hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    4 bakandan Musul toplantısı: Irak'ın yanındayız

    4 bakandan Musul toplantısı: Irakın yanındayız
    expand

    Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Ulaştırma Bakanı Lütfi Elvan, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi ve Enerji Bakanı Taner Yıldız’ın katılımıyla Musul’daki gelişmelere ilişkin basın toplantısı düzenledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bakan Davutoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan ile Musul Başkonsolosluğu'na düzenlenen baskına ilişkin olarak Dışişleri Bakanlığı'nda yaptıkları koordinasyon toplantısının ardından basın toplantısı düzenledi. Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Musul'daki durumla ilgili Dışişleri Bakanlığı bünyesinde kurulan kriz merkezinin kapsamının genişletildiğini belirterek kriz merkezi haricindeki kaynaklardan gelen bilgilere itibar edilmemesini istedi. Kriz merkezi koordinatörü Dışişleri Bakan Yardımcısı Naci Koru'nun her gün saat 13.00 ve 18.00'de rutin bilgilendirme yapacağına dikkat çeken Davutoğlu, "Her zaman sizi bilgilendireceğiz ama şunu özellikle rica ediyoruz: Bizim kriz masasınca teyit edilmemiş hiçbir bilgiye itibar edilmemelidir" diye konuştu.

    Kriz yönetimi içerisinde olduklarını dile getiren Davutoğlu, şunları söyledi:
    "Vatandaşlarımızın güvenliği söz konusu, verilecek her bir haberin, yayılacak her bir sözün, söylentinin kendi evlatlarından, kardeşlerinden, eşlerinden haber bekleyen aileler üzerinde nasıl bir olumsuz etki yapacağını, beklenti oluşturabileceğini hem bu konuda görüş beyan eden şirketler ve dernekler
    hem basın mensuplarımızın dikkatine getirmek istiyorum."

    Türkiye açısından Irak'ın dost ve kardeş ülke olduğunu kaydeden Davutoğlu, "Zor günlerinde bütün dost ve kardeş ülkelerin yanında olduğumuz gibi
    bu günlerinde de Iraklı kardeşlerimizin yanındayız" dedi. Irak'ın refahı, istikrarı ve barışının, Türkiye'nin refahı, barışı ve istikrarı anlamına geldiğini söyleyen Davutoğlu, "Irak'ın bütün kesimleriyle bütün vilayetleriyle etnik ve mezhebi ayrım gözetmeden her bir Iraklıyla gönül bağımız var. Ortak kader bilincimiz ve inancımız var. O zor günlerinde Irak'ın yanında olduğumuzu bir kere daha teyiden vurgulamak isterim" ifadesini kullandı. "Irak'tan toplu bir tahliye düşüncesi içinde değiliz" diyen Davutoğlu, "Altını özellikle çizmek isterim. İşbirliği projelerimiz devam edecek. Böyle bir ihtiyaç da yaptığımız risk analizleri çerçevesinde yoktur" ifadesini kullandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Davutoğlu, TIR şoförleriyle ilgili de Bakanlık yetkililerin irtibatının devam ettiğini belirterek "Şu anda mahsur kalan 31 şoförümüzle Konsolosluk Genel Müdürümüz her gün görüşüyor" dedi.

    Elvan'ın açıklamaları
    Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, terör örgütü IŞİD'in Musul'da kontrolü ele geçirmesi sırasında rehin alınan 31 şoförün dışındaki sürücülerin kimliklerinin tespitine ilişkin "Fiili olarak Irak'ta bulunan araçların tam olarak nerede bulundukları, şoförlerine yönelik bilgiler üzerinde arkadaşlarımız çalışıyorlar" dedi.

    Elvan, Dışişleri Bakanlığında düzenlenen ortak basın toplantısında, Irak ile ticaretin ağırlıklı olarak karayolu ile gerçekleştirildiğini belirtti. Türkiye'den günde 2 bin-2 bin 500 arasında değişen kamyon ve TIR'ın girdiğini ve bir o kadarının da çıktığını ifade eden Elvan, söz konusu sayının aylık olarak 60-70 bin araca karşılık geldiğini, yüklerin de ağırlıklı olarak Zaho bölgesine götürüldüğünü dile getirdi.

    Gerek kendi bakanlığı gerek Gümrük ve Ticaret Bakanlığında bu araçların plakalarına kadar kayıtlarının mevcut olduğunu ifade eden Elvan, "Fiili olarak Irak'ta bulunan araçların tam olarak nerede bulundukları, şoförlerine yönelik bilgiler üzerinde arkadaşlarımız çalışıyorlar. Bu kardeşlerimizde sürekli olarak temasımızı sürdüreceğiz" diye konuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yıldız: "Irak, bizim için vazgeçilmez bir komşu"
    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız da enerji sektörü açısından Irak'ın 2 büyük komşu ülkeden biri olduğunu anımsattı. Irak ile Türkiye'nin birçok enerji kaynağı üzerinden bir arada olduklarını anlatan Yıldız, "Irak bizim için dost, kardeş ve vazgeçilmez bir komşu" diye konuştu.

    Irak'ın siyasi bütünlüğü içerisinde geliştirilecek bütün enerji projelerinin devam edeceğine değinen Yıldız, "Bizim 4 ayrı bölgede 25-26 milyar dolarlık projeler devam etmektedir. Şu ana kadar 1 milyar dolar civarında aktardığımız ve yatırıma dönüştürdüğümüz rakam var" dedi. Bu yatırımların Kuzey Irak ile yapılan sözleşmelerin dışındakiler olduğuna işaret eden Yıldız, Kuzey Irak ile ilgili sözleşmelerin de sürdüğünü söyledi.

    Suyun vazgeçilmez bir insani kaynak olduğunu dile getiren Yıldız, "Musul'a üretilip de gönderilen bir elektirik vardır. Bu da sözleşmeler kapsamında devam edecektir. Bu da insani bir ihtiyaçtır" ifadesini kullandı. Türkiye'nin ham petrol tedarikinde ilk sırada Irak'ın yer aldığını belirten Yıldız, geçen yıl yapılan yaklaşık 6,5 milyon tonluk ticaretin Türkiye açısından önemine dikkati çekti. Yıldız, Basra Bölgesi'nde 250'ye yakın personelin 3 santralde üretimlerini sürdürdüğünü de bildirdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Zeybekçi: "Musul'daki firmalarla ilgili tehlike mevcut değil"
    Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ise bir tek canın bile karşılığının paraya çevrilemeyeceğini belirterek, Musul Başkonsolosluğu'nda çalışanlar ve riskli yerlerdeki vatandaşların zarar görmeksizin bölgeden çıkarılmalarının önemine işaret etti. Irak'ın Almanya'dan sonra en fazla ihracat yapılan 2. ülke konumunda bulunduğunu dile getiren Zeybekci, geçen yıl bu ülkeye 12 milyar dolar civarında ihracat gerçekleştirildiğini ifade etti.

    Şu an itibarıyla Musul'da iş yapan 4 firmanın bulunduğunu bildiren Zeybekci, "Bu firmaların işleri genellikle müteahhitlik hizmetleri. Bunların da orada ne çalışanlarının ne de kendilerinin mal varlıkları ile ilgili herhangi bir tehlike şu anda mevcut değildir" ifadesini kullandı. Bölgede faaliyet gösteren bütün şirketlerin bilgilerini Dışişleri Bakanlığı kriz masasına iletileceğini açıklayan Zeybekci, tespit edilen gruplar hariç risk altında hiçbir vatandaş ve ticari faaliyetin bulunmadığını sözlerine ekledi.

    Sorular
    Açıklamaların ardından soruları yanıtlayan Lütfi Elvan, Bağdat'a ek seferler düzenlenmesine ilişkin bir soru üzerine, Ulaştırma Bakanlığı ve Türk Hava Yollarının (THY), Bağdat Büyükelçiliği ile sürekli temas halinde olduğunu belirtti. Elvan, şu ana kadar talep üzerine iki kez geniş gövdeli THY uçağı gönderildiğini ifade etti.

    Gerektiğinde ilave seferler düzenleneceğini bildiren Elvan, "Bir şirketimiz 360 civarında elemanı için ilave bir sefer istemiştir. Bu charter seferi de sağlanacaktır. Bunun dışında THY ve Bakanlığımızdan herhangi bir talep söz konusu değildir" dedi.

    "Tır şoförlerinin isimleri belli değil mi?" yönündeki bir soru üzerine ise Elvan, veri tabanlarında bir tırın hangi gün, hangi saatte çıktığı, hangi plakaya sahip ve hangi firmaya ait olduğuna ilişkin bilgilerin bulunduğunu ancak şoförlerin kimliği ve telefon numaraları gibi bilgilerin ellerinde yer almadığını söyledi.

    Kimliği tespit edilen 31 şoförün dışında kalan sürücülere de değinen Elvan, "Bununla ilgili çalışmalar sürüyor. Bu tür bilgileri tamamen güncel tutacağız. Veri tabanımızı biraz daha genişletip kriz masasına bu bilgileri sunacağız" dedi.

    Öte yandan toplantı sonunda bir açıklama yapan Bakan Yıldız, Bağdat ile Türkiye arasındaki anlaşmaların ve özel hukuk hükümlerine bağlı olarak kamu ve özel şirketlerin yaptığı sözleşmelerin son derece önemli olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:

    "IŞİD'in bu son birkaç günlük hareketinin bu tür gerekçelerle açıklanması tartışılır. Bunu direkt bu gerekçeyle bağdaştırmak doğru bir yaklaşım olmaz. Bunları önümüzdeki günlerde kamuoyu ile daha detaylı paylaşacağız."

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow