hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Greenpeace'den Yırca için hava kirliliği raporu

    Greenpeaceden Yırca için hava kirliliği raporu
    expand

    Greenpeace, Soma'da termik santralin yapımının planlandığı bölgede zeytin ağaçlarının kesilmesiyle gündeme gelen Yırca Mahallesi'nde hava kirliliğinin, Dünya Sağlık Örgütü'nün güvenilir olarak belirttiği günlük limitleri aştığını bildirdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Greenpeace'in açıklamasında, Kolin Termik Santral Projesi nedeniyle 6 bin zeytin ağacını kaybeden Yırcalıların sağlığının, kömürlü termik santraller nedeniyle tehdit altında olduğu ileri sürüldü. Dünya Sağlık Örgütü'nün, akciğer ve solunum yolu rahatsızlıkları, kalp ve damar hastalıkları ve kanser gibi pek çok sağlık sorununa yol açan partikül maddeler (PM 2,5) için belirlediği günlük kılavuz değerin, 25ug/m3 olduğunun belirtildiği açıklamada, şunlar kaydedildi: "Yırca'da yapılan bir günlük PM 2,5 ölçümü ortalaması, 54,64 ug/m3 şeklindedir. Buna göre Yırca'da hava kirliliği, Dünya Sağlık Örgütünün güvenilir olarak belirttiği günlük limitlerin iki katından fazla. Ölçümlerde, ince partikül madde değerlerinin bazı anlarda, günlük sağlık sınırının beş katına kadar yükseldiği de görüldü."

    Greenpeace araştırmacısı Buket Atlı, kirliliğin en büyük nedenlerinden birinin, Yırca'nın yakınında faaliyet gösteren kömürlü termik santral olduğunu öne sürerek, şunları ifade etti: "Bu santral, Avrupa'nın en çok can alan ikinci kömürlü termik santrali. Kömürlü santrallerin yaydığı gözle görülemeyen partikül maddeler, sessiz katil gibi başta akciğer kanseri ve KOAH olmak üzere akciğer hastalıklarına, astım, bronşit gibi solunum yolu rahatsızlıkları gibi hastalıklara neden oluyor. Bu bölgede var olan kirlilik ve sağlık sorunlarının katlanarak artmaması için, planlanan Kolin Termik Santrali'nin tamamen iptal edilmesi gerektiği çok açık. Türkiye'nin enerji ihtiyacı için, öncelikle enerji verimliliği çözümleri uygulanmalı ve güneş, rüzgar gibi temiz enerji çözümlerine gidilmelidir."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Açıklamada, mahallede KOAH ve akciğer kanserinin çok yaygın olduğunu aktaran Yırca Muhtarı Mustafa Akın'ın, ''Son 15 gün içinde iki kişi, akciğer kanserinden öldü. Bunun nedenleri hem santralden çıkan gaz hem de santralin kül barajı. Nefes alamıyor, çamaşır asamıyoruz. Çocuklar da etkileniyor. Küçük çocuklarda astım ve bronşit çok var" görüşlerine de yer verildi.

    Greenpeace'den nükleer santral eylemi!

    IŞİD yeni katliam görüntülerini yayınladı

     

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow