hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Abdullah Öcalan ile siyasi görüşmeler başladı mı?

    Abdullah Öcalan ile siyasi görüşmeler başladı mı
    expand

    Başbakan Erdoğan, İmralı Adası'nda ömür boyu hapse mahkum edilen terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan ile siyasi görüşmelerin başladığı iddialarına ilişkin, "Böyle bir görüşme söz konusu değil" dedi. Milli Birlik ve Kardeşlik Projesi'nin en önemli hedefinin "eve dönüş" olduğuna vurgu yapan Başbakan Erdoğan, bu hedefin zaman zaman provoke edildiğini söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Başbakan Erdoğan ve Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev, Başbakanlık Merkez Bina'da gerçekleştirdikleri başbaşa görüşme ve Türkiye-Kırgızistan Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi (YDSK) Toplantısı'nın ardından ortak basın toplantısı düzenledi ve gazetecilerin sorularını yanıtladı.

    Bir gazetecinin Çözüm Süreci'nin koordinatörü Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay'ın "yeni bir aşamaya geçildiği" sözlerini anımsatarak, "Yeni somut bir yol haritasından bahsetti. Bu yeni somut yol haritasında eve dönüşü de kapsayacak bir yasal çalışma söz konusu olacak mı, yeni aşamadan kasıt nedir" sorusuna Başbakan Erdoğan, eve dönüşün Çözüm Süreci'nin veya Milli Birlik ve Kardeşlik Projesi'nin başından itibaren içerisinde mevcut olduğunu söyledi.

    Eve Dönüş

    Milli Birlik ve Kardeşlik Projesi'nin en önemli hedefinin "eve dönüş" olduğuna vurgu yapan Başbakan Erdoğan, bu hedefin zaman zaman provoke edildiğini, 30 Mart ve 1 Haziran yerel seçimlerinin de yaklaşık 1,5 yıllık bu çözüm sürecinin meydana getirdiği atmosfer içerisinde yapıldığını kaydetti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Başbakan Erdoğan, temennilerinin Çözüm Süreci'nin ortaya çıkardığı barış atmosferinin olumlu istikamette gelişerek, Türkiye'yi arzu ettikleri gerçek anlamda barışa, huzura ve özgürlüğe kavuşturması olduğunu ifade ederek, "(Türkiye'de özgürlük yok) ifadesini kullananlar, 'Barış ortamı istenildiği gibi yok' diyenler, ne yazık ki barış ortamını ortadan kaldırma kavgasını verenlerdir ve bunun da çok açık, net olarak zaten kendileri fiilleriyle bunun faili olmuşlardır. Bunlar çok açık net ortadadır" dedi.

    "Annelerin yavrularını 'pikniğe götürüyoruz' diye dağa kaçıranlar barıştan bahsedemezler"

    Bölücü terör örgütünü savunanların "barışı arıyorum" veya "özgürlük mücadelesi veriyorum" diyemeyeceğini dile getiren Erdoğan, şunları kaydetti: "Elinde molotofkokteylleriyle halkın bindiği otobüsleri yakanlar, yıkanlar bu ülkede barışın elçileri olamaz. Kalkıp da polisi yakan, yıkan, öldürmeye teşebbüs edenler herhalde, 'Ben barışı arıyorum' diyemez. Bütün esnafın camını, çerçevesini kıranlar, yakıp yıkanlar, yağmalayanlar herhalde barıştan yana olduklarını söyleyemezler ve işçiyi, Doğu'da, Güneydoğu'da alıp dağa kaçıranlar, annelerin yavrularını 'pikniğe götürüyoruz' diye alıp dağa kaçıranlar
    bu ülkede barıştan bahsedemezler, özgürlük mücadelesinden bahsedemezler, temel hak ve hürriyetlerden bahsedemezler.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bu gerçekler çok açık net ortada ve bunları ortada gördüğümüz halde hala bakıyorsunuz çıkıp rahatlıkla, 'biz barıştan yanayız, biz özgürlük istiyoruz, biz işte bu ülkede temel hak ve hürriyetlerin
    savunucusuyuz' diyorlar, böyle de çok pişkinler ama artık benim milletim bunları pek yutmuyor, ben inanıyorum ki bundan sonra da yutmayacaktır. Bütün mesele belli bir ideolojinin kalıpları, dar kalıpları arasına sıkışıp kalmak değil, tam aksine halkımızın bütününü kucaklamak suretiyle bu ülkeyi bir refah ortamına bir mutluluk ortamına, elinde molotof kokteylle veyahut da illegal örgütlerle beraber yürümek değil, tam aksine bu ülke demokratik parlamenter sistemi kabul etmiş bir ülkedir. Beğenmiyorsak 'sandıkta bu işi değiştiririz, değiştirebiliriz' mantığıyla sandığa müracaat etmektir. Sandığın dışındaki yollar hiçbir zaman bu ülkenin huzurunu, refahını getirecek yollar değildir. Bunu özellikle hatırlatmak istiyorum."

    Öcalan ile siyasi heyetlerin görüştüğü iddiası
    Bir gazetecinin, İmralı Adası'nda Abdullah Öcalan ile görüşen HDP heyetinden Sırrı Süreyya Önder'in "siyasi heyetler üzerinden görüşmeler başladı" ifadelerini kullandığını anımsatarak, HDP ve MİT dışında Öcalan ile başka heyet ya da kurumların görüşmesine izin verilip verilmediği sorusuna Başbakan Erdoğan, şöyle yanıt verdi:

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Çok ham, hayal bir şey. Böyle bir görüşme söz konusu değil, bu anlayışla yaklaşmaları halinde kendi kapılarını da kapatırlar. Şu anda sadece bizim müsaade ettiğimiz HDP, daha önce BDP mensupları adaya gitmişlerdir, bir de istihbarat teşkilatımız gitmektedir. Bunun dışında bizim müsaademiz zaman zaman uluslararası veyahut sağlık noktasındaki gitmesi gerekenleri gönderdiğimiz olaylar olmuştur, asla bunun dışında siyasi bir heyetin, ekibinin oraya gitmesi veya basın mensuplarının oraya gitmesi böyle birşeye müsaade etmiş değiliz, böyle birşey yok, olamaz. İleride olur mu olmaz mı bunlar şartların oluşturacağı, olgunlaştıracağı şeylerdir."

    "Bunlar yalanı çok rahat kullanıyorlar"

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın bugün Diyarbakır'da eylem yapan annelerden bazılarının çocuklarının dağda olmadığı ve bunların parayla istihbarat tarafından yönlendirildiği açıklamasını anımsatarak, değerlendirilmesinin sorulması üzerine Başbakan Erdoğan, "İsmini zikrettiğiniz şahıs zaten bunlar doğru konuşmamakla tanınmış kişilerdir. Bunlar da dürüstlük yok, bunlar yalanı çok rahat kullanıyorlar" dedi.

    Başbakan Erdoğan, evlatları dağa götürülen annelerin, babaların günlerdir orada oturup feryat ettiklerini, evlatlarını geri istediklerini anlatarak, dağa götürülen çocukların anne, baba, dede ve nineleriyle telefonda
    görüştüğünü, bu kişilerin sürekli ağladığını söyledi.

    "Eğer dağa kaçırılmadığını ispat ediyorlarsa nerededir bu çocuklar?"
    "Evladı Amerika'da, İngiltere'de olanlar, paralarını oraya akıtıyorlar" diyen Başbakan Erdoğan, iddia sahibinin, iddiasını ispat ile mükellef olduğuna işaret ederek şöyle devam etti: "Eğer dağa kaçırılmadığını ispat ediyorlarsa nerededir bu çocuklar? O zaman bulsunlar getirsinler. İddia her zaman iddiayı ortaya atanların bunu ispatıyla ortaya çıkar. Şimdi bu kişi, eğer böyle birşey söylüyorsa bunu ispatla mükelleftir. Sen kalkıp da 'Milli İstihbarat Teşkilatı buradaki annelere, babalara para vermek suretiyle böyle bir eylemi yaptırıyor' dersen, bu çok kuru, temeli olmayan, aslı astarı olmayan bir iddiadır. Tabi ben burada yazılı ve görsel medyayı da duyarlılığa davet ediyorum. Çünkü şu anda bu süreç gerçekten dayanılır, tahammül edilebilir bir süreç değildir. Bunu sizler özellikle medya mensupları olarak çok iyi biliyorsunuz ki dağlara kaçırılmış olan bu gençlerin akıbetini sizler de hep yaşadınız, medya olarak bunları gördünüz, biliyorsunuz. Bunlardan geri dönenler sayıları az da olsa hepimizin malumudur."

    Başbakan Erdoğan, bugünkü grup konuşmasında terör örgütü tarafından kaçırılan 5 kadının nasıl öldürüldüğünü, öldürüldükten sonra yaşananları anlattığını anımsatarak, "Bu anneler, babalar için de bu durum çok açık, net ortada. Şu anda HDP, bunun altında ezilmiş, buradan çıkamamanın sıkıntısını yaşıyor, zaten bunun altında da kalacaktır, bunun altından çıkamayacaktır ama yeter ki yazılı ve görsel medya bu gerçeğe kulağını tıkamasın, açsın. Milletçe biz, burada evlatları kaçırılan annelerin, babaların yanında hep birlikte yer alalım" dedi.

    Erdoğan, konuya ilişkin B ve C planlarını uygulamaya koydukları zaman bazı şeylerin çok daha açık şekilde ortaya çıkacağını kaydetti.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow