hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Başbakan Ahmet Davutoğlu'ndan önemli açıklamalar

    Başbakan Ahmet Davutoğlundan önemli açıklamalar
    expand

    Başbakan Ahmet Davutoğlu Tunceli Üniversitesi’nde konuştu. Birlik ve beraberlik mesajı veren Davutoğlu, 3 başlıkta Tunceli'de yapılacakları sıraladı. Buna göre; Tunceli'deki eski kışla müzeye dönüştürülüyor. Ziyaret yerlerinin yolları ve onarımı yapılacak. Tunceli Üniversitesi'nin adı Munzur Üniversitesi olacak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İşte Davutoğlu’nun konuşmasından satır başları:

    - Ben buraya Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı olarak geldim ama aynı zamanda vicdan sahibi sıradan bir Anadolu insanı olarak geldim. Gerektiğinde özür dileme erdemini de göstermeliyiz. Vicdanımızın kabul etmediği bir şeyi devletimizin de kabul edemeyeceğini düşünüyorum. Başbakan vasfından önce hepimiz bu toprakların insanıyız. Ama bu toprakların insanı olmanın  ötesinde ondan da önce hepimiz insanız.

    - Geçmişte ben de bazı hareketlere katıldım. Anam rahmetli "aman oğlum öne çıkma" derdi. Öne çıkma demek bir korkunun işareti. Aynen Aleviliği saklamak gibi. Artık saklanma zamanı değil. Herkesin onurla gururla farklılıklarını dile getirme zamanıdır. O farklılıklardan dostluk kardeşlik üretilmişse bu farklılıklar çok güzeldi. Sezen Aksu’nun hadi gülümse bulutlar gitsin şarkısını biliyoruz. Ama onun arkasında Kemal Burkay’ın olduğunu öğrenmemiz zaman aldı. Bizim davetimizle geldi. Burada tekrar söylüyorum hangi nedenle toprağım terk etmiş olsa da kapımız açık.

    Tam Kılıçdaroğlu'nu eleştiriyordu ki...

    - Artık hiçbir şeyin demokratik bir ülkede saklanmasına gerek yok. Benim Hacı Bektaş konuşmamdan sonra ‘eski yaraları deşmesek’ deniyor. Herkesin acısı kendisine olmasın. Bunu Dersimlilere sormak lazım. Acıları açıp ortada bırakamayız. O yaraları saracağız.

    Davutoğlu'nun Tunceli ziyaretinden çarpıcı kareler

    Seyit Rıza'nın torunları CNN TÜRK'e konuştu


    - Başbakan Davutoğlu, "Herkesin Dersim olaylarıyla ilgili kanaatleri farklı olabilir. Bunları tarihi araştırmalar içine sokabiliriz, o tarihi araştırmaların neticesini de bekleyebiliriz. Ama bana kimse, 75 yaşında bir yaşlının idama giderken feryadına sessiz kalıp, önce onun gözü önünde oğlunu öldüren zihniyet, kimi temsil ediyorsa etsin, o zihniyet zalimce bir zihniyettir. O zihniyeti savunanlar devleti savunmuş olmazlar, o zihniyet üzerinde devlet beka bulamaz. O zihniyetle yüzleşmeden de devlet, yeniden milletiyle buluşamaz. Biz yüzleşiyoruz."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    -  İskilipli Atıf Hoca ile Seyit Rıza'nın idama yürüyüşlerindeki temel ortaklık, devletin resmi ideolojisinden farklı düşünmekti. Biz şunu diyoruz, bundan sonra devletin resmi ideolojisi olmayacak. Devletin bir tek, milletle bağı ve aidiyeti olacak. Milletin, toplumun her kesimiyle bağı olmayan bir devlet resmi ideolojiyle yaşayamaz. Resmi ideolojinin dayattığı tarih anlayışıyla da gelecek inşa edilemez. Hep beraber konuşacağız, kızmadan, öfkelenmeden. Hepimizin yaşadığı acıları paylaşarak konuşacağız."

    İşte Davutoğlu'nun müzeye dönüştürülecek dediği o kışla

    -"Dersim'deki eski kışla müzeye dönüştürülecek ve adı 'Dersim Müzesi' olacak. Bütün ziyaret yerlerinin yolları yapılacak, o ziyaretmakamlarına en iyi şartlarda gidilecek ve hepsi restore edilecek. Rektörümüz,üniversitenin adının Munzur Üniversitesi olmasını talep etti, 'MunzurÜniversitesi' adı da hayırlı olsun."

    -"Alevi kardeşlerimize karşı hiçbir ayrımcılık yapılmasına izin vermeyiz. Aynı şekilde herhangi bir toplum kesiminin, başka toplum kesimlerine karşı ayrımcılık yapılmasına, gayrimüslimlere karşı ayrımcılık yapılmasına da hiçbir şekilde izin vermeyiz. Toplum içinde herkes eşit
    vatandaşlık haklarından istifade eder."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Davutoğlu Tuncelide 3 başlıkta yapılacakları sıraladı

    - Dersim'deki eski kışla müzeye dönüştürülüyor.
    - Ziyaret yerlerinin yolları yapılacak ve onarımı yapılacak
    - Tunceli Üniversitesi'nin adı Munzur Üniversitesi olacak

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow