anlatıyordur. İyi geceler" diyerek sorunun çözüldüğü mesajını verdi.

    Google, Savcı'yla ilgili adı geçen fotoğrafları arama sonuçlarından çıkardı. Ancak bunun arama sonuçlarına yansıması uzun sürdüğünden ilgili fotoğraflara arama sonuçlarında halen kısmen de olsa ulaşılabiliyor. 

    Arama sonuçlarında halen çıkıyor çünkü...

    Bu konuyla ilgili CNNTurk.com'un sorularını yanıtlayan Bilişim Hukukçusu Avukat Burçak Ünsal, "Google bir URL'yi kendi arama sonucu listesinden çıkarsa bile bunun kullanıcıya yansıması saatler hatta günler sürebilir" diyerek "Cache'leme" sistemine açıklık getirdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ünsal, "Google'ın bir arama motoru olarak hem teknolojisi hem de tabi olduğu hukuki hükümler, Twitter'dan veya Facebook'tan faklılıklar gösterir. Google'a "sen bu içeriği 4 saat içinde kaldır" dense bile Google o içeriği Internet'ten kaldıramaz. Ancak arama motoru sonucu olarak yaptığı listenin içinden çıkarabilir. Onu da global olarak değil sadece Türkiye'den erişilemeyecek biçimde yapar. Yani siz IP kanallama sistemi kullanıyorsanız veya yurt dışı IP'den bağlanıyorsanız sizin için hiçbir değişiklik olmayacaktır" diye konuştu.

    Avukat Ünsal, Google'ın URL'leri kaldırmadığı sadece bölgesel olarak erişime engellediğini hatırlatarak "Google bir URL'yi kendi arama sonucu listesinden çıkarsa bile bunun kullanıcıya yansıması saatler hatta günler sürebilir. Çünkü aramayı Internette yaparak liste haline getiren botların, yazılımın bu işlemi yapması ve Internet yansıması zaman alır. Google aslında kanunun öngördüğü süre içinde bunu yapmış olsa da, mevcut mevzuat ve uygulama çerçevesinde bir kapatmadan kaçınamayacaktır. Kaldı ki, tekrar etmemde fayda var. Söz konusu mahkeme kararının kendisi, bu mahkeme kararını temel alarak verilen emirler ve uygulamalar da tartışmaya çok açıktır" şeklinde konuştu.

    YouTube'dan içerik çıkarıldı

    YouTube da mahkeme kararları gereği adı geçen içeriklere Türkiye'den erişimi engelledi. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Google YouTube'un da sahibi

    Arama devi Google 1996 yılında YouTube'u satın almıştı. 

    Google ve Youtube için erişimi engelleme kararı!

    Twitter erişime açıldı!

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow