hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Anayasa Mahkemesi'nin yeni başkanı belli oldu

    Anayasa Mahkemesinin yeni başkanı belli oldu
    expand

    Anayasa Mahkemesi'ndeki başkanlık seçimi sona erdi. Haşim Kılıç'tan boşalacak olan Anayasa Mahkemesi Başkanlığı'na Zühtü Arslan seçildi. Arslan seçimlerde 17 üyeden 11'inin oyunu aldı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    AYM’nin daha önce iki kere ertelenen seçimi bu sabah yapıldı. AYM üyeleri Zühtü Arslan’ı başkan olarak seçtiler. Diğer aday Başkanvekili Serruh Kaleli ise 6 oy aldı. 

    2009-2012 yılları arası Polis Akademisi Başkanı olan Zühtü Arslan, dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından 17 Nisan 2012’de YÖK kontenjanından seçilmişti. Akademisyenliği döneminde AYM’nin “367 kararına” tepki gösteren isimlerden olan Arslan, Ak Parti’nin “sivil Anayasa” taslağı çalışmalarında da yer almıştı. Arslan 1964 Yozgat doğumlu. AYM üyeliği 12 yıla indiği için ve 2024’te emekli olacak.

    Anayasa Mahkemesinin yeni başkanı belli oldu

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Zühtü arslan kimdir?

    1 Ocak 1964 tarihinde Yozgat ilinin Sorgun ilçesinde doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Sorgun’da tamamladı. 1987 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi bölümünden mezun oldu. Yüksek lisansını İngiltere’de Leicester Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde “İnsan Hakları ve Sivil Özgürlükler” alanında, Doktorasını da aynı Fakültede anayasa hukuku alanında yaptı. 2002 yılında Doçent, 2007 yılında ise Profesör unvanını aldı.

    2001 yılında bir süre Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde çalıştı. Ayrıca, 23 Aralık 2010 tarihinden itibaren Basın İlan Kurumu Genel Kurul üyeliği görevini yürüttü. 2009 yılında Başkanlığına atandığı Polis Akademisi'nde uzun yıllar lisans ve lisansüstü düzeyde “Anayasa Hukuku”, "İnsan Hakları", “Devlet Kuramları” gibi dersler verdi. Ayrıca, 2000-2003 yılları arasında Bilkent Üniversitesi'nde "Turkish Public Law" dersini, 2003-2009 yılları arasında da Başkent Üniversitesi'nde “Hukuk ve Siyaset” dersini verdi.


    Anayasa Teorisi, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nde Din Özgürlüğü ve Türk Parlamento Tarihi 1957-1960 (3 Cilt) adlı kitapları vardır. Bunun yanında, Constitutional Law of Turkey başlıklı bir ortak kitabı ve ABD Yüksek Mahkemesi Kararlarında İfade Özgürlüğü adlı bir derleme eseri bulunmaktadır. Ayrıca, anayasa yargısı, insan hakları, özgürlük-güvenlik ilişkisi ve siyasi partiler hukuku gibi alanlarda Türkçe ve İngilizce yayınlanmış makaleleri ve bildirileri vardır.

    Arslan, Abdullah Gül tarafından 17 Nisan 2012 tarihinde Anayasa Mahkemesi Üyeliği'ne seçilmişti.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow