hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    22 polisten aynı ifade

    22 polisten aynı ifade
    expand

    Adliye ve polis çevrelerinden edinilen bilgiye göre ilk tutuklamaların yaşandığı "22 Temmuz Soruşturması"nda şüpheliler suçlamaları reddetti. Şüpheli sıfatındaki farklı isimler ortak ret gerekçelerini de şöyle sıraladı:

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    - "Polis Vazife ve Selahiyet Kanunu kapsamında gerekli dinlemeler yapılmıştır... Eğer bir örgüt suçlaması ise bizimle birlikte karar veren hakim ve TİB yetkililerinin de burada olmaları gerekir"

    - "Mahkeme kabul ederse dinleme faaliyetine başlanır. Kabul görmediği takdirde dinlemeler yapılmaz. Reddedilen çok sayıda kararımız mevcuttur..."

    - "Yapılan istihbari dinlemelerin çoğu operasyonlara dönüşmüş ve suçlular yakalanmıştır... Alınan dinleme kararları sıralı amirler izlenerek alınmaktadır. Yasa hükümleri çerçevesinde bu kararlar alınmıştır"

    22 Temmuz operasyonu kapsamında 8 polis tutuklanırken, 4'ü  yurtdışı adli kontrol tedbiri uygulanmak şartıyla 6 polis ise serbest bırakıldı.  Şüphelilerden Hasan Emecan, Kadri Cemal Yiğit "suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olmak, resmi belgede sahtecilik, görevi kötüye kullanma, haberleşmenin gizliliğini ihlal etme, kişiler arasındaki aleni olmayan konuşmaları kaydetme ve hukuka aykırı olarak kişisel verileri kaydetmek" suçlarından yeterli delil bulunamadığı ve suç vasfının değişme ihtimali dikkate alınarak serbest bırakılmalarına karar verildi. Şüpheliler Ali Kavlak, Turgay Yıldırım, Polat Kongur, İlhan Polat Yiğit'in "suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olmak, resmi belgede sahtecilik, örevi kötüye kullanma, haberleşmenin gizliliğini ihlal etme, kişiler arasındaki aleni olmayan konuşmaları kaydetme ve hukuka aykırı olarak kişisel verileri kaydetmek" suçlarından yeterli delil bulunamadığı ve suç vasfının değişme ihtimali dikkate alınarak serbest bırakılmalarına hükmedildi. Ancak bu 4 kişiye yurtdışına çıkış yasağı kondu.

    "Duyum üzerine dinleme başlatabiliriz"
    Polislere yönelik operasyonun yasadışı dinleme ayağında mahkemeye sevk edilen 14 emniyet mensubu İstanbul 1. Sulh Ceza Hakimliği'nde verdikleri ifadede suçlamaları kabul etmedi.  Şüphelilerden hakkında yurtdışı çıkış yasağı konulan Ali Kavlak'ın ifadesinde, "Dinlemeleri duyum üzerine başlatabiliriz.  Bizim mesleğimiz hiyerarşik yapı içerisinde bulunan polis memurundan TİB'e kadar uzanan yargı sürecinden geçen bir işlemdir. Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu kapsamında gerekli dinlemeler yapılmıştır. Bunu yapmadığımız takdirde asıl o zaman suç işlemiş oluruz. Eğer bir örgüt suçlaması ise bizimle birlikte karar veren hakim ve TİB yetkililerinin de burada olmaları gerekir" dediği öğrenildi.

    "Dinlemeler yasa hükümleri çerçevesinde yapıldı"
    Şüphelilerden Ramazan Orkun Altınışık'ın ifadesinde "Türkiye Cumhuriyeti devletinin bir memuruyum. Yasa hükümleri çerçevesinde yasal dinlemeler yapılmıştır" dediği kaydedildi.

    "Kararlar sıralı amirler izlenerek alındı"
    Tutuklanan şüphelilerden Fatih Kıncır'ın da ifadesinde "Herhangi bir örgüt üyesi değilim. Yapılan istihbari dinlemelerin çoğu operasyonlara dönüşmüş ve suçlular yakalanmıştır. Alınan dinleme kararları sıralı amirler izlenerek alınmaktadır. Yasa hükümleri çerçevesinde bu kararlar alınmıştır" dediği belirtildi. Tutuklanan şüphelilerden Mehmet Dilaver'in de, "Dinleme talepleri tamamen hukuka ve yasalara uygundur. Usulsüz bir işlem yoktur. Hiçbir suretle aleni olmayan konuşmaları kaydetmedim. Emniyet teşkilatı kanunu çerçevesinde sıralı amirler zincirinde görevimi ifa ettim, etmeye de devam ediyorum. Bu şekilde davranmam yasal bir zorunluluktur" dediği öğrenildi.

    "Başbakan'a iki kez suikast engelledik"
    Tutuklanan şüphelilerden Emniyet Müdürü Mesut Yılmaz'ın da ifadesinde, "İstihbarat temin etmenin çeşitli metotları vardır. Dinleme kararları da bunlardan birisidir. Olay olmadan engellemekle yükümlüyüz. Bunun için gerekli tüm tedbirleri  alırız. Bununla ilgili çalıştığım süre içerisinde Başbakan'a iki kez suikast engelledik. Ergenekon, Balyoz ve organize suç çeteleri ile mücadele ettik" dediği kaydedildi.

    "Reddedilen çok sayıda kararımız mevcut"
    İfadesinde dinleme taleplerinin tamamen hukuka ve yasalara uygun olduğunu söylediği öğrenilen  tutuklu şüphelilerden Şeref Bolat, "Mahkeme kabul ederse dinleme faaliyetine başlanır. Kabul görmediği takdirde dinlemeler yapılmaz. Reddedilen çok sayıda kararımız mevcuttur. Bu kararımızı da İstihbarat Daire Başkanlığı'ndan getirilmesini istiyorum" dediği öğrenildi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow