hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Ağlasun depremi yeni bir fay hattı ortaya çıkardı

    Ağlasun depremi yeni bir fay hattı ortaya çıkardı
    expand

    Süleyman Demirel Üniversitesi Deprem ve Jeoteknik Araştırma Merkezi'nden Doç. Dr. Mehmet Zakir Kanbur, Burdur'un Ağlasun ilçesinde dün gece meydana gelen 4.8 büyüklüğündeki depremin, daha önce bilinmeyen ve fay haritasında olmayan bir hatta gerçekleştiği belirterek, "Dün gece yaşanan depremle yeni bir fay hattı ortaya çıktı" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ağlasun'da dün saat 22.43'te meydana gelen 4.8 büyüklüğündeki depremin ardından 80'in üzerinden artçı sarsıntı meydana geldi. Burdur, Isparta, Afyonkarahisar ve Antalya'da hissedilen bu depremle birlikte bölgede yeni bir fay hattı daha olduğunu ortaya çıkardı. Süleyman Demirel Üniversitesi Deprem ve Jeoteknik Araştırma Merkezi'nden Doç. Dr. Mehmet Zakir Kanbur, Ağlasun'un da içinde bulunduğu Isparta'nın güneyinin deprem etkinliği olmayan bir alan olduğu, dün gece meydana gelen depremle yeni bir fay hattının ortaya çıktığını söyledi.

    80'in üzerinde artçı

    Dün meydana gelen depremin tedirgin ettiğini belirten Doç. Dr. Kanbur, şöyle konuştu:

    "Büyüklüğü 4.8 olan ana şokun yıkıcı etkisi olmamakla birlikte sonrasında artçılarını yaşamamız olağan. 80'in üzerinde artçı yaşandı. Deprem oluşundan sonra artçıların olması normaldir. Halkımız ister istemez tedirgin oluyor, ancak bu artçılar gittikçe azalacaktır. Bölgemiz tektonik gerilmelerin olduğu bir alanda yer almaktadır ve bu büyüklükte depremlerin olması olağan, ve olmaması aslında sorun oluşturuyor. Tedbir ve uyarı açısından bu tip depremler dikkate alınmalıdır."

    Yeni bir fay hattı

    Ağlasun'daki depremin yeni bir kırık, bilinmeyen ve isimlendirilmemiş bir fay olduğunu belirten Doç. Dr. Kanbur, "Normalde fay haritasında gözükmüyor. Yeni bir kırıksa her şeyi değiştiriyor. Isparta'nın güneyinde tüm sistemde bir tektonik hareketlenmenin başladığına işaret olabilir. Tabi bir varsayım. Bölgede bazı istasyonlar kuracağız. Isparta'yı özellikle tüm anlamında izleyecek bir ağ düşünüyorduk. Ağlasun'a zaten bir istasyon düşünüyorduk. Depremde bunun üzerine geldi. Biraz daha çalışmalarımıza hız vereceğiz. Bu anlamda yerel yönetimlerden de lojistik destek alabiliriz. Isparta'yı tam merkezde tutarak bu bölgeyi dinlemeyi hedefliyoruz ve olabilecek depremleri monitörlemek istiyoruz" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Aksu'da suskun fay hattı

    Isparta'nın güneyinde Kovada'dan başlayan ve Antalya'nın üst kısımlarını da içine alan Aksu fay hattının ise suskun bir hat olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Mehmet Zakir Kanbur, açıklamasını şöyle sürdürdü:

    "Oralar sismik boşluk diye tabir edilen alan. Dolayısıyla güneyde çok fazla deprem etkinliği olmuyordu ama bekliyorduk. İstasyonlarımızca kaydedilmiyordu. Ama bu olmayacağı anlamına gelmiyordu. Yaşadığımız deprem Isparta'nın güneyinde bir deprem etkinliği başladığının göstergesi olabilir. Aksu sistemiyle bu depremin direk alakalı olup olmadığı belli değil. Ağlasun'daki fay bu sistemle ilişkili midir değil midir zaman içinde ortaya çıkacak. Şu an ilk izlenim olarak ilişkili olmadığı kanaatindeyim. Bu bölgede ileride deprem etkinliğinin olması bekleniyor. Şuan itibariyle küçük depremlerde olmuyor orada. Olabilecek depremin büyüklüğüyle ilgili bir şey söylenemez. Çok ileride ama birkaç kuşak belki göremeyebilir."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Burdur'da da enerji birikiyor

    İnceleme çalışmalarında dikkatlerinin daha çok Burdur fay hattı üzerinde olduğunu da anlatan Doç. Dr. Kanbur, bu fay hattında enerji birikiminin söz konusu olduğunu söyledi. Doç. Dr. Kanbur, "Çok yakın zamanda böyle bir deprem olacağını söylemek mümkün değil. Aktif bir fay sistemi ve ileride her zaman Burdur fay segmentleri 6 ve üzerinde deprem oluşturabilecek düzeyde. Ağlasun'daki hattın Burdur fay sistemiyle alakası olduğunu düşünmüyorum. Bu sistemi etkileyecek bir deprem değildir. Bir fay sistemi içerisinde bulunan depremler belki birbirlerini etkileyebilir" dedi.

    Burdur ve Aksu'yla ilişkisi araştırılacak

    Fethiye'den Burdur'a uzanan veya suskun olarak bilinen Aksu fay hatlarıyla ilişkili olmadığını düşündüğünü de belirten Doç. Dr. Mehmet Zakir Kanbur, "Depremin yaşandığı fay hattı bilinen, isimlendirilmiş bir fay hattı değildi. Yeni bir fay hattı ve küçük görünüyor. Ancak ileriye dönük uzantısı olup olmadığını bilmiyoruz. Uzantısının devam edip etmediği, ikisinin tam arasında kaldığı Burdur veya Aksu fay hatlarıyla bir ilişkisinin olup olmadığı yönünde bir çalışma yapacağız" diye konuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dünyanın en kötü otomobili: Yugo

    Kumburgaz'da kaybolan 5 gençle ilgili kötü haber!

    Türk siyasetine ait unutulmaz afişler...

    Muharrem İnce'den Kılıçdaroğlu açıklaması

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow