hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Almanya'dan Soma'ya sınır tanımayan bir dayanışma hikayesi

    Almanyadan Somaya sınır tanımayan bir dayanışma hikayesi
    expand

    Almanyalı bir yardımsever, Derya Karakoca facianın ardından Somalı ailelerle dayanışmak için kolları sıvadı. Ancak Almanya'dan Soma'ya yardım getirmek hiç de kolay olmadı. Önce Almanya'da aileleri ikna etti, toplanan yardımları titizce tasnif etti, öyle titiz çalıştı ki nakliye firmalarından iş teklifi aldı. Yardımları buraya getirdiğinde ise gümrük sorunuyla karşılaştı. Çünkü Çeşme Limanı'nda daha önce hiç yardım gelmemişti ve görevliler prosedürü bilmiyordu. O sorunu da aştı ve tüm yardımları söz verdiği gibi Soma'daki ihtiyaç sahiplerine ulaştırdı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    13 Mayıs'ta yaşanan Soma Faciası'nın ardından bir çok yardımsever gibi Derya Karakoca da bir şeyler yapmak istedi. Almanya'nın Berchtesgaden şehrinde yaşayan Derya Karakoca, bölgesindeki sekiz okulda, kendi bastırdığı yardım afişlerini ailelerine ulaştırmaları için tek tek öğrencilere dağıttı. 12 gün içerisinde topladığı yardımları kardeşi ile birlikte bir merkezde topladı. Soma Kaymakamlığı'yla iletişime geçerek, bir nakliye firmasıyla anlaşıp yardımları Soma'ya yolladı.

    Masrafların bir çoğunu kendi cebinden karşıladığını söyleyen Derya Karakoca, yaşadığı zorlukları şöyle anlattı:

    "Faciayı duyunca, çok uzakta olmama rağmen bir şeyler yapmak istedim. Aklıma bu fikir geldi. Yaşadığım şehirde neredeyse hiç Türk yok. Önce zor olacağını düşündüm ama okullar vasıtasıyla ailelere ulaştım. Yerel yetkililerle görüşüp yardımların toplanacağı yerleri ayarladık. Ancak Alman aileler, daha önce başka ülkelere yaptıkları yardımlar oralarda satıldığı için yardım yapmaya yanaşmadılar. Hepsine yardımları bizzat kendim dağıtacağıma dair söz verdim. 12 gün sonunda toplanan yardımları kardeşimle birlikte çeşitlerine göre ayırıp koliledik. Gümrükte sorun çıkmaması için kolilerde neler olduğunu tek tek yazdım.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Almanyadan Somaya sınır tanımayan bir dayanışma hikayesi

    Çeşme Limanı'nda bir ilk
    Ürünleri öyle detaylı belirtmişim ki, Almanya'daki nakliye firmalarından iş teklifi bile aldım. Nakliye şirketi bulmakta biraz zorlansam da, bir firmayla anlaşıp yardımları yolladık ve ben de uçakla Soma'ya geldim. Yardımların Çeşme Limanı'ndan giriş yapacağını biliyordum. Ancak gelmediler. Firmayla iletişime geçtim. Bana, 'Çeşme Limanı'ndan ilk defa yardım malzemeleri geçeceğinden gümrük çalışanları prosedürü bilmiyor ve bu yüzden yardımları çıkaramıyoruz' dedi. Bunun üzerine Soma Kaymakamlığı'ndan bir yetkili bizzat Çeşme Limanı'na giderek yardımları geçirdi". 

    Yaklaşık bir haftadır Soma Linyit Anadolu Lisesi Spor Salonu'nda yardımlarını panayır yeri gibi sergileyen Derya Karakoca ve ailesi, yardımları AFAD tarafından belirlenen Maden Şehitleri'nin ailelerine dağıtıyor. İsteyen şehit madenci yakını market arabası ile ihtiyacı olan her şeyi karşılıksız alabiliyor. Yardımlar arasında; ayakkabı, giysi, bebek bezi, bebek arabası, kay kay, oyuncaklar gibi bir çok malzeme var.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Yahudiler ve Araplar düşman olmayı reddediyor" 

    Ünlülerin çocukluk fotoğrafları

    Birbirinden garip bebek fotoğrafları!

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow