hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    CHP "Soma" için komisyon kurulmasını istedi

    CHP Soma için komisyon kurulmasını istedi
    expand

    CHP, Soma'da maden ocaklarında meydana gelen iş kazalarının nedenlerinin belirlenmesi için Meclis araştırması açılmasını istedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    CHP Manisa Milletvekili Hasan Ören ve arkadaşlarının imzasıyla TBMM Başkanlığı'na sunulan araştırma önergesinin gerekçesinde, Soma'da, Türkiye'nin en önemli linyit kömürü maden yataklarının bulunduğu, ilçe ekonomisinin maden sektörüne dayandığı belirtildi.

    Türkiye Kömür İşletmeleri ve özel sektör işletmelerinde 12 bin yeraltı maden işçisinin çalıştığının ifade edildiği gerekçede, alın teri ve emek kenti Soma'nın adının, sadece maden kazalarıyla gündeme geldiği vurgulandı.

    Soma'da derin üzüntü yaratan elim kazanın, maden ocaklarında alınması gereken önlemleri tekrar gündeme getirdiğinin kaydedildiği gerekçede, Soma'daki özel maden ocaklarında 2011'den bu yana 11 ölümlü kazanın meydana geldiği belirtildi.

    Gerekçede, şöyle denildi:

    "Bu tablo durumun vahametini açığa çıkarmıştır. Kazalardan sonra göstermelik yapılan denetimlerle kazaların önüne geçilemediği açıkça görülmektedir. Özellikle taşeron firmaların iş güvenliği ve işçi sağlığı konusunda yeterli özeni göstermemeleri, kaçak maden ocaklarının faaliyetlerine göz yumulması facialara yol açan etkenlerdir. İş kazaları çalışma hayatının en önemli sorunlarından birisidir. Ülkemizde en çok iş kazası yaşanan iller; İstanbul, İzmir, Bursa Manisa, Zonguldak olarak sıralanmaktadır.

    Manisa ve Zonguldak'ın listenin ilk sırlarında yer almasının tek nedeni yaşanan maden kazaları sayısının fazlalığıdır. Soma'da yaşanan son kaza ile Manisa ilk sıraya yükselmiştir. Soma'da maden ocaklarında meydana gelen iş kazalarının nedenlerinin araştırılarak, sorumluların tespiti, iş kazalarının önlenmesi için sendikalar ile kurum ve kuruluşların işbirliği ve koordinasyonunu sağlanması, iş ve işçi güvenliği bilincinin yerleşmesi, kazaların önlenmesi ve kalıcı çözüm yollarının belirlenmesi amacıyla Meclis araştırması açılmasını teklif ederiz."

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow