hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    2014 FIFA Dünya Kupası H Grubu: Belçika

    2014 FIFA Dünya Kupası H Grubu: Belçika
    expand

    Brezilya'nın evsahipliği yapacağı 20. FIFA Dünya Kupası'nda Belçika Milli Takımı, Cezayir, Rusya ve GüneyKore'nin bulunduğu H Grubu'nda mücadele edecek.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    H Grubu'nda ilk ikiye girmek için çaba harcayacak Belçika Milli Takımı'nın kupaya katılma mücadelesi, öne çıkan oyuncuları, aday kadrosu ve Dünya Kupası geçmişiyle ilgili ayrıntılar şöyle:

    - Kupaya katılma mücadelesi

    Belçika Milli Takımı formasını 70 kez giydikten sonra aktif futbol kariyerini noktalayan ve 2003'te kısa süreliğine Almanya'nın Schalke 04 takımını çalıştıran 45 yaşındaki Marc Wilmots, takımın şimdiki teknik direktörü. Wilmots'un 2012'den beri başında olduğu Belçika, Avrupa elemelerinde Hırvatistan, Sırbistan, İskoçya, Galler ve Makedonya'nın yer aldığı A Grubu'nda mücadele etti. 10 maç sonunda 8 galibiyet ve 2 beraberlikle 26 puan toplayan Belçika, 18 gol atarken yalnızca 4 gol yediği A Grubu'nu lider bitirerek adını 12. kez Dünya Kupası finallerine yazdırdı.

    Belçika, Brezilya 2014 biletini şu sonuçlarla aldı:

    Galler-Belçika: 0-2
    Belçika-Hırvatistan: 1-1
    Sırbistan-Belçika: 0-3
    Belçika-İskoçya: 2-0
    Makedonya-Belçika: 0-2
    Belçika-Makedonya: 1-0
    Belçika-Sırbistan: 2-1
    İskoçya-Belçika: 0-2
    Hırvatistan-Belçika: 1-2
    Belçika-Galler: 1-1

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    - Öne çıkan oyuncuları

    Daha önceki turnuvalarda Jan Ceulemans, Eric Gerets, Jean-Marie Pfaff ve Enzo Scifo'nun forma giydiği Belçika'nın kadrosundaki futbolcuların çoğu Avrupa'nın en büyük liglerinde top koşturuyor. Elemelerde gösterdiği performans göz önünde bulundurulursa turnuvanın gizli favorilerinden biri olduğu söylenebilecek Belçika'nın savunması, Vincent Kompany, Daniel Van Buyten, Thomas Vermaelen ve Jan Vertonghen'e emanet.

    Orta sahasında Nacer Chadli, Moussa Dembele (Tottenham), Marouane Fellaini (Manchester United), Axel Witsel (Zenit), Kevin De Bruyne (Wolfsburg) gibi dinamik oyuncuların bulunduğu Belçika'nın ileri forvet oyuncuları ise Avrupa'nın yıldız isimleri: Eden Hazard, Romelu Lukaku (Chelsea), Kevin Mirallas (Everton) ve Dries Mertens (Napoli).

    Türkiye'nin yanı sıra Kosova, Arnavutluk, Sırbistan ve 3 yıl daha beklemesi halinde İngiltere'yi de seçme hakkı bulunan kanat oyuncusu Adnan Januzaj da 23 kişilik kadroda kendisine yer buldu. 19 yaşındaki futbolcu, bu sezon Manchester United'da gösterdiği performansla dikkatleri üzerine çekmişti. Belçika'nın

    Dünya Kupası kadrosunda yer alan önemli isimlerinden biri de Chelsea'nin bu sezon Atletico Madrid'e kiraladığı ve İspanyol ekibiyle La Liga şampiyonluğu yaşayan, UEFA Avrupa Şampiyonlar Ligi'nde de final oynayan 22 yaşındaki file bekçisi Thibaut Courtois.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    - Dünya Kupası geçmişi

    Belçika Milli Takımı, Dünya Kupası'na daha önce 11 kez katıldı. 1930, 1934 ve 1938'de yapılan ilk 3 organizasyonda ilk turdan öteye gidemeyen Belçika, İspanya 1982'de 2. tura, bir sonraki turnuva Meksika 1986'da ise kupa tarihindeki en iyi derecesi yarı finale yükseldi.

    Belçika futbolunun "altın jenerasyonu" olarak kabul edilen kadrosunda, Ceulemans, Gerets, Pfaff ve turnuvanın en iyi genç oyuncusu seçilen Scifo'yu barındıran takım, finalde Almanya'yı mağlup ederek kupayı kaldıran Maradona'lı Arjantin'e 2-0 yenildi. Üçüncülük maçında da Fransa'ya kaybeden Belçika, Meksika 1986'yı dördüncü tamamladı.

    Katıldığı son 4 turnuvada 2. turdan ileri gidemeyen Belçika, dünya kupalarında 36 maç yaptı. Bu maçlardan 10'unu kazandı, 17'sinden mağlubiyetle ayrıldı. Turnuvaya son olarak 2002'de katılan Belçika, Dünya Kupası tarihi boyunca 46 gol attı, kalesinde ise 63 gol gördü.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Belçika'nın dünya kupaları geçmişi şöyle:

    1930 - İlk tur
    1934 - İlk tur
    1938 - İlk tur
    1954 - İlk tur
    1970 - İlk tur
    1982 - 2. tur
    1986 - 4'üncü
    1990 - 2. tur
    1994 - 2. tur
    1998 - İlk tur
    2002 - 2. tur

    - Kadro

    Kaleciler: Thibaut Courtois (Chelsea), Simon Mignolet (Liverpool), Sammy Bossut (Zulte-Waregem)

    Savunma: Toby Alderweireld (Atletico Madrid), Anthony Vanden Borre (Anderlecht), Daniel Van Buyten (Bayern Münih), Vincent Kompany (Manchester City), Jan Vertonghen (Tottenham), Thomas Vermaelen (Arsenal), Nicolas Lombaerts (Zenit), Laurent Ciman (Standard Liege)

    Orta saha: Axel Witsel (Zenit), Marouane Fellaini (Manchester United), Steven Defour (Porto), Moussa Dembele, Nacer Chadli (Tottenham), Kevin De Bruyne (Wolfsburg), Adnan Januzaj (Manchester United)

    Forvet: Romelu Lukaku (Chelsea), Divock Origi (Lille), Eden Hazard (Chelsea), Kevin Mirallas (Everton), Dries Mertens (Napoli)

    - Maç takvimi

    17 Haziran (TSİ: 19.00): Belçika-Cezayir (Mineirao Stadı - Belo Horizonte)
    22 Haziran (TSİ: 19.00): Belçika-Rusya (Maracana Stadı - Rio De Janeiro)
    26 Haziran (TSİ: 23.00): Güney Kore-Belçika (Arena Sao Paulo - Sao Paulo)

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow