hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İnsan beynine benzer işlemci tanıtacak

    İnsan beynine benzer işlemci tanıtacak
    expand

    IBM, Systems of Neuromorphic Adaptive Plastic Scalable Electronics (SyNAPSE) isimli projede son aşamaya gelindiğini duyurdu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    SyNAPSE bugün alıştığımız konvansiyonel işlemciler gibi değil, daha çok insan beynine benzeyen bir yapıya sahip olacaklar. IBM, yıllar süren çabanın sonucunda geliştirilen yeni işlemcileri, akademisyenlere ve devlet görevlilerine verilecek üç haftalık özel tanıtım kursu sırasında basına tanıtacak.

    SyNAPSE sistemleri, aslında tek bir işlemciden değil, çok sayıda küçük işlemciden oluşacak ve her bir işlemci, insan beynindeki nöronlar gibi, farklı işlemler yapabilecek. Böylece bilim insanları ihtiyaçlarına göre, modüler işlemcilerden oluşan bir nöron ağı oluşturabilecek. IBM’in hesaplamalarına göre, 48 işlemciden oluşacak bir nöron ağı ile 48 milyon nöron bağlantısını simüle etmek mümkün olacak ki bu da bir farenin beyin kapasitesi anlamına geliyor. Kısaca söylemek gerekirse IBM, bir farenin beyin gücüne sahip dijital bir bilgisayar yaratmayı başarmış bulunuyor.

    Yeni oluşturulacak bu sistemler, yapay zeka çalışmalarında ve “öğrenen” yazılımlar geliştirmekte kullanılacaklar. True North adı verilen ilk işlemci 5.4 milyar transistöre sahip olacak ve sadece 70 mw enerji tüketecek. Intel’in ortalama bir işlemcisi ise 1.4 milyar transistöre sahip olmasına rağmen 1000 kat daha fazla enerji tüketiyor. Dolayısıyla gelecekte veri merkezlerinin ve mobil cihazlarının, çok daha az elektrik yakan bu işlemcileri kullanmak isteyeceği tahmin ediliyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow