hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Sonbahar Ekinoksu doodle oldu

    Sonbahar Ekinoksu doodle oldu
    expand

    Google özel günlerde ürettiği doodlelara 23 Eylül Ekinoksu için bir yenisini ekledi. Gündüz ile gecenin eşitlenmesi anlamına gelen Ekinoks ile 23 Eylül'de sonbahar resmen başlıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Güneş'ten gelen ışınlar 21 Mart ve 21 Eylül tarihlerinde ekvatora dik düşüyor. Her yerde gece ve gündüzler eşit olur, bu durum Ekinoks olarak adlandırılıyor.

    Ekinoks ya da gün tün eşitliği, yılda 2 kez tekrarlanır. Güneş ışınlarının ekvatora dik vurması sonucunda Aydınlanma çemberinin kutuplardan geçtiği an. Gündüz ile gecenin eşit olması durumudur. Dünya’nın Güneş etrafında dönmesi ve eksen eğikliğine bağlı olarak dört önemli gün ortaya çıkar. Bu günler aynı zamanda mevsimlerin başlangıcıdır.

    Sonbahar Ekinoksu'nun yaşandığı gün Kuzey ve Güney Yarım Küre, güneş ışınları öğle vakti Ekvator’a 90°lik açı ile düşer. Gölge boyu Ekvator’da sıfırdır. Güneş ışınları bu tarihten itibaren Güney Yarım Küre’ye dik düşmeye başlar. Bu tarihten itibaren Kuzey Yarım Küre’de geceler, gündüzlerden uzun olmaya başlar.

    En iyi Google doodleları

    Sonbahar Ekinoksu nedir?

    23 Eylül Durumu: Kuzey ve Güney Yarım Küre , güneş ışınları öğle vakti Ekvator’a 90°lik açı ile düşer. gölge boyu Ekvator’da sıfırdır. Güneş ışınları bu tarihten itibaren Güney Yarım Küre’ye dik düşmeye başlar. Bu tarihten itibaren Kuzey Yarım Küre’de geceler, gündüzlerden uzun olmaya başlar. Güney Yarım Küre’de ise tam tersi olur. Bu tarih Kuzey Yarım Küre’de Sonbahar, Güney Yarım Küre’de İlkbahar başlangıcıdır. Aydınlanma çemberi kutup noktalarına teğet geçer. Bu tarihte Güneş her iki kutup noktasında da görülür. Dünya’da gece ve gündüz birbirine eşit olur. Bu tarih Kuzey Kutup Noktası’nda 6 aylık gecenin, Güney Kutup Noktası’nda ise 6 aylık gündüzün başlangıcıdır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Doodle uzmanı mısınız?

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow