hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Dünya Kupası'nda virüs endişesi

    Dünya Kupasında virüs endişesi
    expand

    Dünya Kupası'nın başlamasına sayılı günler kala Brezilya'da iyice artan salgın hastalık "Deng Humması" ülkeye gelenler için en büyük tehlike olacak. Zira Brezilya'nın 12 şehrinde 1 ay boyunca sürecek olan Dünya Kupası maçları sırasında on binlerce insan risk altında.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    The Lancet Infectious Diseases'in yayınladığı listede Brezilya'da 3 şehir yüksek risk altında. İçlerinde Rio de Janeiro'nun da bulunduğu 4 şehir ise bu listede orta derece risk sınıfında yer bulmuş. Geçtiğimiz yıl Brezilya'da 1.4 milyon vakaya rastlandığını not ederek şehirlere gelecek futbolseverlerin/ turistlerin "Deng Humması" isimli salgın virüsü kendi ülkelerine taşıyacak olmaları kaygıları artırıyor.

    Brezilya'da deng humması salgını

    Geçtiğimiz yıllarda Brezilya Sağlık Bakanlığı'nın açıklamalarına baktığımızda sadece 2007 yılında ülkede 536 bin deng humması vakası görülmüş. Bakanlık, tropikal bölgelerde yayılan ve o yıla kadar ciddi artış gösteren hastalık 136 kişinin ölümüne yol açmıştı. Oysa 2002 yılında 794 bin kişide görülen hastalığın 2001'de 200 bine kadar gerilemişti. 2010 yılında Karayiplerde Fransız Antilleri olarak bilinen adalar topluluğunda, deng humması alarmı verilmişti. O dönem Fransız yetkililer, 13 kişinin öldüğü salgında adada görevli Fransız askerleri hastalıkla mücadele için seferber etmişti. Resmi istatistikler, Fransız Antillerinden Guadelupe adasında ilk haftada 4100, ikinci haftada ise 3 bin 700 deng humması vakası tespit etmişti. Bölgede bulunan Martinik adasında ilk hafta 3400, ikinci hafta tespit edilen 4160 vaka kabusun büyüklüğünü anlatıyor.

    Dünyada, sıtmadan sonra görülen en yaygın tropik hastalık olan "deng humması" yüksek ateşle kendini belli ediyor ve kanamalı durumlarda ölüme yol açabiliyor. Deng Humması, "deng" virüsü taşıyan bir Aedes sivrisineğinin ısırmasıyla geçiyor. Sivrisinek, kanında deng virüsü olan birini soktuğunda deng virüsü kapar. Ancak sivrisinek soktuğunda yayılmaya başlayan virüs bir kişiden diğerine doğrudan yayılmıyor.

    Deng humması ağrılı, güçten düşüren, sivrisinekten geçen, ilişkili dört "deng" virüsünden birinden kaynaklanan bir hastalık.

    Deng hummasını önlemek için aşı bulunmuyor. Hastalığı önlemenin en iyi yolu, sivrisineklerin sokmasını engellemek.

    Brezilya'ya gidecekseniz:

    * Mümkünse yoğun nüfuslu yerleşim bölgelerinden uzak durun.
    * Odanızda sivrisineksavar kullanmaya çalışın.
    * Dışarıdayken uzun kollu bluzlar ve çorapların içine sokulmuş uzun pantolonlar giyin.
    * İçerideyken varsa klima kullanın.
    * Pencere ve kapı kafesleri muhakkak korunaklı ve deliksiz olsun. Uyuma alanlarında kafes veya klima yoksa sivrisinek ağları kullanın.
    * Deng belirtileriniz varsa doktorunuzla konuşun.
    * Sivrisinek nüfusunu azaltmak için, sivrisineklerin çoğalabilecekleri yerlerden kurtulun. (Konserveler, su biriken saksılar  vs.)

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow