hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Antalya'da trafodaki "kırmızılı kadın" resmi kapatıldı

    Antalyada trafodaki kırmızılı kadın resmi kapatıldı
    expand

    Antalya'da Muratpaşa Belediyesi'nin yaptığı parktaki trafoda yer alan Gezi olaylarının simgesi "Kırmızılı kadın" resmi, Akdeniz Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi (AKEDAŞ) görevlileri tarafından dün akşam saatlerinde beyaza boyanarak kapatıldı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Muratpaşa Belediye Başkanı CHP'li Ümit Uysal, göreve geldikten sonra yapımına başlanan Meydankavağı Mahallesi'ndeki parkta yer alan trafoda bulunan resim, tartışma yarattı. Trafonun bir yanında Nazım Hikmet Ran'ın "Davet" adlı şiirinden "Yaşamak bir ağaç gibi tek ve hür ve bir orman gibi kardeşçesine" dizesine yer verilirken, parka bakan yanında ise Gezi olaylarının simgesi haline gelen, "kırmızılı kadın" olarak bilinen İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi araştırma görevlisi Ceyda Sungur'a polisin biber gazı sıktığı anın resmi yer aldı. Bunun üzerine bazı vatandaşlar özellikle çocukların vakit geçirdiği parkta polisin kötü bir imaj gibi gösterildiğini savundu.

    Antalya'da "Kırmızılı Kadın" tartışması

    Resmin üzeri boyayla kapatıldı

    Dün akşam saatlerinde AKEDAŞ yetkilileri, trafo üzerine resim yapılırken izin alınmadığı gerekçesiyle "kırmızılı kadın" resmini beyaza boyadı. Sadece parkı gören kısmı boyanan trafonun diğer yanlarındaki figürlere ise dokunulmadı. Trafonun boyandığı bilgisi üzerine Muratpaşa Belediyesi "Trafo boyama yarışına girmeyeceğiz" başlıklı bir açıklama yayımladı.

    Antalyada trafodaki kırmızılı kadın resmi kapatıldı

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kırmızılı kadına gaz sıkan polisin cezası belli oldu

    Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

    "Temel insan haklarına saygımız, vatanımıza ve insanımıza sevgimizden dolayı, bir daha böyle olumsuz, insan onuruna yakışmayan görüntüler yaşanmasın diye tarihe bir not düşme adına yapılan 'kırmızı elbiseli kadın ve ona gaz sıkan polis memuru' resmi, maalesef bir kurum tarafından boyanarak üzeri kapatılmıştır. Oysa biz o yanlış davranışın tüm polis memurlarımızı temsil etmediğini düşünmekteyiz. Trafo binasının üzerine çizilen resmi boyayıp üstünü kapatanlar, resmedilen orantısız şiddet kullanımını içeren davranışı onaylayan çevrelerdir. Orhan Taylan'ın Belediye İşhanı duvarına yaptığı ünlü 'Prometheus' resminin, 12 Eylül askeri darbesi sonrası, üstünün kapatılmasını andıran tutum gibi tarihe kara bir leke olarak geçmiştir. Muratpaşa Belediyesi olarak hiç kimse ve hiç bir kurum ile trafo boyama yarışına girmeyeceğiz. Ancak parklarımızda bir kamu görevlisinin, vatandaşa orantısız şiddetini hatırlatan başka sembollere yer vereceğiz."

    "Gezi"nin yıl dönümünde kırmızılı kadınlar yürüyüşü

    Parkın hemen yanındaki taksi durağında çalışan Hüseyin Demir, parkta oynayan çocukların kendilerine polisin burada ne yaptığını sorduğunu belirterek, "Biz de 'su atıyor' diyoruz. Bazı kadınlar bu resmi hiç sevmediğini söylüyor. Bazı araçlardan trafoya elma, domates gibi şeyler atanlar da oldu. Resimle ilgili galiba şikayet olmuş. Akşam saatlerinde elektrik kurumundan geldiler, burayı boyadılar" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Antalyada trafodaki kırmızılı kadın resmi kapatıldı

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow