hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Hitler çalmasın diye Dünya Kupası'nı ayakkabı kutusunda sakladı!

    Hitler çalmasın diye Dünya Kupasını ayakkabı kutusunda sakladı
    expand

    Brezilya'da düzenlenen FIFA 2014 Dünya Kupası'na katılan 32 ülke takımı 6 kilo 175 gram ağırlığında, 36,8 santimetre boyundaki 18 ayar altın kupayı kazanmak için mücadele edecek.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dünya Kupası, 1930 yılından başlayan 84 yıllık tarihinde, ilginç olaylarla karşılaştı. Önce kurucusu Jules Rimet'in adını taşıyan kupayı, 2. Dünya Savaşı döneminde FIFA yöneticilerinden İtalyan doktor Ottorino Barassi bir ayakkabı kutusu içinde kendi yatağının altında sakladı.

    1966 yılında İngiltere'de yapılan finallerde Londra'da sergilenmekte olan kupa, birden ortadan kayboldu. Ancak kupa, bir kaç gün sonra Londra'nın güneyindeki kenar mahallelerden birinde, çalılıklar arasında "Pickles" adlı bir köpek tarafından bulundu.

    Üç kez kazanan ülkeye verileceği duyurulan kupa, 1970 yılında şampiyonayı 3. kez kazanan Brezilya'ya teslim edildi. 1983 yılında çalınan kupa, hala bulunamadı.

    - 1974'e yenisi yapıldı

    İlk kupa Brezilya'ya gittikten sonra yeni bir FIFA Dünya Kupası tasarlama ve 1974 yılından itibaren bu kupayı kullanma fikri sonucunda, İtalyan sanatçı Silvio Gazzaniga'nın tasarımında karar kılındı.

    Gazzaniga'nın tasarladığı, bugün halen kullanılmakta olan FIFA Dünya Kupası, tabandan spiraller çizerek yükselen hatlar en üstte dünyayı taşıyacak şekilde uzanıyor. Zafer anını yaşayan iki sporcu, dinamik bir biçimde heykelin gövdesiyle yükseliyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kupanın zemininde şampiyon ülkelerin isimlerinin yazılı olduğu 17 küçük plaka bulunuyor. 1974'ten itibaren şampiyon ülkelerin isimlerinin işlendiği bu bölge, 2038 yılındaki şampiyonayla dolacak. Brezilya'daki hırsızlık olayından sonra kupa, şampiyonayı kazanan ülkeye tümüyle verilmiyor. Kupa, şampiyonayı kazanan ülkede sadece bir dahaki Dünya Kupası Finalleri'ne kadar 4 yıl kalıyor, sonra o ülkeye altın kaplama bir kopya veriliyor.

    Tabanında iki tabaka malakit taşı bulunan FIFA Dünya Kupası'na sadece kupayı kazanma başarısı gösterenler ve devlet başkanları dokunabiliyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow