hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Parayı "çöpte" bulan adam!

    Parayı çöpte bulan adam
    expand

    Teknik direktörlükten önce çöp toplama işi yapan bir şirketi bulunan Fildişi Sahili Milli Takımı'nın çalıştırıcısı Herve Renard, 2015 Afrika Uluslar Kupası finalinde Gana'yı yenmeleri halinde 2 ayrı takımla şampiyonluğa ulaşan ilk isim olacak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Fransız teknik direktör Herve Renard, Zambiya'yı, 2012 Afrika Uluslar Kupası'nda tarihinin ilk şampiyonluğuna taşımasının ardından karakteri ve ilginç hayat hikayesiyle başta Afrika kıtası olmak üzere futbol dünyasında üne kavuştu. 

    46 yaşındaki teknik adam, 2014 yazında başına geçtiği Fildişi Sahili'nin, pazar günü oynanacak 30. Afrika Uluslar Kupası finalinde Gana'yı mağlup etmesi durumunda bir kez daha tarihe geçecek. Çünkü Renard, Fildişi Sahili'ne, kupadaki tek şampiyonluğuna ulaştığı 1992'den bu yana ilk zaferini yaşatacak, daha da önemlisi "Afrika Uluslar Kupası'nı 2 ayrı takımla kazanan ilk teknik direktör" olacak.

    En iyi spor caps'leri...

    - Futbolu bıraktı, çöp toplama şirketi kurdu

    Gençliğinde savunma oyuncusu olan Renard, profesyonel futbol kariyerine, 15 yaşında ülkesinin Cannes takımında başladı. Cannes'ın 20 yıl aradan sonra 1987-88 sezonunda Fransa Birinci Ligi'ne çıkmasıyla forma şansı bulamayan Renard, 1991'de alt lig ekiplerinden Vallauris'ye, 6 yıl sonra da yine alt liglerde mücadele eden Draguignan'a gitti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Aktif kariyerini noktaladıktan bir yıl sonra 1999'da Draguignan'da teknik direktörlüğe adım atan Renard, aynı yıl çöp toplama işi yapan bir şirket kurdu. Futbolculuk yıllarında antrenörlüğünü yapan Claude Le Roy'un yardımcısı olarak Çin'in Guizhou Renhe ve İngiltere'nin Cambridge United kulüplerinde görev yapan Renard, çöp toplama işini, Fransa'nın alt liglerindeki Cherbourg'un teknik direktörlüğünden ayrıldığı 2007'ye kadar sürdürdü.

    Olaylı maçta Gana finalde

    - Beyaz gömleği 2010'dan beri çıkarmıyor

    Gana Milli Takımı'nda bir kez daha Le Roy'un yardımcılığını üstlenen Renard, 2008'de Zambiya Milli Takımı'nın başına getirildi.

    2010 Afrika Uluslar Kupası'nda Zambiya'nın 14 yıl sonra çeyrek finale çıkmasını sağlayan Fransız çalıştırıcı, Tunus ile berabere kaldıkları grubun ilk maçında beyaz gömlek giydi. İkinci karşılaşmada Kamerun'a 3-2 yenilmelerini üstündeki mavi gömleğe bağlayan Renard, maçın oynandığı 17 Ocak 2010 tarihinden bu yana, uğur getirdiğine inandığı için sahaya beyaz gömlekle çıktı.

    Renard, beyaz gömleğin şansı mıdır bilinmez 2012'de kariyerinin zirvesine çıktı. Zambiya, finalde karşılaştığı Didier Drogba'nın da kadrosunda yer aldığı Fildişi Sahili'ni penaltı atışları sonunda 8-7 mağlup ederek tarihinin ilk şampiyonluğuna ulaştı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Şampiyonluğun, 18 futbolcu ve teknik direktörün de içinde bulunduğu Zambiya milli takım kafilesinin ölümüyle sonuçlanan 1993'teki uçak kazasının gerçekleştiği Gabon'un başkenti Libreville'deki d'Angondje Stadı'nda kazanılması, tarihi başarıyı daha da anlamlı hale getirdi.

    Renard, 2010'un ekim ayında Zambiya'dan ayrılmasından Fildişi Sahili'nin başına geçinceye kadar geçen süreçte Angola Milli Takımı, Cezayir kulübü Alger, 2. kez Zambiya Milli Takımı ve Fransız ekibi Sochaux'yı çalıştırdı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow