hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İngiltere ve Hollanda FIFA Başkanı Blatter'ın adaylığına karşı

    İngiltere ve Hollanda FIFA Başkanı Blatterın adaylığına karşı
    expand

    2022 Dünya Kupası'nın Katar'a verilmesiyle ilgili rüşvet iddialarının arkasında "ırkçılık" olduğunu savunan Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği (FIFA) Başkanı Sepp Blatter'a İngiltere ve Hollanda futbol federasyonlarının başkanları tepki gösterdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    64. FIFA Kongresi öncesinde Brezilya'nın Sao Paulo kentinde FIFA Başkanı Sepp Blatter ile düzenlenen toplantının ardından bazı Avrupa ülkelerinin federasyonları ve futbol adamları Blatter'a "rüşvetle ilgili iddiaların üzerine gitme ve gelecek yıl yeniden aday olmama" çağrısında bulundu.

    İngiliz gazetelerinin son iki haftadır gündemde tuttuğu rüşvet iddialarının arkasında "ırkçılık ve ayrımcılık" olduğunu söyleyen Blatter'a tepki gösteren İngiltere Futbol Federasyonu Başkanı Greg Dyke, "Irkçılık yorumu kesinlikle kabul edilemez. İddiaların ırkçılıkla bir alakası yok, bu iddialar rüşvetle ilgili. Bunlar soruşturulmalı ve yanıtları aranmalı. Sayın Blatter, birçoğumuz bu iddialara verdiğiniz tepkilerden çok üzüldük. FIFA'nın aracılara saldırmayı durdurması ve mesajı algılaması gerekiyor" diye konuştu.

    Hollanda Futbol Fedarasyonu Başkanı Michael van Praag da FIFA'nın imajının son birkaç yılda olanlardan dolayı zarar gördüğünü savundu.

    Van Praag, yaptığı açıklamada, "Az sayıda insan FIFA'yı ciddiye alıyor, bunun sorumlusu Blatter. İnsanlar FIFA'yı usulsüzlük ve rüşvetle ilişkilendiriyor. Dolayısıyla yeniden aday olmayı planlamakla kendisi için iyi bir şey yapmıyor. Artık bu makam için iyi bir aday değil" ifadelerini kullandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İngiltere Futbol Federasyonu Başkan Yardımcısı ve Manchester United'ın eski başkanı David Gill de Blatter'ın görevini bırakması gerektiğini kaydetti.

    Blatter, gelecek yıl yapılacak seçimlerde yeniden aday olmak istediğini söylemişti.

    78 yaşındaki Blatter, 2022 Dünya Kupası'nın Katar'a verilmesi için üyelere rüşvet dağıtıldığı iddialarıyla ilgili Brezilya'da bir açıklama yapmış ve "FIFA çok güçlü olduğu için kurumumuzu yok etmek istiyorlar ama bizi yıkamayacaklar. Katar hakkındaki iddiaların ardında 'ırkçılık ve ayrımcılık' var" değerlendirmesinde bulunmuştu.

    Danimarka da istemiyor

    2022 Dünya Kupası organizasyonunun Katar'a verilmesi konusunda ortaya çıkan rüşvet iddiaları sonrasında, Danimarka Futbol Federasyonu (DBU) da FIFA Başkanı Blatter'a destek olmayacağını bildirdi.

    Rüşvet iddiaları gündemden düşmezken, FIFA'ya baskılar da giderek artıyor. Eleştiri oklarının yöneldiği FIFA Başkanı Sepp Blatter'in gelecek yıl yapılacak başkanlık seçiminde aday olması durumunda Danimarka'dan destek bulması zor gözüküyor.

    DBU Başkanı Jesper Möller, yaptığı açıklamada, Blatter'ın fazla destek bulacağını düşünmemesi gerektiğini söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Blatter'ı devirmenin kolay olmadığını itiraf eden DBU Başkanı Möller "Yaşına ve şimdiye kadar sistemin içinde harcadığı süreye bakılacak olursa FIFA'nın yeni bir başkan bulma zamanı geldi" dedi. Son gelişmelere göre FIFA'yı oluşturan 6 konfederasyondan şimdilik sadece Avrupa Futbol Federasyonları Birliği'nin (UEFA) Blatter'e karşı olduğunu belirten Möller, "209 oydan sadece 54'ü UEFA'ya ait. Bu durumda UEFA içinden bir adayın şansı zor gözüküyor ama bu konu üzerinde çalışmalarımız ve fikir alışverişlerimiz devam ediyor" ifadelerini kullandı.

    - "Platini uygun aday olur"

    Möller, UEFA Başkanı Michel Platini'nin FIFA başkanlığı için uygun aday olduğunu ama Platini'nin de bu iş için istekli ve Blatter'in karşısına çıkacak kadar cesur olması gerektiğini söyledi.

    Platini konusundaki düşüncelerinde yalnız olmadığını ifade eden Möller, Platini'ye aday olması gerektiğini söyleyenlerin olduğunu düşündüğünü sözlerine ekledi.

    Michel Platini de 2022 yılında Dünya Kupası'na evsahipliği yapma oylamasında seçimini Katar'dan yana kullanmıştı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Platini'den destek

    UEFA Başkanı Michel Platini, Avrupa'da bazı ülke federasyonları ve futbol adamlarının FIFA Başkanı Sepp Blatter'a gösterdiği tepkiyle ilgili, "Avrupalılarla gurur duyuyorum" dedi.

    UEFA Başkanı Platini, İngiltere, Hollanda ve Danimarka Futbol Federasyonu başkanlarının Blatter'a, "Katar'ın FIFA 2022 Dünya Kupası evsahipliğini rüşvetle aldığı" iddialarının üzerine gitme ve gelecek yıl FIFA başkanlığına yeniden aday olmaması yönündeki çağrısına destek verdi.

    İngiliz basınına konuşan Platini, Avrupalı futbol adamlarının söz konusu çağrısına ilişkin, "Avrupalılarla gurur duyuyorum" değerlendirmesini yaptı.

    64. FIFA Kongresi öncesinde Brezilya'nın Sao Paulo kentinde düzenlenen Asya Futbol Konfederasyonu (AFC) toplantısında konuşan Sepp Blatter, İngiliz medyasında yer alan "Katar'ın 2022'de düzenlenecek Dünya Kupası evsahipliğini rüşvetle kazandığı" iddiasının "ırkçı bir saldırı" olduğunu savunmuş, gelecek yıl yapılacak FIFA başkanlık seçimlerine de 5. kez aday olabileceğini söylemişti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bu açıklamalara tepki gösteren İngiltere Futbol Federasyonu Başkanı Greg Dyke, "Irkçılık yorumu kesinlikle kabul edilemez. İddiaların ırkçılıkla bir alakası yok, bu iddialar rüşvetle ilgili. Bunlar soruşturulmalı ve yanıtları aranmalı. Sayın Blatter, birçoğumuz bu iddialara verdiğiniz tepkilere çok üzüldük. FIFA'nın aracılara saldırmayı durdurması ve mesajı algılaması gerekiyor" ifadesini kullanmıştı.

    Hollanda Futbol Fedarasyonu Başkanı Michael van Praag da "Az sayıda insan FIFA'yı ciddiye alıyor, bunun sorumlusu Blatter. İnsanlar FIFA'yı usulsüzlük ve rüşvetle ilişkilendiriyor. Dolayısıyla yeniden aday olmayı planlamakla kendisi için iyi bir şey yapmıyor. Artık bu makam için olumlu bir aday değil" değerlendirmesinde bulunmuştu.

    Danimarka Futbol Federasyonu Başkanı Möller de "Yaşına ve şimdiye kadar sistemin içinde harcadığı süreye bakılacak olursa FIFA'nın yeni bir başkan bulma zamanı geldi" şeklinde konuşmuştu.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow