hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    AK Parti'nin Cumhurbaşkanı adayı Recep Tayyip Erdoğan...

    AK Partinin Cumhurbaşkanı adayı Recep Tayyip Erdoğan...
    expand

    AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, partisinin cumhurbaşkanı adayını Recep Tayyip Erdoğan olarak açıkladı. Konuşmasında çatı aday Ekmeleddin İhsanoğlu'na "vesayetin adayı" imasında bulunan Erdoğan, "İsmet İnönü ve 60 darbesini yapanlar Cumhurbaşkanlığını halkın karşısına ceberrut devlet olarak koydular" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Başbakan önce eşi Emine Erdoğan ile birlikte salondakileri selamladı, ardından da salondaki yerini aldı.

    Başbakan'ın sahneden inmesinin ardından salondakiler Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve aziz şehitlerimiz anısına saygı duruşunda bulundu ve İstiklal Marşı okudu.

    Saadet Partisi, Erdoğan'a mı oy verecek?

    İstiklal Marşı'nın ardından AK Parti'nin seçim şarkılarından "Zor da olsa dönmem geri senin yolundan" adlı parça Başbakan Erdoğan'ın görüntüleri eşliğinde sinevizyondan gösterildi.

    İşte Erdoğan'ın seçim merkezi

    Bu sırada duygusal anlar yaşandı.

    Mehmet Ali Şahin kürsüde...

    Daha sonra AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin cumhurbaşkanı adayını açıklamak üzere kürsüye çıktı.

    Şahin, partisinin cumhurbaşkanı adayını Recep Tayyip Erdoğan olarak açıkladı. 

    Erdoğan'ın ismi anons edildi, Arınç ağladı! (İşte o anlar...)

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    AK Partinin Cumhurbaşkanı adayı Recep Tayyip Erdoğan...

    Ve Erdoğan kürsüde...

    18 dakikalık "Erdoğan tanıtımının" ardından, Başbakan Erdoğan "Dombra" şarkısı eşliğinde kürsüye çıktı.

    Erdoğan şunları kaydetti:

    - "Alemlerin rabbi Allah’a hamd olsun. Mülkün sahibi Allah’tır. Zaferin sahibi sadece ve sadece Allah’tır. Bu davayı bu hareketi bu mücadeleyi işte bugünlere eriştiren rabbime sonsuz hamdü senalar olsun. Bu davanın bayraktarlığını yapmış her bir kardeşime rabbim rahmet etsin, onlardan razı olsun."

    - "Çıktığımız kutlu yolculukta rabbim ayaklarımızı doğruluk üzre sahip kılsın. Ya Rab sen ki kullarının hareketini takdir ettin, senin iznin olmadıkça hiçbir şey hareket etmez. Bizim hareketlerimizi doğruluk üzre kıl. Ya Rab bizim göğsümüzü genişlet, hayır işlerimizi kolaylaştır."

    "Bugün bir güzel yolculuğa hazırlanıyoruz"

    - "Bugün bir güzel yolculuğa hazırlanıyoruz. Bizi kibirden muhafaza et yarabbi. Bizi ailemizi bütün yol arkadaşlarımızı yolların tuzaklarından koru Allah’ım. Selçuklu Sultanı Alparslan gibi kefenimizi giyerek, Kudüs Fatihi Eyyübi gibi zaferin kılıç ve atlarda değil Allah katında olduğuna inandık.  Sen ki her şeye gücü yetensin bu mübarek günde dileğimiz odur ki bu milleti bir kez daha zaferle müjdele ya Rab. Bugün çıktığımız kutlu yolculuğu Türkiye için milletimiz için hayırlara vesile eyle ya Rab. Amin, amin, amin. "

    "Uzun ince bir yoldayız gidiyoruz gündüz gece"

    - "Herbirinize sonsuz teşekkür ediyorum. Bu anlamlı günde bu güzel buluşmada heyecanımızı bizlerle paylaşan siz değerli yol arkadaşlarımız yürekten selamlıyorum. Sizin şahsınızda Türkiye Cumhuriyeti’nin tüm vatandaşlarını aziz milletini bizim heyecanımızı paylaşan yeryüzündeki dost ve kardeşlerimi selamlıyorum. "

    - "Şahsımız 12’nci cumhurbaşkanlığı için aday gösteren tüm milletvekili arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Uzun ince bir yoldayız gidiyoruz gündüz gece. Bilmiyorum ne haldayız gidiyoruz gündüz gece. Bireyselleştiriyorum. Dünyaya geldiğim anda, yürüdüm aynı zamanda, iki kapılı bir anda, gidiyorum gündüz gece. Düşünülürse derince Uzak görünür görünce Yol bir dakka miktarınca Gidiyorum gündüz gece. "

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Başbakan Erdoğan'ın Köşk adaylığı dünya basınında

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bir anısını anlattı...

    - "1994 yılıydı. İstanbul’da gece gündü koşturuyorduk. İstanbul’un her semtine ulaşmaya çalışıyorduk. Manşetlerin şevkimizi kırmasına müsaade etmiyorduk. Birileri günler öncesinden zaferlerini ilan ederken, biz milletin takdirinin farklı olduğunu hissediyor koşturuyorduk. "

    “7-8 yaşlarında bir kız çocuğu yanıma geldi…”

    - "İstanbul’un yoksul mahallelerinden birindeydik. Kalabalığın içinden 7-8 yaşlarında bir kız çocuğu yanıma geldi. Elini uzattı, elimi tuttu. Bunları annem gönderdi dedi. Annem, seçildikten sonra sakın bizi unutmasın dedi. İki tane bileziği elime tutuşturdu. Daha ne olduğunu anlayamadan kendisi de o incecik bileğindeki oyuncak bileziği çıkardı onu da elime tutuşturdu. Ben daha birşey söyleyemeden, o yavrucak kaybolup gitti. "

    "O bilezikler... "

    - "O bilezikler İstanbul’dan büyükşehir başkanlığı makamında karşımda oldu. Ben asıl o gözleri unutmadım. Aradan 20 yıl geçti, o gözündeki parıltıyı umudu unutamadım. Pınarhisar’da yatarken, karşımda hep o çocuğun bakışları vardı, o elime tutuşturduğu bilezikle bileğinden çıkardığı oyuncak bilezik. "

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İşte Erdoğan'ın 20 yıldır unutamadığı olay...

    "Attığım her imzada o gözler karşımdaydı"

    - "AK Parti’yi kurarken gözümün önünde o çocuğun gözleri vardı. Ankara’da başbakanlık görevini yürütürken karşımda o masum gözler vardı. Attığım her imzada o gözler karşımdaydı. Gece yorgun başımı yastığa koyarken sabah uyanınca o gözlerindeki heyecan umut o parıltı beklenti hep karşımdaydı. "

    CNN TÜRK canlı yayınından töreni izleyebilirsiniz...

    "Biz siyaseti işte o temiz yürekler için yaptık"

    - "Ne o gözleri, ne de verdiği mesajı bir an olsun aklımdan çıkarmadım. Annesi seçildikten sonra bizi unutmasın demişti ya. Allah’a hamdolsun o büyük emaneti, büyük mesajı hiçbir zaman unutmadık, unutmadım. Biz siyaseti işte o temiz yürekler için yaptık."

    - "Vatanı için, toprağı için, bayrağı için canını veren aziz şehitlerimizi hiçbir zaman unutmadık, siyaseti onlar için yaptık. 20 yaşındaki yavrusunu, aslanını askere gönderen, şehit bedenini teslim alan, vatan sağ olsun diyen o kahraman yürekleri o anne baba yüreklerini hiçbir zaman unutmadık ve siyaseti onlarla beraber, onlar için yaptık. "

    - "İstanbul’un işgal edildiğini duyunca, sofrasında yiyecek ekmeği dahi yokken, kolundaki bileziği, parmağındaki yüzüğü çıkartıp, Pakistanlı kadını hiçbir zaman unutmadık. İslam coğrafyasını hiçbir zaman unutmadık. Siyaseti hep onlar için yaptık. Biz siyaseti maden ocaklarında helal rızk peşindeki işçi kardeşlerimiz için yaptık. İstanbul Sultangazi’deki, Ankara Altındağ’daki, Diyarbakır’daki Türkiye’deki tüm kenar mahalleleri için yaptık. Dicle’nin kenarında koyunları kurtlar kapıyordu. O büyük emaneti omuzlamak için siyaseti yaptık. "

    - "Diyarbakır Cezaevi’ndeki işkencelerin, Metris’teki adaletsizliğin hesabını sormak için siyaset yaptık. Başörtülü olduğu için üniversiteli kapılarından döndürülen gözü yaşlı kızlarımız için siyaseti yaptık. Cezaevinde çocuğunu ziyarete giden, ana dilini konuşması yasak olan evladıyla sadece bakışarak sohbet etmek zorunda kalan ciğeri yanık anneler için siyaset yaptık. "

    İşte Erdoğan'ın seçim logosu...

    "Filistin için, Mısır için, Somali için... "

    - "Yoksul olduğu için insan yerine konulmayan adam gibi adamlar için siyaset yaptık. Okulda mahkemelerde itelenen o temiz yürekler için siyaset yaptık. Gurbette unutulan vatandaşlar için, balkanlarda terk edilmiş vatandaşlarımız için, Filistin için, Mısır için, Somali için, Afganistan’ın mazlumları için siyaset yaptık. "

    “Sizden ancak ölü yıkayıcısı olur dediler”

    - "Biz siyaseti vatan için, istiklalimiz ve istikbalimiz için yaptık. Seçildikten sonra bizi unutmasın diyen tüm unutulmuşlar, kimliği kültürü hakları özgürlükleri tüm elinden alınmışlar için siyaset yaptık. Daha ilk gençlik yıllarımızdan itibaren bizi anlamayanlar, anlamak istemeyenler, tahkir edici sıfatlarıyla bizi denklemin dışında tutmak istediler. İmam hatipte okuyoruz diye bizi tahkir ettiler. Sizden ancak ölü yıkayıcısı olur dediler. Bize mürteci dediler. Namaz kılıyoruz diye gerici dediler. Bu milletin içinden geliyoruz diye, evine ayakkabısını çıkararak girenlere, sofraya diz kırarak yemeğinin başına geçenlere, evet farklı gördüler ve gerici dediler. "

    - "Bu toprakların değerlerini savunuyoruz diye farklı gözle baktılar. İnancının gereği başını örten eşlerimize, kızlarımıza, bacılarımıza hayatı dar ettiler. Mücadelemiz yükseldikçe saldırılarını artırdılar. Kimi zaman partimizi kapattılar, kimi zaman şiir okuduk diye hapsettiler. Muhtar bile olamaz diye manşet attılar. Başbakan olamaz dediler, cumhurbaşkanı seçemez dediler. "

    - "Bugün nasıl ki Mısır’da Suriye’de Irak’ta demokrasiyi insanlardan esirgiyorlarsa, on yıllar boyunca da bize demokrasiyi hak olarak görmediler. Şunu bütün kalbimle ifade ediyorum. Biz başkalarının bize ne dediğine bizi nasıl tarif ettiğine bakmadım. Biz başkalarının kaplarında kalıplarında eriyenlerden olmadık. Yaranmanın kendimizi kabul ettirmenin derdine düşmedik. "

    "Soğukkanlı olduk, sabrettik"

    - "Diklenmeden dik durduk. Ağır başlı olduk, soğukkanlı olduk sabrettik. Allah’ın yardımı ne zaman diye soruların sorulduğu dönemde sabredin Allah’ın yardımı yakındır diyenlerden ve buna inanlardan olduk. "

    “Her yenilgiyle daha da bilendik”

    - "Yenilgi yenilgi büyüyen bir zafer olduğuna inandık. Göklerin üstünde bir karar olduğuna inandık. Her yenilgiyle daha da bilendik. Onlar dışladılar, biz daha da azmettik. Her darbeyle daha da güçlendik. Tüzüklerle manşetlerle çarpışarak darbelere göğüs gererek büyüdük. Kriterimiz her zaman hak oldu. kimin ne dediğine değil milletin ne söylediğine baktık. İşte onun için Yunus Emre’nin şu muhteşem dizesini yüreğimizin hafızamızın ve siyasetimizin en mutena müstesna yerine yazdık “yaradılanı severim yaradandan ötürü."

    "Türkiye bize oy verenler kadar vermeyenlerin de ülkesidir"

    - “İnsanı yaşat ki devlet yaşasın” dedik. 77 milyonun her bir ferdini kendi nazarımızda sadece insan olarak, yaradılmışların en şereflisi olarak gördük. Bizi sevmeyenleri de sevdik. Bize oy vermeyenlere ayrım yapmaksızın hizmet götürdük. Türk demedik, Kürt demedik, Musevi demedik, Alevi demedik, insana insan olduğu için değer verdik. Nerede insan varsa, nerede nefes alıp veren bir can varsa, oraya ulaşmanın derdi mücadelesi içinde olduk. Bu büyük ülke Türkiye bize oy verenler kadar vermeyenlerin de ülkesidir. Biz Türkiye’yi onlar için de büyüttük. Bu güzel ülke bizi sevmeyenlerin de ülkesidir.

    - "Türk'ün meselesi ne kadar bizim meselemizse, Kürdün, Arabın, Romanın velhasıl meselesi de o kadar bizim meselemizdir dedik. Müslümanın meselesini çözmeye çalıştığımız kadar, azınlıkların gayri Müslimlerin sorunlarını çözmeye çalıştık. Yoksulun yolda kalmışın garibin gurebanın mazlumun mağdurun etnik kökenine kimliğine mezhebine bakmadan elinden tutmanın ona yaren olmanın yol arkadaşı olmanın samimi mücadelesi içinde olduk. "

    "Hiçbir zaman kutuplaştıran olmadık"

    - "Siyasete başladığımız günden itibaren yeni bir Türkiye’nin hayalini kurduk. 77 milyonun kardeş olduğu bir Türkiye hayal ettik. Hiçbir zaman kutuplaştıran olmadık. Biz bize yapılanı başkasına yapmadık. Son 30 Mart seçimlerinde de dikkat edelim, Türkiye’nin tüm illerinde AK Partimiz var. İşte kazandığımız ilçelerle neredeyse AK Partimiz var. Ama diğer siyasi partilere bakıyorsunuz, onlar lokal. Kimisi belli etnik unsurun, diğeri farklı, bir diğeri de kumsalların partisi olarak kalmış. Ama AK Parti her yerde var. İnkar etmedik, reddetmedik. Asimilasyon yoluyla hiç kimseyi kendisine benzetmenin peşinde olmadık. "

    "Korkmadan çekinmeden ‘siz kimsiniz’ sorusunu sorduk"

    - "200 yıldır bizi tarihimizden koparmak istediler. Ecdadımızdan koparmak istediler. İddialarımızdan vazgeçmemizi istediler. Herkesin karşısında el pençe divan durmamızı istediler. Bir kalıba girmemizi istediler. O kadar ileri gittiler ki, Türkiye’de gündem belirlemek, kibirle parmak sallamak istediler. İşte biz siyasi tarihimiz boyunca korkmadan çekinmeden siz kimsiniz sorusunu sorduk. Evet, siz kimsiniz? İçerde ve dışarda siz kimsiniz? Bize tepeden bakma, kibirle bakma cüretini nereden buluyorsunuz? Biz halkız. Biz Alparslan’ın, Süleyman Şah’ın Osmangazi’nin torunlarıyız. Biz Fatih’in, Yavuz Sultan Selim’in mirasçısıyız. Gazi Mustafa Kemal’in, Menderes’in Özal’ın Erbakan’ın hatırasını muhafaza edenleriz. Biz destanlarını kanla yazmış şehitlerimizin takipçisiyiz. "

    - "Bu ülkenin çocuklarına aydın bir gelecek umudu aşıladık. Bu aziz millete hayal gibi görünen seviyelerin ulaşılabilir olduğunu gösterdik. Biz bir çığır açtık. İnşallah arkamızdan gelen nesiller kadim medeniyet sancağımızı çok daha burçlara dikmenin mücadelesini verecekler. 2007 yılında az önce Mehmet Ali Bey de ifade ettiler. Türkiye Cumhuriyeti’nin 11’nci cumhurbaşkanını seçmeye hazırlanırken, karşımızda vesayetin ve statükonun soğuk yüzünü bulduk. Bize milletin partisine cumhurbaşkanı seçtirmek istemediler. Hukuku katleden yorumlarla seçimi bir kaos ve krize çevirmek istediler. "

    "Basit bir teknik değişiklik değil... "

    - "Cumhurbaşkanının Meclis tarafından değil halk tarafından seçilmesi basit teknik bir değişiklik değildir. Bu sadece yöntemin değişmesi değildir. Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi bir tarihin vesayetler tarihinin bu ülkede kapatılmasıdır. "

    "Gazi Mustafa Kemal'in ölümünden bir gün sonra... "

    - "11 Kasım 1938’de yani Gazi Mustafa Kemal’in ölümünden bir gün sonra, askerler TBMM’yi kuşattılar. İsmet İnönü, askerler tarafından kuşatılmış Meclis'te cumhurbaşkanı seçildi. Çok manidardır burası. 1950’de Demokrat Parti’nin iktidara gelmesiyle, Celal Bayar cumhurbaşkanı seçildi. Ancak bu ilk sivil cumhurbaşkanını 1960 yılında derderst ettiler. İdama mahkum ettiler. Yaşı büyük olduğu için idam edemediler. 1961 yılında cumhurbaşkanlığı seçimlerinde enteresan bir hadise yaşandı. Ali Fuat Başgil, dönemin partilerinin telkiniyle, 4’ncü cumhurbaşkanı olmak istedi. İstanbul ve Ankara’da büyük bir kalabalık tarafından karşılanır. Adaylığı açıklayacağı sırada başbakanlığa çağırırlar. İki general, adaylıktan vazgeçmesini söyler. Eğer aday olursa Meclis açılmadan dağıtılacağını, seçimlerin iptal edileceğini, askeri idarenin devam edeceğini söylerler. Hatta bir general, aday olmaya hazırlanan Ali Fuat Başgil’e şunları söyler “hoca bil ki sen cumhurbaşkanı olursan ne top atılır ne tören yapılır. Senin cipin hazır. Koyacaklar seni bir cipe. Yukarda bir yere götürecekler orada akıbetin meçhul”

    Twitter'daki Erdoğan-İhsanoğlu fotoğrafının perde arkası

    "O gün Ali Fuat Başgil'in yanında olanlar... "

    - "O gün Başgil’in yanında olanlar, kendisi için kazılan mezarın gösterildiğini de anlatıyorlar. Aday olması önlenir. Yerine 27 Mayıs darbesini yaban Cemal Gürsel aday olur ve asker üniformasıyla yemin eder. Tıpkı birilerinin seçildiği gibi ülkemizde Mısır’da şurada burada. "

    - "İsmet İnönü, 1960 darbesini yapanlar, cumhurbaşkanlığı makamını halkın karşısına ceberut devlet olarak koydular. İşte Halk Partisi bu. TBMM’de seçilmiş vekiller olacak, başbakanlıkta o vekillerden oluşan hükümet olacak. Ama cumhurbaşkanı devleti temsil eden konum olacaktı. Türkiye’de hemen her cumhurbaşkanlığı seçimi olay oldu. Her seçim sırasında vesayet ve siyaset karşı karşıya geldi. Maalesef çok azında siyaset kazandı. "

    Tören öncesi hummalı çalışma

    Tören öncesi hummalı bir çalışma yürütüldü, parti genel merkezinden, cumhurbaşkanı adayı tanıtım toplantısının yapılacağı ATO Kongre Merkezi'ne kadar çıkan yollar bayrak ve flamalarla süslendi.

    Yaklaşık 4 bin kişinin davet edildiği toplantının gerçekleştirileceği Kongre salonu, koridorları ve binanın dışı güvenlik şeritleriyle kapatıldı ve giriş için kontrol noktaları oluşturuldu.

    Toplu taşıma araçlarından şaşırtan manzaralar...

    Salon içinde başbakan yardımcıları, bakanlar, parti genel başkan yardımcıları ve milletvekilleri ile diğer davetlilerin isimleri koltuklara yapıştırıldı.

    Sinevizyon gösterisi için sahneye perde kuruldu. Sahnede kürsünün arkasına yerleştirilen multivizyon perdesinden partinin seçim müziklerinden "Dombra" şarkısı ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yerel seçimin ardından balkon konuşması sırasında çalan "Zor olsa da dönmem senin yolundan" şarkısının denemeleri yapıldı. Parti bayraklarıyla süslenen salonda, parti teşkilatından 250 kişinin çalıştığı belirtildi.

    Dombra şarkısının orjinali için tıklayın 

    Dombra'nın tarafları CNN Türk'te bir araya geldi

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow