hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Aileleri 16 yıl sonra onları bulduğunda mezarları satılmıştı

    Aileleri 16 yıl sonra onları bulduğunda mezarları satılmıştı
    expand

    Sivas'ta 1996'da çatışmada öldürülen 16 PKK'lının gömüldüğü mezarların, 8 yıl sonra aile mezarlığı olarak satıldığı ve üzerine defin yapıldığı ortaya çıktı. Durum, cenazesi teslim edilmeyen ablasını arayan Ayten Öztürk'ün çabasıyla ortaya çıktı. PKK'lılardan 14'ünün cenazesi 16 yıl sonra yakınlarına teslim edildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sivas'ın Divriği İlçesi kırsalında 1996 yılının ekim ayında çıkan çatışmada 32 PKK'lı öldürüldü. İddiaya göre PKK'lıların cenazeleri bir süre morgda bekletildi ve yakınları teslim almak için gelmeyince, kentin en büyük mezarlığı olan Yukarı Tekke Mezarlığı'nda iki ayrı bölgeye defnedildi.

    Aradan yıllar geçtikten sonra ölen PKK'lılardan Diyarbakırlı Nurkan Çam'ın kız kardeşi Ayten Öztürk, ablasının Divriği'deki çatışmada öldüğünü belirledi ve mezarının bulunması için savcılığa başvurdu.

    Yapılan soruşturmada, Nurkan Çam'ın 1996 yılında Yukarı Tekke Mezarlığı'na defnedilen örgüt mensupları arasında olduğu belirlendi.

    Aile mezarlığı olarak satılmış

    Ayten Öztürk, ablasının mezarını nakletmek için işlem başlatınca, Divriği'de çatışmada ölen PKK'lıların gömüldüğü bölümün, 2004 yılında aile mezarlığı olarak 4 aileye satıldığı ortaya çıktı. Aile Mezarlığı yapılan aynı yere 2004 yılında yaşamını yitiren Abdurrahman Keleş ile Fatma Akgül defnedildi.

    Savcılığın başlattığı mezar nakli işleminde, PKK'lıların mezarlarının 2 metre derinlikte, sonradan defnedilen Abdurrahman Keleş ve Fatma Akgül'ün mezarlarının da 1.5 metre derinlikte olduğu belirlendi. Ardından da büyük bir gizlilik içinde mezar nakil işlemi başlatıldı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    1996'da öldürülerek buraya gömülen Nurkan Çam'ın kemikleri diğer mezarların yeri değiştirilmeden alınarak, kız kardeşi Ayten Öztürk'e teslim edildi.

    Aynı yere defnedilen diğer PKK'lıların da ailelerine haber verildi. Yapılan DNA testiyle kemikler, öldürülen PKK'lıların yakınlarına teslim edildi. Diğer 2 PKK'lının kemikleri ise ilerde yakınlarının ortaya çıkması halinde teslim edilmek üzere aynı bölgede ayrılan bölüme yeniden gömüldü.

    Aynı çatışmada ölen diğer 16 PKK'lının gömüldüğü mezarlığı bir köşesindeki bölümün ise kimseye satılmayıp aynen durduğu belirtildi.

    2004'te satın aldıkları bu mezar yerlerine gömülenlerin yakınları ise kemiklerin karışmış olması endişesiyle yetkililer ile görüştü.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow