hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Atalay: "AİHM kararı Kıbrıs müzakerelerini etkilemez"

    Atalay: AİHM kararı Kıbrıs müzakerelerini etkilemez
    expand

    Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararının Kıbrıs'taki müzakere sürecini etkilemeyeceğini söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Atalay, Meclis'te gazetecilerin soruları üzerine, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) Kıbrıs Rum kesiminin 1974 Barış harekatı nedeniyle açtığı davada Türkiye'nin tazminat ödemesiyle ilgili kararını değerlendirdi.

    Konunun bir süreden beri gündemde olduğunu belirten Atalay, "Dün Dışişleri Bakanımız bir açıklama yaparak 'bizim için yok hükmündedir' dedi. Ben de ona
    katılıyorum" diye konuştu.

    Bir gazetecinin "Türkiye bu tazminatı ödemeyecek anlamına mı geliyor?" sorusuna Atalay, "Şu anda öyle dedi ama onun dünkü açıklaması vardı. Dün bizim de Kıbrıs ile ilgili toplantımız vardı ama çok fazla gündeme getirmedik, daha çok müzakere süreciyle ilgili konuları konuştuk" karşılığını verdi.

    AİHM kararının müzakere sürecini etkileyip etkilemeyeceği sorusu üzerine Atalay, şunları kaydetti:

    "Yok. Zaten o konuda çalışmalarımız var. KKTC'nin de bizim de çalışmamız var. Biz Taşınmaz Mal Komisyonu'nun iyi yürümesi için gayret ediyoruz. Dolayısıyla Ahmet Bey'in açıklamasını haklı buluyoruz. Biraz ileri bir karar olarak görüyoruz doğrusu. Ama müzakere sürecinin iyi yürümesi çin biz büyük gayret gösteriyoruz. Biliyorsunuz uluslararası camia da destek veriyor. Bu ayın 20, 21'inde Amerikan Başkan Yardımcısı Biden Kıbrıs'a gidecek. Tabii onun ziyaretini de önemli görüyoruz.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Amerika'nın Kıbrıs sorununa eğilmesi olarak görüyoruz. Belki bu sürede o tarihten önce bizim de yapacağımız çalışmalar olacak. Belki Dışışleri Bakanımızın bu arada Kıbrıs'a ziyareti olacak, KKTC'ye olabilir. O kesinleşmedi ama böyle bir ileri ciddi bir çalışma var Kıbrıs konusunda. İnşallah bu defa biraz daha hızlı yürüyor gibi görünüyor. Ben bu defa umutluyum. Uluslararası camianın baskısı önemli.

    Genelde uluslararası camia, AB'nin de bu konuda bir tutumu var. İşte BM; zaten süreci yürüten onlar. ABD'nin böyle bir özel ilgi göstermesi, İngiltere'nin... Genelde böyle bir atmosfer var. Sanki bu defa olabilir gibi. Bir de biliyorsunuz müzakereciler ülkeleri ziyaret etti. Rum kesimi müzakerecisi bize geldi, bizimki Atina'ya gitti. Birazcık ilişkileri yumuşatan şeyler bunlar."

    Atalay, "AİHM kararı bu süreci olumsuz etkiler mi?" sorusuna, "Etkilemez herhalde. Biz sürece zarar verecek şeylerden, açıklamalardan da kaçınmak gerekir" derken, "Zamanlama açısından Türkiye'nin elini daraltmak için olabilir mi?" sorusuna ise "Ben o konuda çok ileri şeyler söylemeyeyim. Dışişleri Bakanlığı bunlarda taraftır. Onların açıklamasını ben referans olarak alıyorum. O kadarla yetinmek istiyorum" karşılığını verdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türkiye Rum yönetimine 90 milyon Euro tazminat ödeyecek

    Tarihin gördüğü en kanlı savaş

    Kredi kartında taksite "hediye" ayarı getirildi

    AK Parti şarkısının yazarına bakanlıktan rekor destek

    Game of Throne dizisi ile kitap arasında 10 fark

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow