hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Erdoğan'a suikast girişimiyle yargılanan sanık konuştu

    Erdoğana suikast girişimiyle yargılanan sanık konuştu
    expand

    Başbakan olduğu dönemde Sultangazi’de Belediye Başkanlığı Ek Hizmet binası açılışına giden Recep Tayyip Erdoğan’ın aracının altına silah fırlatan Ferhat Y, mahkemede “Cumhuriyet tehlikede olduğu için bu eylemi yaptım. Olay günü silahı belimden çıkartıp mermiyi namlunun ucuna verdim. Sonra silahı arabanın altına attım” dedi. Ferhat Y'yi yaptığı eylemin ardından gözaltına alan koruma polisleri ise tanık olarak verdikleri ifadede “Sanık isteseydi Başbakan’ı vurabilirdi” dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Hürriyet'ten Fırat Alkaç'ın haberine göre İstanbul Adalet Sarayı 17. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dün görülen ilk duruşmaya tutuklu olan Ferhat Y ile avukatı ve Erdoğan’ın avukatları katıldı. Sultangazi’de kuruyemiş dükkanı işlettiğini söyleyen Ferhat Y, silahı güvenlik amaçlı olaydan bir hafta önce aldığını söyledi. Ferhat Y, ifadesinde şunları söyledi: “Kuruyemiş dükkanı işlettiğim için güvenlik amaçlı silahı satın aldım. Silahı otobüs durağında tanıştığım ve ismini hatırlamadığım birinden aldım. 1500 lira para ödedim. Bir hafta sonra Başbakan Erdoğan’ın mahallede açılış töreni yapacağı anonsu yapılıyordu. Ben de silahımı alarak gittim. Başbakanın konvoyunun geçeceği yerde sevinç gösterileri vardı. Ben gurubun ortasındaydım. Silahı belimden çıkardım. Namluya mermiyi sürdüm. Ama tetiğe basmadım.

    "2-3 polis kontrol noktasından geçtim"

    Sonra Başbakan’ın aracının altına attım. Konvoy benden yaklaşık 10 metre ilerideydi. Sonra koruma polisleri yanıma gelip yere ne attın dediler. Silah attığımı söyledim. Beni gözaltına aldılar. Silahı satın aldığımda içerisinde 1 tane mermi vardı. Onunla 2-3 polis kontrol noktasından geçip açılış alanına geldim. Sadece Başbakana mesaj vermek istedim. Cumhuriyet tehlikede olduğu için bu eylemi yaptım. Yaptığımdan pişmanım. Üzerimden çıkan bıçağı da broşür kesmek için yanımda taşıyorum. Tutuksuz yargılanmak isterim. Facebook ve Twitter’dan attığım mesajlarda da tepkimi gösteriyordum. Ben daha önce Taksim’deki eylemlere de katıldım. Orada yasadışı bir şeye katılsaydım poliste kayıtları çıkardı.”

    "İsteseydi başbakanı vurabilirdi"

    Ferhat Y’nin ifadesinin ardından olay günü Erdoğan’ın korumalığını yapan 3 polis memuru tanık olarak ifade verdi. Salona ilk olarak koruma polisi Hasan Çelik alındı. Çelik ifadesinde “Ben hala Cumhurbaşkanı koruması olarak görev yapmaktayım. Suç tarihinde Başbakanlık koruması olarak görev yapıyordum. Program sonrası Başbakan makam aracına bindi. Yoğun kalabalık ve sevinç gösterileri vardı. Ferhat kalabalığın ön saflarındaydı. Elinde silah olduğunu gördüm. Silahı araca doğrultmuştu. Biz ‘dur’ diye bağırınca silahı yere attı. Üzerinde arama yaptığımızda bir çakı gördüm. Gözaltına aldık. Bize ‘PKK’ya çok taviz verildiği için eylem yaptığını’ söyledi. Silah patlasaydı Başbakan vurulmuş olabilirdi” dedi.

    Koruma polislerinden Hasan Ümit Abidinoğlu ise “Başbakanlık Beşiktaş ofisinden koruma polisi olarak çalışıyorum. Olay anında Ferhat silahı yere fırlattı. Ben yerden alıp belime koydum. Sonra silahı kontrol ettiğimde kurşunun arkasında iğne izi vardı” dedi. Tanık olarak ifade veren koruma polislerinden Mustafa Kahraman ise şunları söyledi: “Başbakanlık korumada yakın koruma olarak çalışıyorum. Başbakan halkı selamlarken sağ arka camı yarıya kadar açıktı. Ferhat’ın elinde silahı gördüm. Müdahale ettik. Biz bağırınca sanık silahı yere attı. Sanık isteseydi Başbakan’ı vurabilirdi” dedi.   

    20 yıla kadar hapsi isteniyor

    Hazırlanan iddianamede tutuklu sanık Ferhat Y’ye “yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle bir kişiyi öldürmeye teşebbüs, Tasarlayarak öldürmeye teşebbüs, Kurul halinde çalışan kamu görevlilerine görevlerinden dolayı hakaret, bıçak veya diğer aletleri izinsiz olarak satma, satın alma, taşıma veya bulundurma, ruhsatsız ateşli silah satın alma ve bulundurma” iddiaları yöneltildi. Savcılık Ferhat Y, hakkında 20 yıla kadar hapis cezası istedi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow