hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Anayasa Mahkemesi'nden Melih Gökçek kararı

    Anayasa Mahkemesinden Melih Gökçek kararı
    expand

    Anayasa Mahkemesi (AYM) Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in, Ankara’nın suyu ile ilgili yaptığı açıklamalar nedeni ile Tıp Kurumu Derneği Genel Sekreteri’nden kazandığı paranın ifade özgürlüğü ihlali olduğuna karar verdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Tıp Kurumu Derneği Genel Sekreteri Ali Rıza Üçer, 2008’de Haziran’da başka bir uzman ile birlikte Ankara’nın içme suyu ile ilgili olarak üç ayrı basın açıklaması yaptı. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, açıklamalarda kendisine hakaret niteliğinde ifadeler olduğu gerekçesi ile Üçer hakkında tazminat davası açtı. Ankara 10. Sulh Hukuk Mahkemesi Üçer’i 750 TL manevi tazminata mahkûm etti. Bunun üzerine Üçer, ifade özgürlüğünün ihlal edildiğini belirterek, AYM’ye bireysel başvuruda bulundu.

    İki CHP'liye daha fezleke

    Hayko Bağdat, Melih Gökçek'e "nefret söylemi" davası açtı

    Gökçek ve Erdoğan'ın şikayetçi olduğu twitter kullanıcısı: ''Komedi yaptım''

    İfade özgürlüğü konusunda devletin pozitif ve negatif yükümlülükleri olduğunu belirten AYM, ifade özgürlüğünün devletin veya toplumun bir bölümünü eleştiren, onlara çarpıcı gelen, onları rahatsız eden ifadeler için de geçerli olduğuna vurgu yaptı. Siyasetçilere yönelik eleştirilerin kabul edilebilir sınırlarının diğer kişilere yönelik eleştiri sınırlarına göre daha geniş olduğunu vurgulayan AYM, kamusal tartışmalara katılan bireylerin hafif bile olsa yaptırıma maruz kalma endişesi taşımalarının, bireylerin düşüncelerini açıkça ifade etmelerinin üzerinde kesintiye uğratıcı bir etki doğuracağını kaydetti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Başvurucunun Anayasa'nın 26. Maddesinde güvence altına alınan ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine karar veren AYM, yeniden yargılama yapılmak üzere kararın Ankara 10. Sulh Hukuk Mahkemesi’ne gönderilmesini hükmetti.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow