hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Ali Suat Ertosun "yeri sanık sandalyesidir" davasını kaybetti

    Ali Suat Ertosun yeri sanık sandalyesidir davasını kaybetti
    expand

    ÇHD Başkanı Kozağaçlı’nın, Hayata Dönüş katliamı sırasında dönemin Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürü Ali Suat Ertosun'a “yeri sanık sandalyesidir” dediği için yargılandığı dava mahkemece reddedildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bianet'ten Ayça Söylemez'in haberine göre, Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Başkanı Selçuk Kozağaçlı’nın, Hayata Dönüş Operasyonu ile ilgili okuduğu basın açıklaması nedeniyle, dönemin Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürü Ali Suat Ertosun'a hakaretten yargılandığı dava düştü.

    Ertosun, “kişilik haklarına saldırıda bulunulduğu” iddiasıyla açtığı davada 25 bin TL tazminat istiyordu.

    Ankara 21. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde bugün 13. duruşması görülen davada, Hakim Bülent Katar davayı reddetti. Reddin gerekçesi ileriki bir tarihte yazılacak gerekçeli kararda açıklanacak.

    En doğru terfi

    Kozağaçlı, “Hayata Dönüş” katliamının 9. yıldönümü vesilesiyle 18 Aralık 2009'da Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) önünde basın açıklaması okumuştu.

    Kozağaçlı konuşmasında, "Katliamın Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürü, Hakim Ali Suat Ertosun'a madalya takanlar, o koltuğa oturanlar hukuksal liyakati bizce şüpheli hakimliği değil, hapishane katliamında soyunduğu kanlı rolü esas almışlardır... Ali Suat Ertosun için en doğru terfi, sanık sandalyesidir" sözlerini kullanmıştı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sözleri eleştiri sayıldı

    Kozağaçlı, aynı gerekçeyle açılan ceza davasında da beraat etmişti.

    Ankara 9. Sulh Ceza Mahkemesi'ndeki ceza davasının son duruşması 17 Şubat 2011’de görüldü.

    Kozağaçlı'nın TCK 125. maddeden yargılandığı davada mahkeme konuşmayı "eleştiri" kapsamında ele alarak, suçun yasal unsurlarının oluşmadığı gerekçesiyle beraat kararı verdi.

    Kozağaçlı'nın okuduğu basın açıklaması nedeniyle "Kamu görevlisine görevinden dolayı alenen hakaret" suçlamasıyla 2,5 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması isteniyordu.

    Yargıtay beraatı kanun değişikliği sebebiyle esastan bozarak mahkemeye geri gönderdi. Avukat Hüseyin Aslan bugünkü duruşmada, mahkemece Yargıtay bozmasına uyularak hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verildiğini, bu davadaki beraatın kabulüne karar verilmesi gerektiğini belirtti.

    Her eleştirene dava

    Ertosun'un ÇHD İstanbul Şubesi Başkanı Taylan Tanay'ın 31 Temmuz 2009 tarihinde bianet'te çıkan "Ali Suat Ertosun'un Yeri HSYK Koltuğu Değil Sanık Sandalyesidir" başlıklı yazısı nedeniyle Tanay ve bianet sitesi koordinatörü Ertuğrul Kürkçü'den 15 bin TL tazminat talebiyle açtığı dava da 14 Nisan 2011’de reddedilmişti.

    Devrimci Demokrasi gazetesi sahibi Erdal Güler de, dergisinin Mart 2004'teki 37. sayısın Maoist Komünist Partisi (MKP) propagandası yapmaktan cezaya çarptırılmış, iddianamede suça sebep gösterilen yazılar arasında " "Katliam ve Tecrit Uzmanına madalya verildi" başlığıyla Ertosun'a Adalet Bakanı Cemil Çiçek tarafından verilen "Devlet Üstün Hizmet Madalyası"nın eleştirisi de yer almıştı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Habertürk gazetesi yazarı Umur Talu'nun 27 Ocak'taki köşesinde de hakkında önceden yayınlanmış yazıları nedeniyle Ertosun, tekzip metni yayınlatmıştı.

    Saadet Partisi’nden Mehmet Bekaroğlu da, operasyonları eleştirdiği gerekçesiyle Ertosun'un kendi hakkında 45 bin TL manevi tazminat davası açtığını belirtmiş, konuyla ilgili sadece bir grup genç asker ve kendilerinin yargılanmasını "trajikomik" ve "rezalet" olarak nitelendirmişti.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow