hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Madenci maaşları gelişmiş ülkelerde ortalama işçileri ikiye katlıyor

    Madenci maaşları gelişmiş ülkelerde ortalama işçileri ikiye katlıyor
    expand

    Gelişmiş ülkelerde maden işçileri yaptıkları işin riski ile paralel en çok kazanan işçi grupları arasında yer alıyor. Avustralya'da madencilerin yıllık kazancı 100 bin doları geçiyor. Bu ülkede ortalama özel sektör işçi maaşı ise 66 bin dolar civarında. ABD'de de zengin kömür yatakları olan eyaletlerde yıllık maaşlar 100 bin dolara yaklaşıyor. ABD'de ortalama kömür maden işçisi maaşı 81 bin doları geçerken ortalama özel sektör işçi maaşı 50 bin dolara yaklaşıyor. Soma işçisi ise ortalama aylık 1600 lira yıllık 19 bin 200 lira kazanıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türkiye'de Soma maden faciasıyla birlikte gündeme gelen maden işçileri maaşlarında özellikle gelişmiş ülkelerde son yıllarda büyük sıçramalar yaşandı. ABD, Avustralya gibi zengin yeraltı kaynaklara sahip ülkelerde madencilerin maaşları ortalama özel sektör işçi maaşlarını neredeyse ikiye katlıyor.  

    ABD'de son yıllarda ortalama maden işçileri maaşları özel sektör işçileri ortalamalarından hızlı yükselirken birçok eyalette özel sektör işçi ortalamalarını ikiye katlıyor.

    Madenci maaşları gelişmiş ülkelerde ortalama işçileri ikiye katlıyor


    ABD'de İş İstatistikleri Bürosu rakamlarına göre ortalama kömür madencilerinin yıllık maaşı 81 bin 462 doları buluyor. ABD ortalama özel sektör yıllık işçi maaşı ise 49 bin 200 dolarda kalıyor.

    Tarihsel olarak zengin kömür yataklarının bulunduğu Kansas eyaletinde ise kömür madencilerinin yıllık maaşları zirve yapıyor. Kansaslı kömür madencileri yılda 106 bin 663 dolar kazanırken Kansas eyaleti özel sektör işçi maaş ortalaması 41 bin 814 dolarda kalıyor.

    Almanya'da usta kömür madencisi 36 bin euro kazanıyor

    Soma'daki faciadan sonra özellikle güvenlik önlemleriyle atıfta bulunulan Almanya'da da maaşlar Avrupa dışında zengin maden yatakları olan gelişmiş ülkeler kadar olmasa da yüksek. Alman resmi rakamlarına göre Almanya'da maden işçilerinin ortalama yıllık maaşı 45 bin Euro seviyesinde. Kömür madenciliğinde ise daha düşük ücretler var. Kömür madenlerinin yoğun olduğu Ruhr bölgesinde eğitimli standart bir madenci yılda net 26 bin euro kazanırken, ustaların kazancı  36 bin euroya kadar yükselebiliyor.

    Avustralya'da zirve yapıyor

    Son yıllarda özellikle gelişmiş ülkelerde keşfedilen yeni rezervlerle birlikte madencilik istihdam ihtiyacı ve maaşlar yükselmeye başladı. Bu trendin en çok görüldüğü yer ise Avustralya... Wall Street Journal gazetesinin haberine göre Avustralya'da altın ve değerli madenlerde çalışan işçilerin maaşı yıllık 200 bin doları bulabiliyor. Gazetenin verdiği rakamlarına göre Avustralya'da ortalama madenci 110 bin dolar kazanıyor. Rakama bazı part-time işçiler de dahil edilmiş. Bu rakam Avustralya resmi istatistiklerine göre 66 bin 594 dolar olan Avustralyalı ortalama işçi rakamının neredeyse iki katı.

    Kanada'da 60 bin doları geçiyor

    Son yıllarda kumul petrolleri ile dikkat çeken Kandada da maden işçileri maaşları 100 bin dolara yaklaşıyor. Ancak bu rakamın yükselmesi Kanada yeni bulunan kumul petrol sahalarıyla  yakından ilgili. Kanada resmi istatistiklerine göre petrol sektöründe çalışan işçilerin maaşları saatte 40 doları aşarken kömür gibi endüstriyel madenlerde çalışanlar saatte 21 dolar kazanıyor ve yıllık 60 bin dolarlık gelire ulaşıyor.

    Türkiye'de aylık 1300 lira ile başlıyor

    Soma maden faciasından sonra açıklama yapan Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, madene yeni başlayan bir işçinin net aylık ücretinin 1300 lira olduğunu söyledi. Öte yandan dün yapılan açıklamalarda Soma'da çalışan madencilerin ortalama net 1600 lira aldığı belirtildi. Bu rakam baz alındığında Soma işçisi ortalama yıllık 19 bin 200 lira kazanç sağlıyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow