hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Beyini kontrol altına aldılar

    Beyini kontrol altına aldılar
    expand

    İnsan hayatını etkileyecek inanılmaz bir buluşun altına Amerikalı Bilim İnsanları imzasını attı. Bilim adamları beyin kontrol merkezine ulaşarak farelerin hareketlerini kontrol etmeyi başardı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Beyin 15-33 milyar nörondan müteşekkil tahmin edilmektedir. Her biri birkaç bin nöronla sinaps denen bağlantılar yardımıyla bağlıdır. Bu nöronlar birbirleriyle akson denen uzun protoplazmik lifler yardımıyla iletişim kurar. Aksonlar bilgiyi beynin diğer kısımlarına yahut vücudun spesifik alıcı hücrelerine taşır.

    Beyini kontrol altına aldılar

    Duyma, tatma, görme, denge, koklama gibi duyulara hizmet eden organlara yakın bir noktada bulunan beyin omurgalıların vücudundaki en karmaşık organdır. Bu organa hükmet etmek farklı bir insanın kontrolünü ele geçirmek anlamına geliyor. St. Louis’deki Washington Üniversitesi Tıp Fakültesi, Illinois Üniversitesi ve Ulusal Sağlık Enstitüsü araştırmacıları, beynin derinliklerindeki nöronların yapısını ve işleyişini anlamak i uzaktan kumandayla kontrol edilebilen bir beyin implantı geliştirdi. Beyin kontrol mekanizmasında önemli rol alacak bu implantı ile hareket kabiliyeti kontrol altına alınabiliyor. Bu araştırmada kullanılanlar yine insan yapısına çok benzeyen fareler oldu. Beyinlerine yerleştirilen implant, farelerin hareketlerini uzaktan kumandayla kontrol edilebilmesi başarıldı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Araştırmacılar, implantı stres, depresyon, madde bağımlılığı ve ağrıda kullanılan beyin devrelerini incelemek için kullansa da bu durumun ileride casuslar veya askeri kanadında da kullanılacağı su geçirmez bir gerçek. Bu şekilde insan hareketleri beyninin kontrol edilebilir olması bir sonraki hedefleri olarak göze çarpıyor. Sadece bu iş için Obama’nın talimat verdiğim bir BRAIN projesi dahi mevcut.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow