hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    AP arşivinden Kızıldere baskını da çıktı

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    ABD merkezli haber ajansı Associated Press'in (AP) 120 yıllık arşivinden Türkiye’nin siyasi tarihinde önemli bir yer tutan "Kızıldere baskını"na ait video görüntüleri de çıktı. İlk defa paylaşılan görüntüler, baskının hemen ardından AP muhabiri tarafından çekilmiş.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    THKP-C lideri Mahir Çayan ve dokuz arkadaşı, 12 Mart muhtırasından sonra yakalanan Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ın idamlarını engellemek için NATO üssünde görevli İngiliz Gordon Banner ve Charles Turner ile Kanadalı John Law adlı teknisyenleri kaçırıp Tokat’ın Kızıldere köyüne götürmüştü. 30 Mart 1972'de askerin müdahalesiyle başlayan çatışmada dokuz THKP-C’liden sekizi ve kaçırılan üç radar teknisyeni hayatını kaybetmişti. 

    AP, tarihi videoları YouTube'a yükledi

    Kızıldere köyündeki çekimde, hayatını kaybeden Mahir Çayan ve arkadaşlarının kaldığı evin görüntüleri ve köylülerin konuşmaları da yer alıyor.

    Hiç görmediğiniz eski İstanbul görüntüleri

    AP muhabirine konuşan yaşlı bir köylünün öldürülen üç yabancı için, “Benim oğlum ölseydi de bunlar ölmeseydi. Beni bırak, bin kişi ağladı buradaki çocuklara” sözleri dikkat çekiyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow