hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Anayasa Mahkemesi'nden "Tam Gün" kararı

    Anayasa Mahkemesinden Tam Gün kararı
    expand

    Anayasa Mahkemesi, kamuoyunda "Tam Gün Yasası" olarak bilinen kanunun, doktorların muayenehane açamayacağına ilişkin hükümlerinin iptal istemini reddetti. Karara göre öğretim üyeleri bundan sonra muayenehane açamayacak. Mesai dışında başka kurumlarda hasta görme konusu ise Meclis'in takdirine bırakıldı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    CHP'nin Tam Gün Yasası'ndaki bazı maddelerin iptali için açtığı davada esas incelemesini yapan Anayasa Mahkemesi dün Sağlık Bakanlığı yetkililerinin sözlü açıklamalarını dinledi.

    Sözlü açıklamaların ardından davayı esastan görüşmeye başlayan Anayasa Mahkemesi heyeti, incelemesini bugün sonuçlandırdı.

    Öğretim üyelerinin muayenehane açmasına izin vermeyen mahkeme, Tam Gün Yasası'nın bu maddesini korudu.

    Yüksek mahkeme, doktorların saat 17.00'den sonra çalışıp çalışmamasına ilişkin izin konusunda da kanun koyucunun takdir yetkisine sahip olduğuna karar verdi ve topu Meclis'e attı.

    Gerekçeli karar önümüzdeki günlerde Resmi Gazete'de yayınlanacak.

    Sağlık Bakanlığı'ndan açıklama

    Bu arada Sağlık Bakanlığı, Anayasa Mahkemesi'nin 'Tam Gün' kararı ile ilgili olarak yazılı açıklama yaptı.

    Açıklamada, "Bu karar ile Anayasa Mahkemesi tarafından hekimler ve öğretim üyelerinin tam süreli çalışma esasına yönelik düzenlemeleri Anayasaya uygun bulunmuştur" denildi.   

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklama şöyle; "6514 sayılı Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un bazı maddelerinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması talebiyle Anayasa Mahkemesine başvuru yapılmıştı.

    Davanın esastan incelemesini yapan Anayasa Mahkemesi, Sağlık Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu, Türk Tabipler Birliği ve bazı üniversitelerimizin temsilcilerinin sözlü açıklamalarını da dinledikten sonra kamuoyunda "tam günö olarak bilinen davanın iki geçici maddesi hariç tümünün esastan reddine karar vermiştir.

    Yüksek Mahkeme'nin iki geçici maddeyle ilgili iptal ve yürütmenin durdurulması kararı çerçevesinde, Resmi Gazetede yayımlanacak karar gerekçesine göre yapılacak yeni bir geçici madde düzenlemesi ile serbest meslek faaliyetinde bulunan veya özel kuruluşlarda çalışan öğretim üyelerinin de tam gün esasına geçişi sağlanacaktır.  Bu karar ile Anayasa Mahkemesi tarafından hekimler ve öğretim üyelerinin tam süreli çalışma esasına yönelik düzenlemeleri Anayasaya uygun bulunmuştur."

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow