hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Polisin poşu taktığı o öğrenci serbest

    Polisin poşu taktığı o öğrenci serbest
    expand

    1 Mayıs’ta gözaltına alınan şüphelilerin savcılık sorgusu devam ediyor. Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'na sevk edilen 173 kişiden şu ana kadar 37'si serbest bırakıldı. Savcılığın ifadelerinin ardından tutuklanmalarını talep ettiği 4 kişi mahkemeden adli kontrolle, diğerleri ise savcılık sorgularının ardından serbest bırakıldı. Savcılığın bıraktığı isimler arasında, polisin 1 Mayıs’ta zorla boynuna poşu takarak fotoğrafını çektiği, daha sonra da boynunda poşu ve elinde taşla fotoğrafını basına servis ettiği İstanbul Üniversitesi öğrencisi İ. T. de vardı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    1 Mayıs’ta gözaltına alınan 162 kişi Güvenlik Şube Müdürlüğü, 11 kişi ise terör örgütü üyesi şüphesiyle Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’ne götürülmüştü. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı gözaltılar için önceki gün 24 saatlik ek gözaltı süresi verdi. Avukatlar ek gözaltı süresine itiraz etti. Başsavcılık itirazı bir kaç saat içinde reddetti. Avukatlar bunun üzerine CHP Milletvekili Mahmut Tanal ve İstanbul Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Kılıç’ın da katılımıyla oturma eylemi başlattı. Adliyenin iç merdivenlerinde uzun süre oturan avukatlar, geceyi de adliyede geçirdiler.

    Savcı 4 tutuklama istedi

    Gözaltındaki 171 kişiden İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na ilk olarak Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’ndü tutulan 11 kişi götürüldü. Bu kişilerin savcılık sorguları devam ederken, 160 kişilik ikinci grup da adliyeye götürüldü. Savcılık sorguları tamamlanan 11 kişiden E.S. Ş.Ö. K.D. ve F.T.’yi terör örgütü üyesi oldukları gerekçesiyle, tutuklanmalarını talep ederek mahkemeye sevk etti. Mahkemeye sevk olanların hepsi, adli kontrol kararıyla serbest kaldı. Diğer 162 kişinin ifadelerini ise 5 savcı aldı. Savcılık ifadesine başvurduğu kişileri serbest bıraktı.

    Adliyede adalet mücadelesi veriyoruz

    CHP’li milletvekilleri Mahmut Tanal ve Süleyman Çelebi, İstanbul Barosu temsilcileri ile çok sayıda vatandaş ifadeler süresince adliye önünde nöbet tuttu. Gruptakiler “Adaletin sarayı mı olur ”, “Adalet duvar arasında değil, sokakta” pankartları taşıdı ve “Bağımsız yargı, demokratik Türkiye ”, “Her yer Taksim, her yer direniş”, “Faşizme karşı omuz omuza” sloganları attı.

    Mahmut Tanal, 1 Mayıs gününden beri adliyede adalet mücadelesi verdiklerini belirterek, “Burada açık ve net olarak insan hakkı ihlali söz konusudur. Yapılan yargılama keyfidir. Adil yargılama ilkesi ihlal edilmektedir. Bu siyasidir. Bu açıdan bu mücadeleyi yürüten tüm avukat arkadaşları kutluyorum. Bu mücadeleyi başlatmamış olsaydık belki bugün ek 3. gözaltı süresini alacaklardı” dedi.
     
    İki savcı aynı şablonda karar yazdı

    CHP İstanbul Milletvekili Süleyman Çelebi ise gözaltındaki eylemcilerin işkence gördüğünü iddia ederek şunları söyledi:

    “Dünden beri burada hukuk mücadelesi veriyoruz. Tam bir paralel yapı var burada, ben bunu gördüm, dün yaşadım. Hani Başbakan diyor ya ‘paralel yapı, paralel yapı’ diye. 2 tane paralel savcıyı gördüm. Şablon yazılarla, noktasını virgülünü değiştirmeden aynı gerekçelerle süre uzatımını nasıl yaptıklarının dün bir kez daha tanığı oldum.”

    Polis işkence yaptı

    Savcılık sorgusunun ardından serbest bırakılan 22 yaşındaki B. K. ise polisler tarafından işkenceye maruz kaldıklarını iddia ederek “Gözaltında polisler bize çok kötü davrandı. Beni ve bazı arkadaşlarımızı dövdü. M. diye bir arkadaşımızın kafasını yere vurdular. Kanlar aktı” dedi.

    Polisin poşu taktığı öğrenci de serbest kaldı

    Savcılık ifadesinin ardından serbest kalanlar arasında, polisin 1 Mayıs’ta zorla boynuna poşu takarak fotoğrafını çektiği İstanbul Üniversitesi öğrencisi 23 yaşındaki İ. T. de vardı. İstanbul Emniyeti zorla poşu takma görüntüsü haber olunca, İ. T.'nin boynunda poşu elinde taşla çekilmiş fotoğraflarını basına servis etmişti.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow