hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Tokludede yeni bir Sulukule vakası mı?

    Tokludede yeni bir Sulukule vakası mı
    expand

    İstanbul'un Altınboynuzu Haliç'in kıyısında yer alan Ayvansaray Türk Mahallesi'nde başlayan kentsel dönüşümle ilgili avan proje Fatih Belediye Meclisi'nde oy çokluğu ile kabul edildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kamuoyunda Tokludede olarak bilinen mahalle, UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan tarihi yarımadayı çevreleyen surların yanıbaşında yer alıyor.  Mimarlar Odası Büyükkent Şubesi Başkanı Sami Yılmaztürk, "Sulukule'de olduğu gibi, tarihi yarımada da 8500 yıllık tarihi hiçe sayan bir planlama anlayışı söz konusu" dedi.

    ''Altınboynuz Turizm İnşaat San. ve Tic. AŞ.'' tarafından tarihi surların gölgesinde inşa edilen binaların çoğunun iskeletleri tamamlamış durumda. Tarihi surlarla adeta bütünleşen projede bodrum katları hariç 2-3 katlı binalar yer alıyor. Projenin Haliç sahil yoluna bakan cephede bitişik nizam otel binaları yükselirken, iç kısımlarda konut projeleri ve sosyal donatı alanları yer alıyor.

    Binalar tavla oynayacak kadar yakın 

    Kentsel dönüşüm başlamasıyla tartışmalara neden olan mahallede yaklaşık 70 hane müteahhit firma ile anlaşarak evlerini terk etmiş durumda. Mahallede kalan 2 kişiden biri olan ve evini müteahhite vermeyerek kendi yapmak isteyen 78 yaşındaki İsmet Hezer, Tokludede'de yükselen binaların sıkışıklığından yakındı. Binaları 'tavla oynayacak' kadar yakın bulan Hazer, "Burada nefes alacak bir yer yok, yeşil alan yok. Karşılıklı tavla oyna. Bir tek yollar boşa kaldı'' diye konuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İsrailli kadın askerlerin sosyal medyada paylaştığı fotoğraflar

    Sulukule, Tarlabaşı, Tokludede: ''Kayıp semtler''

    Kent hareketleri, Fener-Balat-Ayvansaray temsilcisi Çiğdem Şahin, 5366 sayılı Yenileme Kanunu kapsamında yıkılan Sulukule, Tarlabaşı gibi mahalleleri hatırlatarak, "Bu semtlerin hepsinin 'kayıp semtler' olduğunu düşünüyorumö dedi. Yıkılan mahallelerde canlı bir yaşamın oluşmayacağını savunan Şahin, "Bugün Tokludede, yarın Tarlabaşı, öbür gün Sülaymaniye... Kayıp edilen bu yerlerden dolayı İstanbul bir gün yok olacak. İstanbul kimliğini kaybedecek. İstanbul'da sosyal doku, mahalle yaşamı geleneksel kültür diye adlandıracağımız bir özellik kalmayacakö şeklinde konuştu.

    Erdoğan'ın gençliğini anlatan "Kasımpaşalı" romanının kapağı çalıntı çıktı

    Binaya başkalarını yerleştirerek koruma olmaz 

    Tokludede'de devam eden projeyi değerlendiren Mimarlar Odası Büyükkent Şubesi Başkanı Sami Yılmaztürk ise şöyle konuştu: "Sulukule'de olduğu gibi, tarihi yarımadada 8500 yıllık tarihi hiçe sayan bir planlama anlayışı söz konusu. Tarihi bir dokunun, sokağın ancak orada yaşayan insanlarla birlikte, oradaki sosyal yaşamla birlikte değerlendirilip, projelendirilmesi durumunda bir anlamı vardır. Koruma yaklaşımı budur. Bir binadan insanları attıktan sonra, onu restore edip, başkalarını içine yerleştirilmesi, başka fonksiyonlar için kullanılması koruma değildir. 21. Yüzyılda böyle bir yaklaşım kabul edilemez.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    2006'da yenileme alanı ilan edildi 

    2006 yılında Fatih Belediyesi tarafından yenileme alanı ilan edilen Tokludede, Sulukule, Tarlabaşı, Fener-Balat-Ayvansaray mahalleleri gibi 5366 Yenileme Yasası kapsamına alındı. Ahşap, müstakil evleri ile bilinen ve tarihi Osmanlı'ya kadar uzanan mahallede yapılacak inşaatın yenileme avan projesi 2012 yılında İstanbul 2 numaralı Koruma Kurulu tarafından onaylandı. Uygulama projesi 'Altınboynuz Turizm İnşaat San. Ve Tic. AŞ'ne ihale edildi. 2 Aralık 2014 tarihinde Fatih Belediye Meclisi imar komisyonuna havale edilen avan projenin Cuma günü Fatih Belediye Meclisi'nde görüşülüp onaylanması bekleniyor.

    AIDS nasıl bulaşır? Verdiği cevap sosyal medyayı salladı

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Berkin Elvan'ın annesinden Yavuz Bingöl'e yanıt

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow