hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    HDP'nin Zergele Köyü raporu açıklandı

    HDPnin Zergele Köyü raporu açıklandı
    expand

    HDP Zergele Köyü'ndeki araştırma inceleme heyeti raporunu açıkladı. Raporda, "Bombardımana maruz kalan Zergelê Köyü'nün, Ankara Hükümetinin resmi açıklamalarının aksine PKK kampı değil, sivil bir yerleşim yeri olduğu görülmüştür. Bombardıman sonucu hayatını yitirenler sivil ve silahsız insanlardır" denildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Raporda şu ifadelere yer verildi:  "Kandil, yüze yakın köy ve mezranın bulunduğu geniş bir bölgedir. Tüm yerel kaynaklar bu sivil yerleşim birimlerinin içinde ve yakın çevresinde PKK'nin herhangi bir kampının hiç bir zaman olmadığını belirtmektedir. Türkiye resmi makamlarının, saldırıdan önce Kürdistan Bölgesel Yönetimini bilgilendirdiklerine dair yaptığı açıklamalar gerçeği yansıtmamaktadır. Zira Kürdistan Bölgesel Yönetimi saldırı sonrası bilgilendirilmiştir. Ankara Hükümet yetkililerinin, Kürdistan Bölgesi resmi makamlarının da hava operasyonlarını desteklediğine dair yaptığı açıklamalar gerçeği yansıtmamaktadır. Bilakis görüştüğümüz tüm makamlar hava saldırılarından ve doğurduğu sonuçlardan duydukları rahatsızlıkları açıkça ifade etmişlerdir.

    Hava saldırısı ve doğurduğu sonuçlar insan hakları hukukuna aykırı olduğu gibi insancıl hukukun da açık ihlalidir. Zira başka bir ülkenin sınırı 150 km aşılarak bir köy bombalanıp sivil bir katliam gerçekleşmiştir. Bombardıman sonucu oluşan bu hukuk ihlalinde sorumluluk Türkiye Hükümetinin olduğu kadar, kullanılan silahları Türkiye'ye satan veya hibe eden ülkeler de bu sorumluluktan muaf değildir. Bölgeye yönelik hava saldırıları, sivil insan katliamının yanı sıra yüzlerce hektarlık ormanlık alanın yanmasına, bu alan içinde bulunan bütün canlıların ölümüne ve doğanın tahribatına neden olmuştur. 

    "Tüm sorumlular hakkında huzurunuzda suç duyurusunda bulunuyoruz" 

    Sivillerin katliamıyla sonuçlanan TSK'nın hava saldırısının siyasi sorumluluğu Türkiye Hükümetindedir. Hava saldırısının doğurduğu hukuki sorumluluk silsilesi içerisinde bulunan, talimatı veren, uygulayan ve kamuoyunu yanlış bilgilendiren tüm sorumlular hakkında huzurunuzda suç duyurusunda bulunuyoruz." 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Saldırı sonrası insani trajedi"

    Heyet raporunda, "1 Ağustos 2015 sabahı gerçekleşen saldırıda Zergele Köyü'nde altı ev tamamen yerle bir olmuş, köyün camisi ve okulu dahil olmak üzere tüm evler de bombardımanın etkisiyle tahribata uğramıştır. Köy halkının tamamı endişe içerisinde köylerini terk etmişlerdir. Zergele yakınındaki Bukriskan, Livjan, Enzi, Pırdesali köy sakinleri keşif uçuşları devam ettiği için her an saldırı olabileceği endişesiyle köylerini terk etmişlerdir. Bini aşkın çocuk, yaşlı, kadın, genç hala saldırı olabileceği kaygısı ve endişesini taşımaktadırlar. Üçüncü bombardıman sonrası yaşamını yitiren Bukriskan muhtarı olan Salih Resul Muhammed Emin, saldırı gecesi Zergele Köyü'nde misafir kalan kız kardeşini kurtarmaya giderken hayatını kaybetmiştir. Saldırılarda hayatını kaybeden Necip Abdullah, geride eşi Mehri Aziz Veli, on altı, on iki ve henüz dört yaşlarında üç yetim bırakmıştır. Mehri Aziz Veli gerek İran rejiminin ve gerekse Türkiye'nin hava saldırısından dolayı üçüncü kez evinin viran olduğunu ve bu son saldırı ile hem eşini hem de evini kaybettiğini ifade etmektedir. Saldırıda hayatını yitiren Karox Muhammed Emin (26) geride eşini, Sina (7), Sibel (5) ve henüz üç aylık Senem'i yetim bırakmıştır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kandil, Türkiye kamuoyuna PKK kampı olarak lanse edilmektedir, oysa ki Kandil büyük bir coğrafyaya tekabül etmekte ve içerisinde yüze yakın sivil yerleşim birimi olan köy ve mezra bulunmaktadır. Nüfusu yaz mevsimlerinde, tarım ve hayvancılıktan kaynaklı olarak en yüksek düzeye ulaşmaktadır. Saldırıya maruz kalan ve bire bir görüştüğümüz köy sakinleri bu saldırının bilinçli bir sivil katliam olduğunu, temel amaçlarından birinin de Kandil bölgesinde bulunan köylerin boşaltılması olduğu kanaatlerini ifade etmektedirler. Görüştüğümüz pek çok kaynak Kandil bölgesinde PKK birimlerinin olduğu gerçeğini teyit etmektedirler. Ancak hiçbir zaman köylerin içerisinde barınmadıklarını, köylere yakın mesafelerde kamplarının olmadığını da teyit etmektedirler. Kaldı ki kimi kaynaklar PKK'nın sivil yerleşim birimlerinde konaklamalarının ve sivil halkla iç içe geçmelerinin kendi iç hukuklarınca yasaklandığı, buna aykırı tutum ve davranışların da disiplinsizlik olarak tanımlandığını belirtmektedirler. Bundan hareketle Zergele katliamının Kandil bölgesinde bulunan tüm sivil halka, köylerini boşaltmaları için gözdağı niteliğinde bir saldırı olarak tanımlamaktadırlar" ifadelerine yer verdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dışişleri Bakanlığı'ndan Zergele kampı açıklaması

    Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, Zergele kampında sivil hedeflerin vurulduğu iddiaları için Genelkurmay Başkanlığı'nın gerekli açıklamayı yaptığını söyledi. Irak Kürt bölgesel yönetimi ile de temas halinde olduklarını belirtti

    Bilgiç haftalık bilgilendirme toplantısında konuya ilişkin soruları yanıtladı. Türk Silahlı Kuvvetlerinin hava operasyonu sırasında Zergele kampında sivilerin yaşamını yitirdiği iddialarını incelemek için Irak Kürt bölgesel yönetimi ile bilgi alışverişinde bulunduklarını anlattı.

    Dışişleri sözcüsü "Bazı bilgiler geldi. Bu bilgiler olgunlaştığında gerekirse kamuoyuyla paylaşacağız. Ama bu aşamada zaten açıklamalarımız durumu net bir şekilde ortaya koyuyor" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Genelkurmay Başkanlığı iddialara ilişkin, "vurulan hedefin bir köy olmayıp bölücü terör örgütü mensubu teröristlerin barınma alanı olduğu, bombanın tesir alanı içinde ve yakınında sivil yerleşim alanı bulunmadığı belirlenmiştir" açıklamasını yapmıştı.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow